Skip to the main content

Trainersbegeleiding

Trainers

De trainer/coach speelt een cruciale factor in het sportplezier van het kind. Daarnaast heb je als vereniging een verantwoordelijkheid om goed voor je mensen, in dit geval trainers/ coaches, te zorgen. Bijna alle trainers en coaches die geen echte trainersopleiding hebben worstelen met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap. Hoe spreek je een groep sporters aan? Hoe houd je een groep sporters actief? Hoe zorg je dat ze korfbal leren? Maar vooral: hoe zorg je voor het plezier bij de sporters?

Wist je bijvoorbeeld dat 39% van de trainers/coaches zich niet bekwaam voelen bij het geven van een training (sportkadermonitor, 2015)? Als je dit doortrekt naar het aantal sporters dat zij onder hun hoede hebben, dan is dit zeker een punt van aandacht. Het ‘waarom’ wordt goed duidelijk in de video op deze pagina.

De ervaring van de laatste tien jaar leert dat verschillende workshops goed worden afgenomen. We merken alleen dat dit vaak korte impulsen zijn voor het technisch kader. Om structurele en duurzame resultaten te realiseren is het nodig om trainersbegeleiding te implementeren binnen de verenigingen. De eerste ervaringen zijn via de pilot van het KNKV opgedaan. Deze zijn heel positief. Het resultaat is dat de trainers met meer voldoening hun trainers- en coachrol vervullen en dat de sporters meer plezier beleven aan het sporten en zich nog beter ontwikkelen. Dit straalt ook af op de vereniging.

Stappenplan en meer informatie

Wil je aan de slag met trainersbegeleiding? Kijk dan eens naar het stappenplan trainersbegeleiding. Ook kun je een opleiding trainersbegeleiding volgen. Meer over de opleiding lees je hier.

Waarom trainersbegeleiding?

Het antwoord op de vraag waarom trainersbegeleiding nu zo nuttig is wordt het beste gegeven in onderstaande video.

Trainersbegeleiding bij DOS’46

Bij korfbalvereniging DOS’46 is Jelmer Jonker trainersbegeleider. In onderstaande video vertelt hij hier wat over.

Best practice

Meest bekeken artikelen

Oefenstof voor trainers
Trainers
Oefenstof voor trainers
Spelenderwijs verbeteren is een bedrijf dat zich richt op korfbalcoaches. Het bedrijf heeft een applicatie ontwikkeld met betekenisvolle spelvormen die kunnen worden gegeven aan de gehele korfbaljeugd.
Lees meer
Licenties auteursrechten muziek en beeld
Bestuurders Financiën
Licenties auteursrechten muziek en beeld
Wordt bij jullie in de kantine muziek gedraaid? Of kijken jullie wel eens een wedstrijd op de tv die in jullie kantine hangt? Dan kan het zijn dat je daar een licentie voor nodig hebt.
Lees meer
Studentenkorfbal
Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud
Studentenkorfbal
Onderdeel van het korfbal in Nederland is het studentenkorfbal. De elf studentenkorfbalverenigingen met zo’n 800 studenten doen mee met de reguliere korfbalcompetitie.  
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download