Skip to the main content

Aanpak verantwoord alcoholbeleid bij ODO Maasland in beeld

Gezondere sportomgeving

Binnen de sport wordt veel aandacht gegeven aan verantwoord alcoholbeleid. Verenigingen krijgen steeds meer te maken met (veranderende) wet- en regelgeving, bijbehorende opleidingen en handhaving. Bij korfbalvereniging ODO Maasland heeft een goed alcoholbeleid al lange tijd prioriteit. Het succes van hun aanpak is ook andere partijen opgevallen. Op clubbase.nl werd deze week aandacht besteed aan verantwoord alcoholbeleid bij ODO.

Sanneke Gorissen van de kantinecommissie van ODO Maasland geeft in het artikel aan dat leden en vooral jeugdleden betrekken heel belangrijk is. “De jeugd heeft veel kracht binnen het doorvoeren van een nieuw beleid. We bespreken dit soort dingen daarom tijdens de Algemene Ledenvergadering. Daarnaast maakt ook de sociale controle een groot verschil. Inmiddels hebben zo’n 125 leden het certificaat ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ behaald. Dat betekent dat veel leden nu de regels kennen, ook als bezoeker. Door die sociale controle is het handhaven van het beleid makkelijker.” Je leest het volledige artikel over ODO hier.

KV VERS-vereniging

Anderhalf jaar geleden is ODO gestart als KV VERS-vereniging. In het kader van dit project wordt de vereniging twee jaar lang begeleid door een Team:fit-coach op het gebied van alcoholbeleid, rookvrij en gezonde voeding. Alles over het succes van dit traject bij ODO Maasland lees je hier. Naast dat ODO gebruik maakt van begeleiding van een Team:Fit-coach, maakt de vereniging ook gebruik van andere beschikbare tools en ondersteuningsmiddelen. Ook aan de inspiratiesessies ‘gezonde sportomgeving’ en de campagne ‘Word ook een club van NIX’ deed de vereniging mee.

Meer informatie

Wil je jouw vereniging ook gezonder maken? Dan kun je net als ODO gebruik maken van diverse tools en ondersteuningsmiddelen. Bij Team:Fit kun je je vereniging aanmelden voor kosteloze begeleiding van een Team:Fit-coach. Of laat jouw leden bijvoorbeeld ook de e-learning ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ volgen of word ook ‘Een club van nix’. Meer over een gezondere sportomgeving lees je hier en meer over ondersteuning bij verantwoord alcoholgebruik lees je hier. Met vragen kun je terecht bij je verenigingsadviseur.

Gerelateerde artikelen

KV VERS: ODO (M) en Wit-Blauw doen mee
Gezondere sportomgeving
KV VERS: ODO (M) en Wit-Blauw doen mee
In september gaan ODO Maasland en Wit-Blauw/Green Organics van start met het KV VERS-programma. Van alle verenigingen die een bidbook hebben ingestuurd zijn zij uitgekozen om mee te doen aan dit project.
Lees meer
De successen van ODO Maasland op weg naar gezondere sportomgeving
Gezondere sportomgeving
De successen van ODO Maasland op weg naar gezondere sportomgeving
Korfbalvereniging ODO Maasland is één van de verenigingen die vorig jaar op weg ging naar een gezondere sportomgeving en startte met het project KV VERS. Het afgelopen jaar heeft de vereniging ondanks dat de kantine gesloten was hard gewerkt. Er zijn nu al mooie successen behaald op het gebied van een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord […]
Lees meer
Rookvrij Kinderspel: teken voor rookvrije accommodatie
Gezondere sportomgeving
Rookvrij Kinderspel: teken voor rookvrije accommodatie
Het nieuwe korfbalseizoen staat voor de deur. Met een rookvrije sportaccommodatie laat je zien dat je vereniging een sportieve en gezonde leefomgeving is en verklein je de kans dat kinderen later gaan roken. Veel korfbalverenigingen zijn al rookvrij. Wil je dat jouw vereniging ook rookvrij wordt? Teken dan samen met zo veel mogelijk andere leden voor 'rookvrij'.
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt