Skip to the main content

Gezondere sportkantine

Gezondere sportomgeving

Het doel van de gezondere sportkantine is om bij sportkantines de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn en sportverenigingen te stimuleren gezonder eten en drinken aan te bieden. In een sportkantine die ook gezondere producten aanbiedt, maken mensen makkelijker een gezondere keuze. Welk eten je aanbiedt én de manier waarop je het aanbiedt, heeft effect op de keuzes van anderen: richting gezond of richting ongezond. Door als korfbalvereniging te zorgen dat er voor de spelers en bezoekers een gezonder alternatief te vinden is in het clubhuis of in de sportkantine wordt ‘de gezonde keuze, de makkelijke keuze’. Gezonde(re) voeding hoort bij een gezondere sportomgeving.

Richtlijn eetomgevingen

Bij het voedingscentrum weten ze uit onderzoek en jarenlange ervaring dat keuzes voor eten en drinken grotendeels worden gemaakt uit gewoonte en wat makkelijk te verkrijgen is. Het aanbod bepaalt de vraag. Als ook gezonde producten voor het grijpen liggen, gaan mensen andere keuzes maken. Zeker als in de presentatie de gezonde keuze voorrang krijgt. Kleine aanpassingen in het aanbod kunnen zo grote veranderingen teweeg brengen in de vraag. Vanuit die kennis over voeding en gedrag heeft het voedingscentrum de richtlijn eetomgevingen voor sportlocaties en -evenementen opgesteld. De richtlijn eetomgevingen van het voedingscentrum bevat een checklist op basis waarvan verenigingen hun voedingsaanbod stap voor stap gezonder kunnen maken.

Met jouw vereniging op weg naar een gezondere sportomgeving?

Samen met JOGG-Teamfit gaan wij voor een gezondere sportomgeving binnen het korfbal. Wil je jouw vereniging gezonder maken? JOGG-Teamfit kan jouw vereniging hierbij helpen. Als je jouw vereniging inschrijft voor ondersteuning, komt er kosteloos een JOGG-Teamfitcoach op bezoek. Deze helpt jouw vereniging bij de stappen naar een gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. Meer informatie hierover vind je op de website van JOGG-Teamfit.

Best practice
Meer informatie

Meer algemene informatie over een gezondere sportomgeving vind je hier, meer over een rookvrije accommodatie hier en meer over alcoholpreventie hier.

Meest bekeken artikelen

Training geven: de basics
Opleidingen Trainers
Training geven: de basics
Voor beginnende trainers en ouders die een team gaan begeleiden hebben wij de clinic ‘Training geven: de basics’ ontwikkeld. Verenigingen kunnen deze clinic aanvragen voor een groep trainers.
Lees meer
Sponsoring verenigingen
Financiën Verenigingsservice
Sponsoring verenigingen
Er zijn verschillende manieren voor een vereniging om inkomsten te genereren.
Lees meer
Talentontwikkeling
Talentontwikkeling Trainers
Talentontwikkeling
Het opleidingstraject van talentherkenning en talentontwikkeling maakt het mogelijk dat talenten zich maximaal ontwikkelen en dat de nationale selecties de absolute nummer één status van de wereld kunnen behouden.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download