Skip to the main content

Gezonde sportomgeving

Gezonde sportomgeving Verenigingsservice

Sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en minder stress. Bij sporten en bewegen hoort uiteraard ook een gezonde sportomgeving. Een rookvrij sportterrein, gezonde(re) voedingskeuzes in de kantine en verantwoord alcoholgebruik staan hiervoor garant en sluit naadloos aan op het Nationaal Preventieakkoord.

Preventieakkoord

Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland. Een akkoord voor alle Nederlanders. Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord hebben gevolgen voor iedereen in Nederland. Door deze drie onderwerpen aan te pakken, kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Gezonde voeding is bijvoorbeeld een maatregel voor iedereen, niet alleen voor mensen met overgewicht. De sportvereniging is een belangrijke betrokkene bij de aanpak. Door bijvoorbeeld te zorgen dat er voor de spelers en bezoekers een gezonder alternatief te vinden is in het clubhuis of in de sportkantine. Zo wordt ‘de gezonde keuze, de makkelijke keuze’.
Team:Fit is een landelijke organisatie die de generieke aanpak van het Preventieakkoord gaat uitvoeren. Dat betekent o.a. dat zij verenigingen ondersteuningstrajecten aanbieden voor de gezonde sportkantine, rookvrije accommodatie en alcoholpreventie.

Samen naar een gezondere sportomgeving

Het KNKV en Team:Fit (een werkwijze van JOGG), ondersteund door NOC*NSF, gaan samen voor een gezondere sportomgeving binnen het korfbal. Dit gebeurt samen met gemotiveerde sportverenigingen, vrijwilligers, gemotiveerde ouders, experts en partners. Hierbij wordt ingezet op gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik.

Korfbalverenigingen die zich aansluiten bij Team:Fit krijgen kosteloos een Team:Fit Coach op bezoek. Deze kijkt samen met jou welke stappen de vereniging wil zetten naar een gezondere sportomgeving. De Team:Fit Coach helpt bij het organiseren van een gezonder aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum en adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de Rookvrije Generatie. Voor de stappen naar een verantwoord alcoholbeleid, maakt de Team:Fit Coach gebruik van de richtlijnen voor alcohol en sport.

Maak jouw club gezonder

Wil je jouw vereniging gezonder maken? Dan biedt Team:Fit uitkomst. In de video laten we zien op welke manier je hiermee aan de slag kunt gaan als vereniging en hoe één van de Team:Fit Coaches je hierbij kosteloos begeleidt. Bekijk de Team:Fit-website en meld je aan!

 

 

Gerelateerde Items

Sponsoring verenigingen
Financiën Verenigingsservice
Sponsoring verenigingen

Er zijn verschillende manieren voor een vereniging om inkomsten te genereren.

Lees meer
Jubilea leden
Verenigingsservice Vrijwilligers
Jubilea leden

Om leden, die zich als vrijwilliger inzetten en grote verdiensten voor hun club hebben in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun inzet, kennen verenigingen verschillende vormen van onderscheidingen.

Lees meer
Gezondere sportkantine
Gezonde sportomgeving
Gezondere sportkantine

Een gezondere sportkantine houdt in dat men gezonde alternatieven aanbiedt naast de al aangeboden producten. Ben je benieuwd  hoe jullie kantine ervoor staat of wil je aan de slag?

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download