Skip to the main content

De successen van ODO Maasland op weg naar gezondere sportomgeving

Gezondere sportomgeving

Korfbalvereniging ODO Maasland is één van de verenigingen die vorig jaar op weg ging naar een gezondere sportomgeving en startte met het project KV VERS. Het afgelopen jaar heeft de vereniging ondanks dat de kantine gesloten was hard gewerkt. Er zijn nu al mooie successen behaald op het gebied van een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij sportcomplex. Alles over de aanpak en de ervaringen van ODO lees je in dit artikel op Clubbase.

De vereniging heeft inmiddels geen witbrood meer en heeft een aantal frisdranken vervangen voor suikerloze varianten. Ook bieden ze nu op veel manieren water aan, is er meer alcoholvrij bier, zijn er alleen nog maar waterijsjes en worden snacks voortaan bereid in de oven. Verder zijn er nu kleine snoepverpakkingen, staat er fruit op de bar en bieden ze snackgroenten aan. Een volgende stap is om de leden uit te leggen waarom ze dit doen en wat een gezondere sportomgeving inhoudt.

Meer keuze voor een gezonder alternatief

“Het hoeft allemaal echt niet honderd procent gezond te zijn. We hebben nog steeds een frietje, een biertje en een frikandel, maar mensen krijgen nu meer keuze voor een gezonder alternatief. We willen vooral een gezellige en veilige omgeving bieden voor kinderen en sportende leden. Daar wordt tenslotte iedereen beter van. We hopen natuurlijk dat alle leden gaan inzien dat een gezonde sportomgeving een heel belangrijk thema is”, aldus bestuurslid Barbara Hanemaaijer – van Nierop.

Het project KV VERS

De KNVB en NOC*NSF startten vanuit het Nationaal Preventieakkoord met het maatschappelijke project FC VERS, waarmee zij verenigingen helpen om een gezonde sportomgeving te creëren. Het KNKV sloot hierbij aan met KV VERS. Hierbij worden de verenigingen twee jaar lang begeleid en gaan zij fungeren als modelverenging. Vanuit het KNKV sloten ODO Maasland en Wit-Blauw hier vorig jaar bij aan. Dit seizoen sluit ook Korfbal Leaguevereniging TOP (S) aan. Meer over KV VERS lees je hier.

Ook aan de slag met een gezondere sportomgeving

Als je wilt weten wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving en hoe je dit kunt aanpakken, dan kun je deelnemen aan de speciaal voor het KNKV georganiseerde inspiratiesessies op 13 en 22 september. Deze sessies geven inzicht in hoe jouw vereniging een gezondere sportomgeving kan realiseren. De nadruk ligt op wat jouw vereniging belangrijk vindt, hoe je dit aanpakt en hoe je ervoor zorgt iedereen erachter staat en zich hiervoor inzet. Inschrijven voor de webinars kan hier. Meer over alles wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Nationale selecties
Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Om korfbal in de aanloop naar het WK in Taiwan onder de aandacht te brengen bij sportliefhebbers, zijn we gestart met de campagne ‘Dat is ook korfbal’. Onderdeel van deze campagne zijn de battles die TeamNL Korfbal-spelers en -speelsters aangaan met andere topsporters. In de eerste battle nam Harjan Visscher het op tegen topschaatser Kjeld […]
Lees meer
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Trainers
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Op vrijdagavond 17 november organiseren we op Papendal een inspirerende en informatieve avond speciaal voor vrouwelijke korfbalcoaches. Deze avond staat in het teken van kennisdeling, netwerken en empowerment. Een geweldige kans om jezelf als korfbalcoach verder te ontwikkelen, je te laten inspireren door succesvolle vrouwen in de sport en te netwerken met gelijkgestemden. Programma 17:30 […]
Lees meer
Week van de Scheidsrechter
Arbitrage
Week van de Scheidsrechter
Van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober is de Week van de Scheidsrechter 2023. Hét jaarlijkse moment waarop we met en namens de gezamenlijke sport onze scheidsrechters, juryleden en officials bedanken voor hun inzet.  Ook als KNKV moedigen we korfballers en verenigingen aan om hun scheidsrechters en officials tijdens de Week van […]
Lees meer

Topartikelen

Nationale selecties
Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Trainers
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Nationale selecties
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal