Skip to the main content

Kijk of luister terug: ‘Wedstrijdklaar in drie weken’

Trainers

Met tweehonderd aanmeldingen was er veel belangstelling voor het webinar ‘Wedstrijdklaar in drie weken’ van afgelopen dinsdagavond. Tineke Bosch en Pleun van Doornik van Team Opleidingen gingen in gesprek met bondscoach Wim Scholtmeijer (TeamNL Korfbal), mastercoach Jan-Sjouke van den Bos en embedded scientist Maaike Willemsen (TeamNL Korfbal) over hoe je nu na de vakantie het best kunt starten met trainen en hoe je een blessuregolf voorkomt. Het webinar was een vervolg op het webinar ‘Technisch beleid’.

De sprekers gingen onder andere in op hoe je de belastbaarheid opbouwt en waar blessures vandaan komen. Zo is het van groot belang om rustig op te starten. Willemsen: “De combinatie van een lockdown door het coronavirus, een korte voorbereidingstijd en meerdere (oefen)wedstrijden snel na het opstarten van het seizoen is een snelkookpan voor blessures.”

Het audiobestand vind je hier.

Bouw rustig op

Op de vraag of je het seizoen dan alleen moet beginnen met conditietraining antwoordde de bondscoach: “Nee, vrijspelen is de essentie van het korfbal, dus dit moet getraind worden. Varieer in de weerstand en de duur van de oefeningen om de belastbaarheid minder groot te maken. Waarom gelijk anderhalf uur trainen en drie of vier keer in de week? Bouw rustig op: de duur, de intensiteit en meer rustmomenten. Het hoeft niet gelijk vol gas.”

Trainingsopbouw en differentiatie

Tijdens het webinar is ook besproken hoe je een training kunt opbouwen en hoe je differentieert tussen spelers met verschillende vormen van fitheid binnen je team. Kan iemand van zeventien dezelfde belasting aan als iemand van dertig? Enkele richting gevende vragen: Hieronder vind je een top vijf van wat je in de praktijk kunt toepassen.

  • Opbouw in frequentie, hoevaak train je per week? 1,2,3,4,5 per week.
  • Hoeveel hersteltijd tussen de onderdelen, hoeveel herhalingen van oefenstof.
  • Hoe lang train je in minuten? 30, 45, 60 75 90 of 120 minuten.
  • Hoe intensief train je? 1-1 ,2-2, 3-3, 4-4, 8-8; in overtallen trainen is rustiger dan in gelijke aantallen.
  • Wanneer start je met oefenwedstrijden, selecteren en presteren maken het een stuk zwaarder. Hoe lang duurt een oefenwedstrijd?
  • Van kort met lage intensiteit opbouwen naar lang met hoge intensiteit.
Webinars en podcasts

Het webinar – duur: circa een uur – is hierboven terug te kijken en/of te luisteren. De overige webinars en podcasts vind je hier.

Fotograaf: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Trainersbegeleiding: een win-winsituatie
Trainers
Trainersbegeleiding: een win-winsituatie
Trainersbegeleiding zorgt voor meer plezier bij trainers én meer plezier bij sporters. Door trainers goed te begeleiden leren ze hoe ze nog beter kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van spelers en staan ze met meer zelfvertrouwen voor de groep. Door de nog betere trainingen kunnen spelers zichzelf nog beter ontwikkelen. Zo zorgt trainersbegeleiding ervoor dat […]
Lees meer
Succesvolle start digitaal korfbalcongres 2022
Arbitrage Bestuurders Trainers Verenigingsservice Vrijwilligers
Succesvolle start digitaal korfbalcongres 2022
Gisteravond ging het digitale korfbalcongres 2022 van start. Met ruim tweehonderd bestuurders, trainers, coaches, scheidsrechters en overige kaderleden die aanwezig waren bij de workshops ‘Trends en ontwikkelingen’ en ‘Analyse en wedstrijdvoorbereiding’, was dit een succesvolle start van de congresweek.
Lees meer
Fortissimo maakt met succes werk van trainersbegeleiding
Opleidingen Trainers
Fortissimo maakt met succes werk van trainersbegeleiding
Fortissimo besloot vier seizoenen geleden in te zetten op trainersbegeleiding. “Onze vereniging was in het verleden voornamelijk gericht op het behalen van sportieve doelen. We hebben geleerd dat dit ook averechts kan werken. Daarom zijn we structurele zaken gaan verbeteren, waardoor prestaties vanzelf ook beter worden. Het voornaamste actiepunt in het stimuleren van het breedtekorfbal […]
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd