Skip to the main content

Trainersbegeleiding

Trainers

De trainer/coach speelt een cruciale factor in het sportplezier van het kind. Daarnaast heb je als vereniging een verantwoordelijkheid om goed voor je mensen, in dit geval trainers/ coaches, te zorgen. Bijna alle trainers en coaches die geen echte trainersopleiding hebben worstelen met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap. Hoe spreek je een groep sporters aan? Hoe houd je een groep sporters actief? Hoe zorg je dat ze korfbal leren? Maar vooral: hoe zorg je voor het plezier bij de sporters?

Wist je bijvoorbeeld dat 39% van de trainers/coaches zich niet bekwaam voelen bij het geven van een training (sportkadermonitor, 2015)? Als je dit doortrekt naar het aantal sporters dat zij onder hun hoede hebben, dan is dit zeker een punt van aandacht. Het ‘waarom’ wordt goed duidelijk in de video op deze pagina.

De ervaring van de laatste tien jaar leert dat verschillende workshops goed worden afgenomen. We merken alleen dat dit vaak korte impulsen zijn voor het technisch kader. Om structurele en duurzame resultaten te realiseren is het nodig om trainersbegeleiding te implementeren binnen de verenigingen. De eerste ervaringen zijn via de pilot van het KNKV opgedaan. Deze zijn heel positief. Het resultaat is dat de trainers met meer voldoening hun trainers- en coachrol vervullen en dat de sporters meer plezier beleven aan het sporten en zich nog beter ontwikkelen. Dit straalt ook af op de vereniging.

Stappenplan en meer informatie

Wil je aan de slag met trainersbegeleiding? Kijk dan eens naar het stappenplan trainersbegeleiding. Ook kun je een opleiding trainersbegeleiding volgen. Meer over de opleiding lees je hier.

Waarom trainersbegeleiding?

Het antwoord op de vraag waarom trainersbegeleiding nu zo nuttig is wordt het beste gegeven in onderstaande video.

Trainersbegeleiding bij DOS’46

Bij korfbalvereniging DOS’46 is Jelmer Jonker trainersbegeleider. In onderstaande video vertelt hij hier wat over.

Gerelateerde Items

Training geven: de basics
Opleidingen Trainers
Training geven: de basics

Voor beginnende trainers en ouders die een team gaan begeleiden heeft het KNKV de clinic ‘Training geven: de basics’ ontwikkeld. Verenigingen kunnen deze clinic aanvragen voor een groep trainers.

Lees meer
Stappenplan trainersbegeleiding
Trainers
Stappenplan trainersbegeleiding

Waar moet je aan denken en wat moet je regelen om trainersbegeleiding écht te laten slagen? Hier lees je wat de belangrijkste stappen en aandachtspunten zijn.

Lees meer
Handig voor trainers en coaches
Best practice Trainers
Handig voor trainers en coaches

Ben je op zoek naar inspiratie voor trainingen, wil je informatie uitwisselen met andere trainers en coaches, wil je bijscholing volgen of ben je op zoek naar korfbalvacatures? Kijk dan hier.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download