Skip to the main content

Competitieschema

Competitie

In het voorjaar wordt het competitieschema voor het daaropvolgende seizoen gepubliceerd. In het competitieschema wordt aangegeven welke weekenden als competitieweekenden zijn aangemerkt, welke als inhaal- en welke als vrije weekenden. Het is slim om dit schema al in een vroeg stadium met leden en ouders van leden te delen, dan kunnen ze hier bijvoorbeeld rekening mee houden de planning van de vakantie(s).

Competitieschema 2024-2025

De uitgangspunten van het competitieschema 2024-2025 zijn gelijk gebleven aan het voorgaande seizoen uitgezonderd het topkorfbal.

In de veldcompetitie worden de ereklasse en reserve ereklasse deels midweeks gespeeld om de belasting te beperken gedurende het seizoen. Speelronde 2 en 5 worden midweeks gespeeld, tussen de eerste en de laatste twee weekenden in. Dit gebeurt zowel in het na- als voorjaar.

De planning van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 is nog onderwerp van gesprek met de verenigingen.

Competitieschema 2023-2024

Het competitieschema voor het seizoen 2023-2024 kent een iets andere opzet dan de afgelopen seizoenen, waarbij de uitgangspunten gelijk zijn gebleven. Het wordt het eerste seizoen met de nieuwe competitiestructuur tijdens de veldcompetitie. Hierdoor zijn er minder speelweekenden nodig.

 1. Het startmoment is gelijk gebleven. Het eerste weekend nadat alle scholen in Nederland weer zijn begonnen.
 2. Er zijn maximaal 7 speelrondes nodig en één inhaalweekeinde. Hierdoor kan de zaalcompetitie eerder beginnen en start deze op 11 en 12 november.
 3. Laatste ronde van de reguliere zaalcompetitie is in het weekend van 16 en 17 maart.
 4. Tijdens de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy wordt er niet gespeeld in de gemengde competitie, tijdens de finaledag van het dameskorfbal wordt er niet gespeeld in het dameskorfbal.
 5. Voor de meeste teams zal de competitie eindigen op 8 en 9 juni.

Uitgangspunten

 1. Later in september starten met het seizoen en langer doorspelen in juni; Tijdens de bijeenkomsten in 2017 in het land, waarin gesproken is over de competitieplanning, is door de verenigingen aangegeven dat het later starten van de najaarscompetitie wenselijk is, evenals het langer doorspelen in juni omdat de vakanties later starten. Teams willen met een goede voorbereiding starten aan de competitie. De zomervakantie wordt nu gezien als een belemmerende factor in de bezetting van de teams.
 2. De finale van de Korfbal League beter aan laten sluiten bij de reguliere veld- en zaalcompetitie in het wedstrijd- en breedtekorfbal;
 3. Net als de wens van later starten van de najaarscompetitie, kwam een vergelijkbaar geluid vanuit de verenigingen voor de competitie in de voorjaars- en meivakantie. In de competitieplanning is rekening gehouden met deze periode. Alleen het laatste weekend van beide vakanties (op basis van de adviesdata vanuit de overheid) is als speelweekend aangemerkt. Vele verenigingen wilden het liefst het eerste weekend vrij van competitie houden in verband met vakantiegangers.
 4. De kerstperiode en het pinksterweekend zijn in beginsel vrij gepland. Deze feestdagen worden door de verenigingen als belangrijkste ervaren.
 5. Een competitie die meer aan één gesloten is. In de planning is rekening gehouden met een regulier verloop van de wedstrijden. Niet meer een week spelen, week vrij, week spelen etc. Hierdoor ontstaat er een meer gelijkmatigere verdeling van de wedstrijden. Dit kan soms wel frictie met de verschillende vakanties en feestdagen geven.
 6. De start van de reguliere damescompetitie en gemengde competitie lopen altijd gelijk op;

Meest bekeken artikelen

Indelingen
Competitie
Indelingen
Op deze pagina komt per competitie de definitieve indeling te staan zodra deze is gepubliceerd. Deze worden weergegeven in Excel met verschillende tabbladen. Veld 2023-2024 Alle competities (per 3 april 2024) Zaal 2024-2025 Top- en wedstrijdkorfbal (per 1 mei 2024) De indelingen van de laagste klassen in de gemengde competitie (reserve 4e, A-/B-/C-jeugd 1e en […]
Lees meer
Beleid fusies / samenwerkingen / naamgeving / sponsorkoppeling
Competitie
Beleid fusies / samenwerkingen / naamgeving / sponsorkoppeling
Strikt formeel kent het KNKV geen mogelijkheden tot gecombineerd uitkomen in de competitie door verschillende verenigingen. In de praktijk wordt dit al enige jaren toegepast, waarbij de uitvoering vastgelegd is in dit document. Combinatieteams moeten en moeten alleen worden opgegeven op A2-formulier van de oudste vereniging. De opgave dient ook compleet te zijn, dus inclusief […]
Lees meer
Competitie 2.0 - voortgang
Competitie
Competitie 2.0 - voortgang
Op deze pagina kun je de voortgang rondom het project Competitie 2.0 volgen. Laatst gewijzigd op 8 mei 2024 De afgelopen periode is er veel werk verricht voor competitie 2.0. We hebben de reglementen en bestuursbesluiten op een eenvoudigere manier herschreven, samengevoegd en waar nodig aangepast. Ook hebben we veel gesprekken gevoerd met Sportlink over […]
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download