Skip to the main content

Kijk of luister terug: ‘Wedstrijdklaar in drie weken’

Trainers

Met tweehonderd aanmeldingen was er veel belangstelling voor het webinar ‘Wedstrijdklaar in drie weken’ van afgelopen dinsdagavond. Tineke Bosch en Pleun van Doornik van Team Opleidingen gingen in gesprek met bondscoach Wim Scholtmeijer (TeamNL Korfbal), mastercoach Jan-Sjouke van den Bos en embedded scientist Maaike Willemsen (TeamNL Korfbal) over hoe je nu na de vakantie het best kunt starten met trainen en hoe je een blessuregolf voorkomt. Het webinar was een vervolg op het webinar ‘Technisch beleid’.

De sprekers gingen onder andere in op hoe je de belastbaarheid opbouwt en waar blessures vandaan komen. Zo is het van groot belang om rustig op te starten. Willemsen: “De combinatie van een lockdown door het coronavirus, een korte voorbereidingstijd en meerdere (oefen)wedstrijden snel na het opstarten van het seizoen is een snelkookpan voor blessures.”

Het audiobestand vind je hier.

Bouw rustig op

Op de vraag of je het seizoen dan alleen moet beginnen met conditietraining antwoordde de bondscoach: “Nee, vrijspelen is de essentie van het korfbal, dus dit moet getraind worden. Varieer in de weerstand en de duur van de oefeningen om de belastbaarheid minder groot te maken. Waarom gelijk anderhalf uur trainen en drie of vier keer in de week? Bouw rustig op: de duur, de intensiteit en meer rustmomenten. Het hoeft niet gelijk vol gas.”

Trainingsopbouw en differentiatie

Tijdens het webinar is ook besproken hoe je een training kunt opbouwen en hoe je differentieert tussen spelers met verschillende vormen van fitheid binnen je team. Kan iemand van zeventien dezelfde belasting aan als iemand van dertig? Enkele richting gevende vragen: Hieronder vind je een top vijf van wat je in de praktijk kunt toepassen.

  • Opbouw in frequentie, hoevaak train je per week? 1,2,3,4,5 per week.
  • Hoeveel hersteltijd tussen de onderdelen, hoeveel herhalingen van oefenstof.
  • Hoe lang train je in minuten? 30, 45, 60 75 90 of 120 minuten.
  • Hoe intensief train je? 1-1 ,2-2, 3-3, 4-4, 8-8; in overtallen trainen is rustiger dan in gelijke aantallen.
  • Wanneer start je met oefenwedstrijden, selecteren en presteren maken het een stuk zwaarder. Hoe lang duurt een oefenwedstrijd?
  • Van kort met lage intensiteit opbouwen naar lang met hoge intensiteit.
Webinars en podcasts

Het webinar – duur: circa een uur – is hierboven terug te kijken en/of te luisteren. De overige webinars en podcasts vind je hier.

Fotograaf: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Webinar technisch beleid: teamsamenstelling
Trainers
Webinar technisch beleid: teamsamenstelling

Hoe bepaal je of je teams indeelt op basis van spelplezier of prestatie, wanneer start je met selecteren en hoe doe je dit? Tijdens het webinar over teamsamenstelling op maandagavond 19 april…

Lees meer
Bouwen aan technisch beleid
Trainers
Bouwen aan technisch beleid

Samen met plezier korfballen gaat het beste als alle zaken op de vereniging goed geregeld zijn. Een technisch beleidsplan kan helpen om voor iedereen helder te krijgen hoe er gekorfbald en verenigd wordt…

Lees meer
Webinar voor trainers: technisch beleid in de praktijk
Trainers
Webinar voor trainers: technisch beleid in de praktijk

Vrijdagavond 29 januari organiseren het KNKV en Spelenderwijs Verbeteren een webinar waarin Spelenderwijs Verbeteren uitlegt hoe je een visie vanuit een technisch beleidsplan kunt vertalen naar concrete trainingen. Door de visie vanuit…

Lees meer

Topartikelen

Bestuurders
KNKV zoekt bondsraadsleden: pak jij deze kans?
Trainers
Webinar technisch beleid: teamsamenstelling
Bestuurders Verenigingsservice
Breek-de-Weekbijeenkomsten voor bestuurders: inspiratie en verandering