Skip to the main content

Rookvrij Sportterrein

Accommodatie Gezondere sportomgeving

Met een rookvrij korfbalterrein draagt je vereniging uit dat niet-roken de norm is. Hierdoor wordt roken minder normaal en daarmee minder aantrekkelijk en wordt het schadelijke meeroken voorkomen. Je geeft hiermee een goed voorbeeld voor kinderen. Een rookvrij sportterrein hoort bij een gezonde sportomgeving. 

Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op de sportvereniging. Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Met een rookvrij sportterrein geef je het goede voorbeeld aan kinderen en bevorder je een gezonde sportieve leefomgeving. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Het KNKV onderstreept het belang van een rookvrije generatie en stimuleert en ondersteunt korfbalverenigingen om rookvrij te worden.

Samen naar een gezondere sportomgeving

Het KNKV en Team:Fit (een werkwijze van JOGG), ondersteund door NOC*NSF, gaan samen voor een gezondere sportomgeving binnen het korfbal. Hierbij wordt ingezet op gezonde(r) voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik.

Sportverenigingen die zich aansluiten bij Team:Fit krijgen kosteloos een Team:Fit Coach op bezoek. Deze kijkt samen met jou welke stappen de vereniging wil zetten naar een gezondere sportomgeving. De Team:Fit Coach adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de Rookvrije Generatie.

Welke korfbalverenigingen zijn al actief met afspraken over rookvrij?

Rookvrij betekent dat de sportterreinen volledig rookvrij zijn of dat er rookafspraken zijn gemaakt waardoor kinderen niet meer in aanraking komen met roken. Op dit moment zijn er 199 korfbalverenigingen (gedeeltelijk) rookvrij. Kijk hier of je vereniging er tussen staat. Staat jouw vereniging er niet bij maar zijn jullie wel actief met het maken van rookvrije afspraken of staat er gedeeltelijk rookvrij en is jullie accommodatie volledig rookvrij? Meld dit dat bij het KNKV via verenigingcentraal@knkv.nl.

Wil je met jouw vereniging aan de slag richting in een rookvrij terrein?

Is jouw vereniging nog niet (volledig) rookvrij en wil je hiermee aan de slag? Er zijn gratis ondersteunende materialen beschikbaar, zoals een flyer en een stappenplan. Ook zijn er voorbeeldteksten voor nieuwsbrieven en de website of een filmpje dat je kunt gebruiken. Download de toolkit.
Of neem contact op met Team:Fit. Bekijk de Team:Fit-website en meld je aan!

Best Practices

Avanti/Flexcom
Op de website van de Roovrije generatie vind je verschillende verhalen van verenigingen die met rookvrij aan de slag gingen. Waaronder Avanti|Flexcom  Korfbal Pijnacker: Bram Post, initiatiefnemer: “Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid en past niet bij waar een sportvereniging voor staat. En zien roken doet wellicht roken. Ook dat voorkomen we bij Avanti graag”. Lees het hele verhaal hier.

SKF, Veenendaal
Hoe verging het SKF, de korfbalvereniging in Veenendaal toen zij rookvrij werden? Wat ging goed? Wat was lastig? En hebben zij nog tips voor andere clubs? Lees op de site van allesoversport het interview.

 

Vragen?

Je kunt contact opnemen met:

Gerelateerde Items

Gezondere sportkantine
Gezondere sportomgeving
Gezondere sportkantine
Een gezondere sportkantine houdt in dat men gezonde alternatieven aanbiedt naast de al aangeboden producten. Ben je benieuwd  hoe jullie kantine ervoor staat of wil je aan de slag?
Lees meer
Veel gestelde vragen sportaccommodaties korfbal
Accommodatie
Veel gestelde vragen sportaccommodaties korfbal
Veel gestelde vragen over sportaccommodaties korfbal zoals reglementen, normen, technische eisen, verlichting.
Lees meer
Gezondere sportomgeving
Gezondere sportomgeving Verenigingsservice
Gezondere sportomgeving
Sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en minder stress. Bij sporten en bewegen hoort uiteraard ook een gezondere sportomgeving: een rookvrij sportterrein waar gezonde voeding en verantwoord alcoholgebruik de norm zijn.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download