Skip to the main content

Rookvrij sportterrein

Accommodatie Gezondere sportomgeving

Met een rookvrij korfbalterrein draagt je vereniging uit dat niet-roken de norm is. Hierdoor wordt roken minder normaal en daarmee minder aantrekkelijk en wordt het schadelijke meeroken voorkomen. Je geeft hiermee een goed voorbeeld voor kinderen. Een rookvrij sportterrein hoort bij een gezonde sportomgeving.

Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op de sportvereniging. Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Met een rookvrij sportterrein geef je het goede voorbeeld aan kinderen en bevorder je een gezonde sportieve leefomgeving. De beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Wij onderstrepen het belang van een rookvrije generatie en stimuleren en ondersteunen korfbalverenigingen om rookvrij te worden.

Welke korfbalverenigingen zijn al actief met afspraken over rookvrij?

Rookvrij betekent dat de sportterreinen volledig rookvrij zijn of dat er rookafspraken zijn gemaakt waardoor kinderen niet meer in aanraking komen met roken. Op dit moment zijn er bijna 300 korfbalverenigingen (gedeeltelijk) rookvrij. Kijk hier of je vereniging er tussen staat. Staat jouw vereniging er niet bij maar zijn jullie wel actief met het maken van rookvrije afspraken of staat er gedeeltelijk rookvrij en is jullie accommodatie volledig rookvrij? Meld dit dat bij ons via de helpdesk.

Wil je met jouw vereniging aan de slag richting in een rookvrij terrein?

Is jouw vereniging nog niet (volledig) rookvrij en wil je hiermee aan de slag? Samen met JOGG-Teamfit gaan wij voor een gezondere sportomgeving binnen het korfbal. Hierbij zetten wij onder andere in op een rookvrij sportterreinWil je jouw vereniging gezonder maken? JOGG-Teamfit kan jouw vereniging hier kosteloos bij helpen. Als je jouw vereniging inschrijft voor ondersteuning, komt er kosteloos een JOGG-Teamfitcoach op bezoek. Deze helpt jouw vereniging gratis bij de stappen naar een gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. De coach adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de rookvrije generatie. Meer informatie hierover vind je op de website van JOGG-Teamfit.

Ook zijn er zijn gratis ondersteunende materialen beschikbaar zoals een flyer en een stappenplan, zijn er voorbeeldteksten voor nieuwsbrieven en de website en is er een filmpje dat je kunt gebruiken. Wil je aan de slag? Download dan de toolkit, neem contact op met JOGG-Teamfit, bekijk de JOGG-teamfitwebsit en meld je aan.

Best practices

Avanti/Post Makelaardij
Op de website van de rookvrije generatie vind je verschillende verhalen van verenigingen die met rookvrij aan de slag gingen, waaronder Avanti/Post Makelaardij. Bram Post, initiatiefnemer: “Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid en past niet bij waar een sportvereniging voor staat. En zien roken doet wellicht roken. Ook dat voorkomen we bij Avanti graag”. Het hele beleid vind je hier.

SKF, Veenendaal
Hoe verging het SKF, de korfbalvereniging in Veenendaal toen zij rookvrij werden? Wat ging goed? Wat was lastig? En hebben zij nog tips voor andere clubs? Lees op de site van allesoversport het interview.

Meer over een gezonde sportomgeving

Meer algemene informatie over een gezondere sportomgeving vind je hier. Meer over een gezonder voedingsaanbod vind je hier hier en meer over verantwoord alcoholgebruik vind je hier.

Vragen?

Je kunt contact opnemen met:

Meest bekeken artikelen

Ontstaan van korfbal
Ontstaan van korfbal
Korfbal is in 1902 geïntroduceerd door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen.
Lees meer
KNKV Logo's / Huissstijl
Verenigingsservice
KNKV Logo's / Huissstijl
Iedere korfbalvorm en elk project heeft z’n eigen logo. Wil je een poster laten ontwikkelen of organiseer je een actie voor je vereniging en wil je een logo gebruiken?
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download