Skip to the main content

Webinars en kennissessies

Best practice Bestuurders Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice Vrijwilligers

Om verenigingen op specifieke onderwerpen te ondersteunen, verzorgen wij diverse webinars en kennissessies. Hier vind je een overzicht van de webinars die hebben plaatsgevonden.

Analyse en wedstrijdvoorbereiding (mei 2022)

Wat is het belang van een goede wedstrijdanalyse en wedstrijdvoorbereiding? Wat komt hierbij kijken en hoe zet je dit in om je team optimaal te kunnen laten presteren? Jan Niebeek (bondscoach TeamNL Korfbal), Ard Korporaal (coach Fortuna/Delta Logistiek) en Jessica Lokhorst (speelster TeamNL Korfbal) gingen tijdens deze workshop in op de diverse elementen van een wedstrijdanalyse en wedstrijdvoorbereiding. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

Verenigingsarbitrage (mei 2022)

Een goed scheidsrechtersbeleid draagt bij aan een prettig en veilig sportklimaat. De kwaliteit en het plezier van het korfballen zal daardoor toenemen. Maar hoe krijg je jouw scheidsrechtersbeleid op orde en hoe vul je dit in? Wat zijn basis-skills die je scheidsrechters kunt meegeven? Tijdens deze workshop vertelde Peter van der Terp (Korfbal Leaguescheidsrechter) hier meer over. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

 

Veilig in je sport (mei 2022)

Tijdens deze workshop creëerden we bewustwording over hoe we met elkaar omgaan binnen het korfbal. Gewenst gedrag was tijdens deze workshop het uitgangspunt. Vanuit het gesprek gingen we in op hoe je dit onderwerp als vereniging bespreekbaar kunt maken. Marita Verkaik, Job van Eunen, Jennifer Tromp en Mamoun Loukili waren tijdens deze workshop actief als sprekers. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

 

Mentale weerbaarheid voor scheidsrechters (mei 2022)

Op alle niveaus krijgen scheidsrechters te maken met weerstand. Bijvoorbeeld van spelers, coaches of publiek. Dit kan invloed hebben op de prestatie en het plezier als scheidsrechter. Hoe ga je het beste met deze weerstand om? Hoe word je mentaal weerbaar en behoud je controle over je prestaties en plezier, in welke situatie dan ook? En wat kun je als vereniging doen om te zorgen voor een positief sportklimaat rondom scheidsrechters? Tijdens deze workshop vertelde Berthold Komduur (topscheidsrechter KNKV en referee coach IKF) hier meer over. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

 

Ledenwerving en ledenbehoud (mei 2022)

Om leden te werven en te behouden kun je aan heel veel knoppen draaien. Met welke aanpak hebben verenigingen successen behaald op dit gebied en welke tips en trucs hebben zij voor andere verenigingen? En wat is de psychologie achter het binden van leden? Tijdens deze workshop deden deelnemers brede inspiratie op. Esther Kloosterman (verenigingsadviseur KNKV), Petra Leijten (jeugdcoördinator ASVD) en verenigingen AW.DTV, Wit-Blauw/Green Organics en Unitas/Perspectief vertelden hier tijdens deze workshop meer over. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

Iedere scheidsrechter is uniek (mei 2022)

Je eigen gedrag heeft altijd invloed op je omgeving, dit geldt ook voor scheidsrechters. Wie ben je als scheidsrechter en hoe heeft jouw gedrag invloed op je omgeving? Tijdens deze workshop deelden Stan de Groot (Korfbal Leaguescheidsrechter), Jeffrey Miechels (Korfbal Leaguescheidsrechter) en Willeke Kersten (scheidsrechter) verhalen, anekdotes, stellingen en ervaringen over de relatie tussen gedrag en omgeving. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

Teamsamenstelling en selecteren (mei 2022)

Uit onderzoek blijkt dat het indelen van teams op basis van plezier bijdraagt aan ledenbehoud en toch wordt er vaak ingedeeld op basis van niveau. Op basis van welke waardes kunnen we teams indelen bij de jeugd? Hoe kijken verenigingen hiernaar en waar lopen zij in de praktijk tegen aan? Tijdens deze workshop vertelden Dolf Nijbroek (korfbaladviseur KNKV), Carlo de Vries (korfbaladviseur KNKV), Margot Schilp (KZ/Thermo4U) en Thom Heuvelink (ASVD) hier meer over. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

‘Goud in handen met de kangoeroes (maart 2022)

In dit webinar nam het KNKV de deelnemers samen met experts en andere verenigingen mee op weg naar een succesvolle start met de Kangoeroe Klup, de organisatie van een Giga Kangoeroedag, het nog succesvoller maken van je bestaande Kangoeroe Klup en alles wat nodig is om jonge kinderen met plezier te laten korfballen en aan je vereniging te binden. Een terugblik naar het webinar vind je hier.

 

Scoren met het Benchmark Dashboard (november 2021)

Verenigingen die dit jaar de verenigingsmonitor hebben ingevuld, hebben toegang tot een persoonlijk Benchmark Dashboard. Hierin kunnen bestuurders hun eigen vereniging op specifieke onderdelen vergelijken met andere verenigingen en zo zien waar kansen liggen. Tijdens dit webinar lieten Anne Geurts (KNRB) en Mariska Kool (KNKV) zien hoe het dashboard werkt, wat je hiermee kunt en hoe je dit kunt inzetten voor het bepalen van doelen en acties als je bijvoorbeeld aan de slag wil gaan met ledengroei, vrijwilligersbeleid en financiën. Een terugblik op het webinar vind je hier.

Het betalen van trainers/coaches (juni 2021)

Begin juni vonden er webinars plaats over de diverse betalingsmogelijkheden voor een trainer/coach. Tijdens deze webinars gaf ervaringsdeskundige Jan de Jager uitleg over drie manieren waarop een vereniging een trainer/coach kan betalen. Hij vertelde over loon uit dienstbetrekking, resultaat overige werkzaamheden en de vrijwilligersvergoeding. Een terugblik op het webinar vind je hier.

Breek-de-Weekbijeenkomsten (april en mei 2021)

De bestuurlijke ontmoetingen van 2021 stonden in het teken stonden van ‘inspiratie en verandering’ en werden online gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten stonden drie onderwerpen op de agenda. Wat betekent de bestuurlijke herinrichting voor de vereniging, de motivatiepsychologie van een lid om te blijven korfballen en  besturen in de veranderende sportwereld. De terugblik op het  webinar vind je hier.

Gehele bijeenkomst:

 

Onderdeel ‘Wat betekent de bestuurlijke herinrichting voor de vereniging?’:

 

Onderdeel ‘Wel of niet blijven korfballen, de psychologie achter de motivatie van een korfballer’:

 

Onderdeel ‘Slagvaardig besturen in een veranderende sportwereld’:

 

Technisch beleid: teamsamenstelling (19 april 2021)

Dit vierde webinar over technisch beleid ging over het samenstellen van teams. Op basis van welke factoren kun je teams samenstellen? Hoe doe je dit bij de jeugd en hoe ga je om met ouders? Hoe zorg je dat alle korfballers zich op elk niveau kunnen blijven ontwikkelen en hoe ga je om met niveauverschil binnen een team? Tijdens het webinar gaven Jan Niebeek (bondscoach TeamNL Korfbal) en Barry Schep (bondscoach U17) antwoord op deze vragen. Een terugblik op het webinar vind je hier.

 

Vrijwilligers (maart 2021)

Tijdens dit webinar ging gespreksleider Rianne van Zandbergen in gesprek met Aart Berkhout (voorzitter CKV VEO), Bram van Slooten (vrijwilligerscoördinator K.V. Sparta Nijkerk) en een verenigingsadviseur van het KNKV. Zij hebben vanuit verschillende perspectieven veel ervaring met vrijwilligerswerk en delen hun kennis, ervaringen en geven tips. De terugblik vind je hier en de vragen en antwoorden die gesteld zijn tijdens het webinar vind je hier

 

Technisch beleid in de praktijk (januari 2021)

In dit webinar vertelde Spelenderwijs Verbeteren hoe je een korfbalvisie vanuit een technisch beleid kunt vertalen naar het inrichten van een training. Er werd onder andere ingegaan op de opbouw van een training, verschillende manieren van leren, het blijven uitdagen van sporters, het omgaan met niveauverschil en het trainen van de acht korfbalacties. Spelenderwijs Verbeteren deelde kennis en gaf praktijkvoorbeelden en tips. Een terugblik op het webinar vind je hier.

 

Technisch beleid: in gesprek met Unitas/Perspectief (september 2020)

Tineke Bosch en Pleun van Doornik van Team Opleidingen gingen tijdens deze tweede webinar over technisch beleid in gesprek met de Technische Commissie van Unitas/Perspectief over hoe de Harderwijkers aan de slag zijn gegaan met het updaten van het technische beleid. Waarom heeft Unitas haar technische beleid geüpdatet en hoe ging dat proces? Hoe ziet het nieuwe technische beleid eruit en wat zijn de belangrijkste speerpunten? Een mooie best practice. De terugblik vind je hier en het audiobestand vind je hier.

 

Hoe maak je je team wedstrijdklaar in drie weken? (juli 2020)

Tineke Bosch en Pleun van Doornik van Team Opleidingen gingen tijdens deze webinar in gesprek met bondscoach Wim Scholtmeijer, mastercoach Jan-Sjouke van den Bos en embedded scientist Maaike Willemsen over hoe je nu het korfbalseizoen kunt beginnen zonder overbelasting en blessures. Hoe bouw je de belastbaarheid op en waar komen blessures vandaan? In het webinar werd gesproken over hulpmiddelen die je kunt gebruiken voor de opbouw van het seizoen. De terugblik vind je hier en de ondersteunende documenten vind je hier en hier. Het audiobestand vind je hier.

 

Technisch beleid (juni 2020)

Tineke Bosch en Pleun van Doornik van Team Opleidingen gingen tijdens deze webinar in gesprek met bondscoach Wim Scholtmeijer en mastercoach Jan-Sjouke van den Bos over alles wat met technisch beleid te maken heeft. Een goed technisch beleid draagt bij aan tevreden leden en kan je vereniging naar een hoger niveau brengen. De terugblik vind je hier en het audiobestand vind je hier.

 

Accommodatie
Webinar verduurzaming: traject en financiering

Tijdens het eerste webinar over verduurzaming vertelde Robert den Ouden van Sportstroom waarom je nu aan de slag zou gaan met het verduurzamingstraject, hoe dit traject in zijn werk gaat en welke financieringsopties er zijn. Hierbij kwamen onder andere garantstellingen van de Stichting Waarborgfonds Sport, de Sportlening, crowdfunding, ledenobligaties en de BOSA-subsidieregeling ter sprake. Een video van het webinar vind je hier en de presentatie vind je hier.

Webinar verduurzaming: zonnepanelen en ledverlichting

Tijdens het tweede webinar over verduurzaming werd de technische werking van zonnepanelen met de bijbehorende omvormers, het type aansluiting (grootverbruik of kleinverbruik), salderen en kwaliteit aan de orde. Ook werd uitgelegd hoe ledverlichting werkt, waarbij werd ingegaan op ledlampjes, armaturen, het verschil tussen Lumen en Lux en de besturingsmogelijkheden. Verder kwam de keuring van lichtmasten, lichthinder en de besparing en terugverdientijd ter sprake. Van dit webinar is geen video beschikbaar, wel kun je de presentatie en informatie hierover opvragen bij jan.tonny-visser@knkv.nl. Een uitgebreide terugblik lees je hier.

Webinar verduuzaming: isoleren, ventileren en verwarmen

Tijdens het derde webinar over verduurzaming nam Robert den Ouden van SportStroom de deelnemers mee in de stappen die je kunt nemen als je gaat beginnen met isoleren en aansluitend ventileren en verwarmen. Hij vertelde over de logische volgorde en de afstemming van diverse onderdelen. Een sportaccommodatie vraagt om maatwerk en een persoonlijk advies. Met de begeleidingstrajecten word je geholpen met het maken van een plan van aanpak, gericht op de verenigingssituatie. Van dit webinar is geen video beschikbaar, wel kun je de presentatie en informatie hierover opvragen bij jan.tonny-visser@knkv.nl.

Een totale terugblik op de webinarserie over duurzaamheid vind je hier.

Meest bekeken artikelen

G-korfbal
Korfbalaanbod
G-korfbal
G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking.
Lees meer
Tuchtcommissie
Tucht
Tuchtcommissie
Op deze pagina wordt alle relevante informatie over de tuchtcommissie en haar processen gedeeld.
Lees meer
Ledenwerving
Ledenwerving/-behoud
Ledenwerving
Hoe beter jouw vereniging in weet te spelen op de wensen en behoeften van potentiële leden, hoe groter de kans is dat de potentiële leden zich verbinden aan jouw vereniging.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download