Skip to the main content

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling Trainers

Talentherkenning en talentontwikkeling (TH en TO) spelen een belangrijke rol bij het KNKV. Het opleidingstraject maakt het mogelijk dat talenten zich optimaal ontwikkelen en dat de nationale selecties hun status van de absolute nummer één van de wereld kunnen behouden.

Talentherkenning
Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Onder talentherkenning verstaan we het herkennen van een talentvolle sporter als potentiële topkorfballer op basis van meerdere indicatoren. Atletisch vermogen is belangrijk. Dit richt zich met name op coördinatievermogen, snelheid en sprongkracht. Een groot atletisch vermogen – gekoppeld aan lengte – is een voorwaarde voor de ontwikkeling van topspelers. Er blijft ruimte voor kleinere spelers, mits deze over een groot atletisch vermogen beschikken en specifieke kwaliteiten hebben in de één-tegen-één situatie. Handelingssnelheid is superieur aan snelheid op de atletiekbaan. Timing en positiekeuze zijn superieur aan sprongkracht. Grote schotvaardigheid is een vereiste voor elk talent.

Wij selecteren talenten in de eerste plaats vanuit hun handelen in de wedstrijdsituatie. Talenten moeten op alle aspecten voldoende scoren en minimaal op één aanvallend (balbezit) en verdedigend aspect (niet balbezit) excelleren. De samenstelling van de selecties dient altijd zodanig te zijn dat de coach vakken kan creëren waarin alle functies uitgeoefend kunnen worden door een speler die excelleert in de betreffende functie. De plekken 17 tot en met 20 bieden ruimte hiervan af te wijken in het geval er bijvoorbeeld sprake is van een hoog aantal zeer talentvolle hoofdaanvallers.

Regionale Talentencentra (RTC’s)
Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Een regionaal talentencentrum (RTC) biedt talenten in de directe omgeving in de leeftijdscategorie U15, U17 en U19 een programma om zichzelf te ontwikkelen met als doel doorstroming naar hoger liggende niveaus en nationale selecties. Het traject tot de leeftijdscategorie U15 is volledig bij de verenigingen ondergebracht op subregionaal niveau. De regio’s werken volgens een centraal vastgesteld protocol. Alle activiteiten worden gefaciliteerd door de werkgroep Talentontwikkeling. Het programma staat in het teken van selecteren. Het doel is de grootste talenten te vinden en deze te laten doorstromen naar de RTC’s U17 en U19 en de nationale jeugdteams.

Vanaf de RTC’s U17 vindt de opleiding tot topkorfballer plaats onder landelijke regie van het KNKV. In de ideale situatie is het programma daar waar de grootste talenten zich concentreren het meest intensief. Voorlopig zal het RTC-programma voor de talenten U17 onder regie van ons uitgebreider zijn dan het nationale programma voor deze leeftijdscategorie. Dat heeft te maken met het feit dat het op hun niveau nog moeilijk is om echte talenten aan te wijzen. Tevens kan op die manier tijdverlies aan reizen tot een minimum worden beperkt.

De leeftijdsgrens voor alle selecties is bepaald op 1 januari.

Aanmelden voor het RTC 2024

Jaarlijks worden per categorie RTC-selectieteams geformeerd met talentvolle korfballers, die naast de trainings-en wedstrijdactiviteiten bij hun eigen vereniging een jaarprogramma bij het RTC volgen. In dit programma gaan zij de uitdaging aan met andere talenten uit de selectieregio om zich verder te ontwikkelen als korfballer. Vanaf januari gaan we nieuwe selecties formeren via een aantal selectieavonden. Op basis daarvan worden per team twintig spelers/speelsters geselecteerd voor het RTC-jaarprogramma. Aanmelden is niet meer mogelijk.

De leeftijdsgrenzen voor de RTC’s voor komend jaar:

 • RTC U19: geboren in 2006 en 2007
 • RTC U17: geboren in 2008 en 2009
 • RTC U15: geboren in 2010 en 2011

De aangemelde spelers en speelsters worden uitgenodigd voor een aantal selectiemomenten van het RTC medio januari. Zij ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Na de selectieavonden wordt de definitieve selectie voor het RTC-team bekend gemaakt. Alle communicatie over de selectiemomenten en definitieve selectie vindt plaats met de talenten zelf via het vermelde mailadres van ouder(s), met een cc naar de secretaris van de betreffende vereniging.

Let op: ook talenten die al in een RTC-team zaten en graag in aanmerking komen voor het nieuwe talentenjaar moeten opgegeven worden.

Heb je nog vragen over het RTC of de opgave van spelers en/of speelsters? Neem dan contact op via de helpdesk.

Eigen bijdrage

Wanneer een persoon deelneemt aan het RTC-programma, dan geldt automatisch het betalen van de eigen bijdrage zoals hieronder beschreven. Op deze manier investeren het talent en het KNKV samen in de ontwikkeling van het talent.

Wat krijgt het talent voor de eigen bijdrage:

 • Deelname aan het KNKV RTC-programma of programma Nederland (trainingen, oefenwedstrijden, eventuele stages etc), inclusief het in bruikleen gebruik maken van een kledingpakket.
 • In de programma’s hanteren we een bredere selectie (10 om 10) om zoveel mogelijk spelers de kans te bieden zich (persoonlijk) te ontwikkelen. Voor de toernooien wordt er uit deze bredere selectie een keuze gemaakt en teruggebracht naar 8 om 8 (internationaal naar 7 om 7).
 • Mogelijke deelname aan diverse RTC-toernooien of EK/WK

Het KNKV stuurt na vorming van de definitieve RTC-teams en Nederlands team U17 en U19 een betalingslink van de eigen bijdrage via de mail. Dit mailadres is bij opgave van het talent opgegeven om te kunnen communiceren met de speler/speelster en/of ouders. Het seizoen loopt van januari tot en met december.

Talenontwikkelingsprogramma RTC​:

 • RTC U15: 131 euro
 • RTC U17/U19: 220 euro

Talenontwikkelingsprogramma nationale selectie​:

Deze bijdrage bestaat uit de reguliere kosten voor het RTC, aangevuld met een extra supplement ter hoogte van 262 euro. Een laatstejaars U19 (geboren in 2005) is alleen het supplement verschuldigd. De totale kosten voor een geselecteerde van het nationale team:

 • U17: 482 euro
 • U19 geboren in 2006/2007: 482 euro
 • U19 geboren in 2005: 262 euro

Wanneer een RTC-speler of -speelster ervoor kiest om zelf uit het RTC-programma te stappen zal er geen restitutie worden verleend. Dit geldt ook voor spelers van Nederland U17 of U19 die ervoor kiezen om zelf uit het programma te stappen. Bij een blessure waarbij de betreffende speler of speelster langer dan zes maanden is uitgeschakeld voor zijn/haar RTC-Team, is er recht op een teruggave van 50 procent van de betaalde eigen bijdrage. Wanneer tussentijds door een RTC-coach wordt besloten om niet verder te gaan met een RTC-talent in het RTC-programma, dan wordt er gekeken naar het aantal activiteiten dat het talent heeft gevolgd. Op basis daarvan wordt besloten of er restitutie volgt.

RTC-coaches en -werkgroepen

Aanstelling van alle RTC-coaches U19 vindt plaats door de Mastercoach, die gebruik maakt van de nationale coaches en de coördinator Talentontwikkeling. Voor Regionale Talentencentra (korfbalregio) worden werkgroepen geformeerd. Deze zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van de teams en hebben hier een budget voor.

De talententeams worden ingezet voor internationale ontmoetingen. De coördinatie van de inzet van de selectieteams is in handen van de directeur Korfbal, bijgestaan door de coördinator talentontwikkeling en de mastercoach.

Beleid en onderzoek

Het RTC-beleid voor talentontwikkeling vind je hier en een terugblik op het onderzoek over talentontwikkeling vind je hier. Alle algemene informatie over talentontwikkeling vind je hier.

Korfballen onder schooltijd

Naast de reguliere RTC’s, waarvoor talenten geselecteerd dienen te worden, zijn er op verschillende locaties in Nederland scholen waar leerlingen kunnen korfballen onder schooltijd zonder noodzakelijke selecties.

Dordrecht

Bij de korfbalklas van RTC Dordt Sport kunnen middelbare scholieren school en korfbal combineren en zo het maximale uit zichzelf halen. RTC Dordt Sport is verenigingsneutraal – de deelnemers blijven dus verder gewoon trainen en spelen bij hun eigen vereniging – en staat onder leiding van KNKV-talententrainers.

RTC Dordt Sport biedt voor 12- t/m 18-jarigen met ingang van schooljaar 2023-2024 twee ochtenden in de week een korfbaltraining (8.00-10.00 uur) aan. RTC Dordt Sport biedt zelf geen onderwijs aan en in overleg met de middelbare school van de deelnemer worden deze trainingen in zijn of haar schoolprogramma ingepast. Mail voor meer informatie naar rtc.zuidwest@knkv.net.

Meest bekeken artikelen

KNKV Magazine
Best practice Verenigingsservice
KNKV Magazine
Het KNKV Magazine is een digitale uitgave met verhalen uit de praktijk die inzichten kunnen geven en kunnen inspireren voor nieuwe acties en ideeën.
Lees meer
Training geven: de basics
Opleidingen Trainers
Training geven: de basics
Voor beginnende trainers en ouders die een team gaan begeleiden hebben wij de clinic ‘Training geven: de basics’ ontwikkeld. Verenigingen kunnen deze clinic aanvragen voor een groep trainers.
Lees meer
Heffingenregeling
Bestuurders Financiën
Heffingenregeling
Een belangrijk naslagwerk voor elke penningmeester is de heffingenregeling, waarin de financiële verplichting van de vereniging richting het KNKV vermeld staat.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download