Skip to the main content

Bestuurders

Bestuurders

Die toekomstvisie bepaal je met je leden want om beleid te ontwikkelen en uit te rollen is draagvlak binnen de vereniging nodig.
De visie is het fundament van de vereniging en is gebaseerd op de kernwaarden van de vereniging.

Besturen is inspelen op allerlei ontwikkelingen , kennis hiervan vernemen en op basis van deze kennis beslissingen nemen met betrekking tot de  toekomst van de vereniging. En dat op basis van de visie. Toch zijn maar weinig verenigingen systematisch met hun toekomst bezig. Hiervoor is het opstellen van een beleidsplan noodzakelijk. Het schrijven van een beleidsplan is niet een eenmalige aangelegenheid, maar een dergelijk plan moet regelmatig worden bijgesteld en aangepast aan nieuwe ontwikkelingen, met bewaking van de visie voor de langere termijn én met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving.

Het is voor verenigingen belangrijk om ook ‘over hun eigen grenzen’ heen te kijken. Samenwerken met externe partners kan de vereniging veel nieuwe inzichten en kansen opleveren. Door deze kansen op te pakken kan de vereniging zich verder ontwikkelen.

Slagvaardig besturen in een veranderende sportwereld

‘Vereniger’ Sjors Brouwer en Gert-Jan Kraaijeveld gingen tijdens de Breek-de-Weekbijeenkomsten in 2021 samen in gesprek over het moderne besturen waarbij verbinding een grote rol speelt. Hoe kun je als bestuur sturen op verbinding, hoe kun je invloed hebben op verbinding. Brouwer: “‘Uit onderzoek blijkt dat het goed functioneren van de vereniging vooral ook bepaald wordt door de sfeer en de onderlinge verhoudingen.  Verder blijkt uit onderzoek dat het motief om lid te zijn van de vereniging niet de alleen sport is, maar veel vaker speelt die sociale context een grote rol. Vaak wordt de vereniging als bedrijf gezien met structuur en organisatie. Maar als je beseft dat de informele en sociale stromingen juist zorgen voor de verbinding binnen je vereniging, dan wil je dáár op sturen. Je eigen bestuursstijl, gedrag speelt daar bij mee maar zeker ook de ontmoetingen tussen mensen. Je hebt een aantal sleutelontmoetingen, bijvoorbeeld een eerste keer dat iemand de vereniging binnenkomt. Ik noem dat ‘moment of impact’, dat is hét moment waar je kunt overbrengen hoe het bij jouw vereniging er aan toe gaat. De ervaring is dat het goed gaat bij verenigingen waar de sfeer ook goed is. Als je als bestuurder positief en waarderend bent dan heeft dat een positief effect op de hele vereniging.”

De presentatie vind je hier. Je kunt het gesprek tussen Sjors Brouwer en Gert-Jan Kraaijeveld hieronder terugkijken.

Meer informatie

Op de website Sport.nl/voorclubs vind je veel informatie, tools en tips die je als bestuurder kunnen helpen. En ook de site van Sportplezier biedt bijvoorbeeld met de 4 inzichten voor bestuurders  informatie die je kunnen helpen. Deze 4 inzichten zijn ontwikkeld om jou als bestuurder te ondersteunen.
Voor bestuurders zijn er ook verschillende opleidingen.

Tips

Ga eens in gesprek met andere (korfbal) verenigingen over besturen. Kortom kijk eens in de keuken bij andere verenigingen. Het kan je verhelderende inzichten geven.

Best practice

Bestuurlijke Opleidingen

Voor bestuurders zijn er verschillende opleidingen. Bijvoorbeeld:

Heb je vragen of wil je advies? Neem dan contact op met de verenigingsadviseur

 

Meest bekeken artikelen

Gezondere sportkantine
Gezondere sportomgeving
Gezondere sportkantine
Een gezondere sportkantine houdt in dat men gezonde alternatieven aanbiedt naast de al aangeboden producten. Ben je benieuwd  hoe jullie kantine ervoor staat of wil je aan de slag?
Lees meer
Rookvrij sportterrein
Accommodatie Gezondere sportomgeving
Rookvrij sportterrein
Roken en sport gaan niet samen. Met een rookvrij korfbalterrein draagt je vereniging uit dat niet-roken de norm is.
Lees meer
KV VERS
Gezondere sportomgeving
KV VERS
KV VERS is onderdeel van het maatschappelijk project SV VERS dat moet zorgen voor Fieldlabs (modelkantines) voor een gezondere sportomgeving. De thema’s gezonde voeding, alcohol, roken en gastvrijheid staan hierbij centraal.
Lees meer

Populaire downloads

sdasd
Routekaart competitie
Download
sdfsd
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download