Skip to the main content

Verduurzaming: terugblik webinarserie en gratis begeleidingstraject

Accommodatie

Door het verduurzamen van je accommodatie kun je structureel gaan besparen op vaste lasten. Om verenigingen te informeren over de verduurzamings- en ondersteuningsmogelijkheden vonden er de afgelopen periode drie webinars plaats over het verduurzamingstraject, de mogelijkheden voor begeleiding, de financiering, zonnepanelen, ledverlichting, isoleren, ventileren en verwarmen. Als je nu aan de slag wilt met verduurzaming dan kun je een gratis begeleidingstraject aanvragen.

Het begeleidingstraject wordt tot 1 april 2021 kosteloos aangeboden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt uitgevoerd door SportStroom. Het traject begint met een energiescan waarbij een bouwkundige in kaart brengt waar energiebesparing gerealiseerd kan worden. Deze scan is de basis voor een plan van aanpak. De energiescan en het plan van aanpak worden gevolgd door begeleiding bij het aanvragen en beoordelen van offertes, het maken van keuzes, de financiering van investeringen en begeleiding bij het aanvragen van subsidies.

Webinar verduurzaming: traject en financiering

Tijdens het eerste webinar vertelde Robert den Ouden van Sportstroom waarom je nu aan de slag zou gaan met het verduurzamingstraject, hoe dit traject in zijn werk gaat en welke financieringsopties er zijn. Hierbij kwamen onder andere garantstellingen van de Stichting Waarborgfonds Sport, de Sportlening, crowdfunding, ledenobligaties en de BOSA-subsidieregeling ter sprake. Een video van het webinar vind je hier en de presentatie vind je hier.

Webinar verduurzaming: zonnepanelen en ledverlichting

De technische werking van zonnepanelen met de bijbehorende omvormers, het type aansluiting (grootverbruik of kleinverbruik), salderen en kwaliteit stonden centraal tijdens het tweede webinar. Ook werd uitgelegd hoe ledverlichting werkt, waarbij werd ingegaan op ledlampjes, armaturen, het verschil tussen Lumen en Lux en de besturingsmogelijkheden. Verder kwam de keuring van lichtmasten, lichthinder en de besparing en terugverdientijd aan de orde. Van dit webinar is geen video beschikbaar, wel kun je de presentatie en informatie hierover opvragen bij jan.tonny-visser@knkv.nl.

Webinar verduuzaming: Isoleren, ventileren en verwarmen

Robert den Ouden van SportStroom nam de deelnemers tijdens het derde webinar mee in de stappen die je kunt nemen als je gaat beginnen met isoleren en aansluitend ventileren en verwarmen. Hij vertelde over de logische volgorde en de afstemming van diverse onderdelen. Een sportaccommodatie vraagt om maatwerk en een persoonlijk advies. Met de begeleidingstrajecten word je geholpen met het maken van een plan van aanpak, gericht op de verenigingssituatie. Van dit webinar is geen video beschikbaar, wel kun je de presentatie en informatie hierover opvragen bij jan.tonny-visser@knkv.nl.

Meer informatie en aan de slag

Wil je na het opdoen van deze kennis aan de slag met duurzaamheid? De eerste stap is het aanvragen van het gratis begeleidingstraject, dat kan hier. Wil je eerst meer informatie over duurzaamheid of wil je de presentaties van het tweede of derde webinar graag bekijken? Vraag deze dan op bij Jan-Tonny Visser, de accommodatieadviseur van het KNKV, via jan-tonny.visser@knkv.nl.

Gerelateerde artikelen

Nationale Sport Vakbeurs in november
Accommodatie Bestuurders
Nationale Sport Vakbeurs in november
Op woensdag 10 november vindt in Gorinchem de tiende editie van de Nationale Sport Vakbeurs plaats. Hier kunnen verenigingsbestuurders diverse dienstverleners en leveranciers uit de sportwereld ontmoeten, productinnovaties bekijken en kennis opdoen over de meeste actuele onderwerpen in de sport. Tijdens de beurs staat het netwerken en het delen van kennis centraal. Er is deze […]
Lees meer
VIDEO: op naar het nieuwe seizoen
Accommodatie Competitie
VIDEO: op naar het nieuwe seizoen
In de video blikt Gert-Jan Kraaijeveld, manager Korfbalparticipatie, vooruit op de competitie. Ook laat ckc Maassluis zien welke maatregelen het heeft getroffen om sporters en supporters zo goed mogelijk te kunnen ontvangen.
Lees meer
Kansen en goede voorbeelden op het gebied van verduurzaming
Accommodatie Verenigingsservice
Kansen en goede voorbeelden op het gebied van verduurzaming
Verduurzaming leidt tot kostenverlagingen en besparingen en is daarom voor veel verenigingen aantrekkelijk. Wil jouw vereniging aan de slag met verduurzaming en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? KNKV-partner SportStroom kan jouw vereniging helpen, ook via de online tool SportNL Groen.
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd