Skip to the main content

Terugblik webinar technisch beleid: teamsamenstelling

Afgelopen maandag vond het vierde webinar over technisch beleid plaats. Ruim tweehonderd deelnemers waren aanwezig bij dit webinar over het samenstellen van teams. Op basis van welke factoren kun je teams samenstellen? Hoe doe je dit bij de jeugd en hoe ga je om met ouders? Hoe zorg je dat alle korfballers zich op elk niveau kunnen blijven ontwikkelen en hoe ga je om met niveauverschil binnen een team? Tijdens het webinar gaven Jan Niebeek (bondscoach TeamNL Korfbal) en Barry Schep (bondscoach U17) antwoord op deze vragen.

Dit webinar was een vervolg op de eerdere webinars over technisch beleid. Het eerste webinar ging over hoe je een technisch beleidsplan kunt opstellen en updaten. Als vervolg hierop werd een tweede webinar georganiseerd waarin Unitas/Perspectief praktijkervaringen deelde met betrekking tot het updaten van het technische beleidsplan. In het derde webinar werd de vertaalslag gemaakt naar hoe trainers een technisch beleidsplan kunnen gebruiken in de praktijk. In dit vierde webinar werd ingezoomd op het samenstellen en selecteren van teams.

Samenstellen en selecteren

De manier van samenstellen en selecteren hangt af van de ambities, de leden, het niveau en de cultuur van de vereniging. Hoewel dit dus voor elke vereniging anders is, verwees Schep aan het begin van het webinar naar een onderzoek van het KNKV waaruit blijkt dat selecteren voor jeugd onder de twaalf jaar weinig tot geen zin heeft. Schep: “Op die leeftijd is het goed om in te delen op basis van plezier en ontwikkeling.” Schep gaf concrete voorbeelden van hoe je dit kunt doen en Niebeek gaf vervolgens voorbeelden van hoe je kunt omgaan met niveauverschil binnen een team.

Teamsamenstelling als onderdeel van technisch beleid

Teamsamenstelling is één van de onderwerpen in het bouwplan technisch beleid. “De besluiten over talentontwikkeling en selecteren komen voort uit het beleid van een vereniging. Hoe je selecteert is een gevolg van de kernwaarden en de visie op korfbal die een vereniging heeft”, aldus Niebeek. Om verenigingen te ondersteunen bij het opbouwen van een korfbaltechnisch beleidsplan heeft het KNKV een bouwplan ontwikkeld. Dit bouwplan biedt advies, zet aan tot reflecteren en bevat tips.

Terugkijken en vervolg

Je kunt het webinar onderaan deze pagina en op YouTube terugkijken. Het onderzoek dat een aantal keer genoemd werd, vind je hier. Team Opleidingen bekijkt de mogelijkheden voor een vervolg op dit webinar. Een overzicht van alle webinars vind je hier. Met vragen over het indelen van teams binnen de geadviseerde uitgangspunten van technisch beleid kun je terecht bij opleidingen@knkv.nl. Met vragen over teamindelingen in relatie tot competitie kun je terecht bij competitie@knkv.nl.

Foto: Leo van Andel, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Verkiezing 'Club van het Jaar 2021'
Verenigingsservice
Verkiezing 'Club van het Jaar 2021'

Ben je trots op de veerkracht die jouw vereniging het afgelopen jaar getoond heeft? Nomineer jouw vereniging dan voor de verkiezing ‘Club van het Jaar 2021’. Naast de erkenning en waardering die…

Lees meer
Rapid slaat met RapidFriends nieuwe sponsorweg in
Best practice
Rapid slaat met RapidFriends nieuwe sponsorweg in

Om sponsoren en leden beter met elkaar te verbinden heeft Rapid jaren geleden de sponsoraanpak veranderd. De sponsorcommissie kwam met het idee van RapidFriends. Inmiddels zijn niet alleen sponsoren lid van RapidFriends,…

Lees meer
Voorkomen van kruisbandletsel
(Sport) Medische zaken
Voorkomen van kruisbandletsel

Een gescheurde voorste kruisband is een vervelende blessure en ook bij korfbal komt dit wel eens voor. Voor een korfballer betekent dit meestal een jaar lang niet meedoen op competitieniveau. Maar wat…

Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Verenigingsservice
KNKV Magazine #6: ledenwerving en ledenbehoud
Competitie
Geen veldcompetitie in het voorjaar
Bestuurders Verenigingsservice
Vanaf nu mogelijk: invullen verenigingsmonitor 2020-2021