Skip to the main content

Gezondere sportomgeving

Gezondere sportomgeving Verenigingsservice

Sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en minder stress. Bij sporten en bewegen hoort uiteraard ook een gezondere sportomgeving. Een rookvrij sportterrein, gezondere voedingskeuzes in de kantine en verantwoord alcoholgebruik staan hiervoor garant en sluit naadloos aan op het Nationaal Preventieakkoord.

Preventieakkoord

Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland. Een akkoord voor alle Nederlanders. Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord hebben gevolgen voor iedereen in Nederland. Door deze drie onderwerpen aan te pakken, kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Gezonde voeding is bijvoorbeeld een maatregel voor iedereen, niet alleen voor mensen met overgewicht. De sportvereniging is een belangrijke betrokkene bij de aanpak. Door bijvoorbeeld te zorgen dat er voor de spelers en bezoekers een gezonder alternatief te vinden is in het clubhuis of in de sportkantine. Zo wordt ‘de gezonde keuze, de makkelijke keuze’.
Team:Fit is een landelijke organisatie die de generieke aanpak van het Preventieakkoord gaat uitvoeren. Dat betekent o.a. dat zij verenigingen ondersteuningstrajecten aanbieden voor de gezondere sportkantine, rookvrije accommodatie en alcoholpreventie.

Samen naar een gezondere sportomgeving

Het KNKV en Team:Fit (een werkwijze van JOGG), ondersteund door NOC*NSF, gaan samen voor een gezondere sportomgeving binnen het korfbal. Dit gebeurt samen met gemotiveerde sportverenigingen, vrijwilligers, gemotiveerde ouders, experts en partners. Hierbij wordt ingezet op gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. Adelien van Kooten-Kok, projectleider van de gezondere sportomgeving bij NOC*NSF: “Mensen gaan steeds meer wennen aan een gezondere (sport)omgeving” .

Korfbalverenigingen die zich aansluiten bij Team:Fit krijgen kosteloos een Team:Fit Coach op bezoek. Deze kijkt samen met jou welke stappen de vereniging wil zetten naar een gezondere sportomgeving. De Team:Fit Coach helpt bij het organiseren van een gezonder aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum en adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de Rookvrije Generatie. Voor de stappen naar een verantwoord alcoholbeleid, maakt de Team:Fit Coach gebruik van de richtlijnen voor alcohol en sport.

Maak jouw club gezonder

Wil je jouw vereniging gezonder maken? Dan biedt Team:Fit uitkomst. In de video laten we zien op welke manier je hiermee aan de slag kunt gaan als vereniging en hoe één van de Team:Fit Coaches je hierbij kosteloos begeleidt. Bekijk de Team:Fit-website en meld je aan!

 

 

Gerelateerde Items

Communicatie
Bestuurders KNKV Organisatie Verenigingsservice
Communicatie

Op deze pagina vind je informatie over hoe je kunt communiceren met leden van jouw vereniging en lees je hoe het KNKV communiceert met de verenigingen.

Lees meer
Webinars en kennissessies
Best practice Bestuurders Trainers Verenigingsservice Vrijwilligers
Webinars en kennissessies

Om verenigingen op specifieke onderwerpen te ondersteunen verzorgt het KNKV diverse webinars en kennissessies. Hier vind je een overzicht van de gehouden webinars en kennissessies.

Lees meer
Adviseurs Cluster F
Bestuurders Verenigingsservice
Adviseurs Cluster F

Fedde Boersma is verenigingsadviseur en Dolf Nijbroek is korfbaladviseur van Zuid-Nederland (Cluster F)

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download