Skip to the main content

Rookvrij sportterrein

Accommodatie Gezondere sportomgeving

Met een rookvrij korfbalterrein draagt je vereniging uit dat niet-roken de norm is. Hierdoor wordt roken minder normaal en daarmee minder aantrekkelijk en wordt het schadelijke meeroken voorkomen. Je geeft hiermee een goed voorbeeld voor kinderen. Een rookvrij sportterrein hoort bij een gezonde sportomgeving.

Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op de sportvereniging. Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Met een rookvrij sportterrein geef je het goede voorbeeld aan kinderen en bevorder je een gezonde sportieve leefomgeving. De beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Wij onderstrepen het belang van een rookvrije generatie en stimuleren en ondersteunen korfbalverenigingen om rookvrij te worden.

Welke korfbalverenigingen zijn al actief met afspraken over rookvrij?

Rookvrij betekent dat de sportterreinen volledig rookvrij zijn of dat er rookafspraken zijn gemaakt waardoor kinderen niet meer in aanraking komen met roken. Op dit moment zijn er 199 korfbalverenigingen (gedeeltelijk) rookvrij. Kijk hier of je vereniging er tussen staat. Staat jouw vereniging er niet bij maar zijn jullie wel actief met het maken van rookvrije afspraken of staat er gedeeltelijk rookvrij en is jullie accommodatie volledig rookvrij? Meld dit dat bij ons via de helpdesk.

Wil je met jouw vereniging aan de slag richting in een rookvrij terrein?

Is jouw vereniging nog niet (volledig) rookvrij en wil je hiermee aan de slag? Samen met JOGG-Teamfit gaan wij voor een gezondere sportomgeving binnen het korfbal. Hierbij zetten wij onder andere in op een rookvrij sportterreinWil je jouw vereniging gezonder maken? JOGG-Teamfit kan jouw vereniging hier kosteloos bij helpen. Als je jouw vereniging inschrijft voor ondersteuning, komt er kosteloos een JOGG-Teamfitcoach op bezoek. Deze helpt jouw vereniging gratis bij de stappen naar een gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. De coach adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de rookvrije generatie. Meer informatie hierover vind je op de website van JOGG-Teamfit.

Ook zijn er zijn gratis ondersteunende materialen beschikbaar zoals een flyer en een stappenplan, zijn er voorbeeldteksten voor nieuwsbrieven en de website en is er een filmpje dat je kunt gebruiken. Wil je aan de slag? Download dan de toolkit, neem contact op met JOGG-Teamfit, bekijk de JOGG-teamfitwebsit en meld je aan.

Best practices

Avanti/Post Makelaardij
Op de website van de rookvrije generatie vind je verschillende verhalen van verenigingen die met rookvrij aan de slag gingen, waaronder Avanti/Post Makelaardij. Bram Post, initiatiefnemer: “Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid en past niet bij waar een sportvereniging voor staat. En zien roken doet wellicht roken. Ook dat voorkomen we bij Avanti graag”. Het hele beleid vind je hier.

SKF, Veenendaal
Hoe verging het SKF, de korfbalvereniging in Veenendaal toen zij rookvrij werden? Wat ging goed? Wat was lastig? En hebben zij nog tips voor andere clubs? Lees op de site van allesoversport het interview.

Meer over een gezonde sportomgeving

Meer algemene informatie over een gezondere sportomgeving vind je hier. Meer over een gezonder voedingsaanbod vind je hier hier en meer over verantwoord alcoholgebruik vind je hier.

Vragen?

Je kunt contact opnemen met:

Meest bekeken artikelen

Talentontwikkeling
Talentontwikkeling Trainers
Talentontwikkeling
Het opleidingstraject van talentherkenning en talentontwikkeling maakt het mogelijk dat talenten zich maximaal ontwikkelen en dat de nationale selecties de absolute nummer één status van de wereld kunnen behouden.
Lees meer
Communicatie
Bestuurders KNKV Organisatie Verenigingsservice
Communicatie
Op deze pagina vind je informatie over hoe je kunt communiceren met leden van jouw vereniging en lees je hoe het KNKV communiceert met de verenigingen.
Lees meer
Strategische projecten
Project ‘Versterken top teamsportcompetities & topclubs 2032’
Top teamsportcompetities en topclubs zijn van grote waarde voor de Nederlandse maatschappij. Om deze waarde te vergroten, zijn we samen met het ministerie van VWS, VSG, NOC*NSF en vier andere teamsporten (handbal, hockey, volleybal en waterpolo) gestart met het project ‘Versterken top teamsportcompetities en topclubs 2032’.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download