Skip to the main content

Terugblik webinar technisch beleid: teamsamenstelling

Afgelopen maandag vond het vierde webinar over technisch beleid plaats. Ruim tweehonderd deelnemers waren aanwezig bij dit webinar over het samenstellen van teams. Op basis van welke factoren kun je teams samenstellen? Hoe doe je dit bij de jeugd en hoe ga je om met ouders? Hoe zorg je dat alle korfballers zich op elk niveau kunnen blijven ontwikkelen en hoe ga je om met niveauverschil binnen een team? Tijdens het webinar gaven Jan Niebeek (bondscoach TeamNL Korfbal) en Barry Schep (bondscoach U17) antwoord op deze vragen.

Dit webinar was een vervolg op de eerdere webinars over technisch beleid. Het eerste webinar ging over hoe je een technisch beleidsplan kunt opstellen en updaten. Als vervolg hierop werd een tweede webinar georganiseerd waarin Unitas/Perspectief praktijkervaringen deelde met betrekking tot het updaten van het technische beleidsplan. In het derde webinar werd de vertaalslag gemaakt naar hoe trainers een technisch beleidsplan kunnen gebruiken in de praktijk. In dit vierde webinar werd ingezoomd op het samenstellen en selecteren van teams.

Samenstellen en selecteren

De manier van samenstellen en selecteren hangt af van de ambities, de leden, het niveau en de cultuur van de vereniging. Hoewel dit dus voor elke vereniging anders is, verwees Schep aan het begin van het webinar naar een onderzoek van het KNKV waaruit blijkt dat selecteren voor jeugd onder de twaalf jaar weinig tot geen zin heeft. Schep: “Op die leeftijd is het goed om in te delen op basis van plezier en ontwikkeling.” Schep gaf concrete voorbeelden van hoe je dit kunt doen en Niebeek gaf vervolgens voorbeelden van hoe je kunt omgaan met niveauverschil binnen een team.

Teamsamenstelling als onderdeel van technisch beleid

Teamsamenstelling is één van de onderwerpen in het bouwplan technisch beleid. “De besluiten over talentontwikkeling en selecteren komen voort uit het beleid van een vereniging. Hoe je selecteert is een gevolg van de kernwaarden en de visie op korfbal die een vereniging heeft”, aldus Niebeek. Om verenigingen te ondersteunen bij het opbouwen van een korfbaltechnisch beleidsplan heeft het KNKV een bouwplan ontwikkeld. Dit bouwplan biedt advies, zet aan tot reflecteren en bevat tips.

Terugkijken en vervolg

Je kunt het webinar onderaan deze pagina en op YouTube terugkijken. Het onderzoek dat een aantal keer genoemd werd, vind je hier. Team Opleidingen bekijkt de mogelijkheden voor een vervolg op dit webinar. Een overzicht van alle webinars vind je hier. Met vragen over het indelen van teams binnen de geadviseerde uitgangspunten van technisch beleid kun je terecht bij opleidingen@knkv.nl. Met vragen over teamindelingen in relatie tot competitie kun je terecht bij competitie@knkv.nl.

Foto: Leo van Andel, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Gratis e-learning over het beheer van natuurgras sportvelden
Accommodatie
Gratis e-learning over het beheer van natuurgras sportvelden
Het onderhoud van een natuurgras sportveld vergt kennis en kunde. Met ingang van 2023 mogen er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer gebruikt worden op sportvelden en daarom gaat het onderhoud veranderen. Om verenigingen hierover bij te scholen worden is een gratis e-learning ontwikkeld. Met deze online scholing kunnen verenigingen die natuurgras hebben en dit zelf onderhouden […]
Lees meer
Opstart- en trainerscursussen OldStars walking korfball
Opstart- en trainerscursussen OldStars walking korfball
Gaat jouw vereniging binnenkort starten met OldStars walking korfball of is jouw vereniging hier net mee gestart en wil je meer weten over deze korfbalvorm, de doelgroep en welke beweeg- en spelvormen je kunt aanbieden? De aankomende periode organiseert Nationaal Ouderenfonds weer diverse opstart- en trainerscursussen voor verenigingen. OldStars walking korfball is een korfbalvorm voor […]
Lees meer
Open trainingen bij studentenkorfbalverenigingen
Korfbalaanbod
Open trainingen bij studentenkorfbalverenigingen
Ga jij binnenkort studeren en wil je je studie graag combineren met korfbal? Dat kan bij een studentenkorfbalvereniging (SKV). Hier kun je trainen, wedstrijden spelen én is er ruimte voor een rijk studentenleven. Het lidmaatschap bij een SKV kun je zelfs combineren met een lidmaatschap bij jouw thuisvereniging. Lijkt dit jou leuk? Van 13 tot […]
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt