Skip to the main content

Rookvrij Sportterrein

Accommodatie Gezonde sportomgeving

Met een rookvrij korfbalterrein draagt je vereniging uit dat niet-roken de norm is. Hierdoor wordt roken minder normaal en daarmee minder aantrekkelijk en wordt het schadelijke meeroken voorkomen. Daarnaast draag je met een rookvrije vereniging bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

Samen naar een gezondere sportomgeving

Het KNKV en Team:Fit (een werkwijze van JOGG), ondersteund door NOC*NSF, gaan samen voor een gezondere sportomgeving binnen het korfbal. Dit gebeurt samen met gemotiveerde sportverenigingen, vrijwilligers, gemotiveerde ouders, experts en partners. Hierbij wordt ingezet op gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik.

Sportverenigingen die zich aansluiten bij Team:Fit krijgen kosteloos een Team:Fit Coach op bezoek. Deze kijkt samen met jou welke stappen de vereniging wil zetten naar een gezondere sportomgeving. De Team:Fit Coach helpt bij het organiseren van een gezonder aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum en adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de Rookvrije Generatie. Voor de stappen naar een verantwoord alcoholbeleid, maakt de Team:Fit Coach gebruik van de richtlijnen voor alcohol en sport.

Wil je als vereniging aan de slag met een gezondere sportomgeving?

Bekijk de Team:Fit-website en meld je aan!

Om aan de slag te gaan richting een rookvrije vereniging vind je ook hier  materialen die je kunt gebruiken om aan de slag te gaan.

Welke korfbalverenigingen zijn al actief met afspraken over rookvrij?

Op dit moment zijn er 199 korfbalverenigingen (gedeeltelijk) rookvrij. Kijk hier of je vereniging er tussen staat. Staat jouw vereniging er niet bij maar zijn jullie wel actief met het maken van rookvrije afspraken? Dan kan het zijn dat je vereniging nog niet als zodanig geregistreerd staat. Meld je dan hier aan.

Best Practices

Avanti/Flexcom
Op de website van de Roovrije generatie vind je verschillende verhalen van verenigingen die met rookvrij aan de slag gingen. Waaronder Avanti|Flexcom  Korfbal Pijnacker: Bram Post, initiatiefnemer: “Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid en past niet bij waar een sportvereniging voor staat. En zien roken doet wellicht roken. Ook dat voorkomen we bij Avanti graag”. Lees het hele verhaal hier.

SKF, Veenendaal
Hoe verging het SKF, de korfbalvereniging in Veenendaal toen zij rookvrij werden? Wat ging goed? Wat was lastig? En hebben zij nog tips voor andere clubs? Lees op de site van allesoversport het interview.

 

Vragen?

Je kunt contact opnemen met:

Gerelateerde Items

Veel gestelde vragen sportaccommodaties korfbal
Accommodatie
Veel gestelde vragen sportaccommodaties korfbal

Veel gestelde vragen over sportaccommodaties korfbal zoals reglementen, normen, technische eisen, verlichting. 

Lees meer
EHBO / AED
(Sport) Medische zaken Accommodatie
EHBO / AED

Elke vereniging dient te beschikken over voldoende en gebruiksklare EHBO-voorzieningen, waaronder een brancard. Ook wordt geadviseerd te beschikken over een AED.

Lees meer
Veiligheid sportterrein
Accommodatie Bestuurders
Veiligheid sportterrein

Ieder bestuur en/of de eigenaren van een sportaccommodatie zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van dat sportterrein.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download