Skip to the main content

De successen van ODO Maasland op weg naar gezondere sportomgeving

Gezondere sportomgeving

Korfbalvereniging ODO Maasland is één van de verenigingen die vorig jaar op weg ging naar een gezondere sportomgeving en startte met het project KV VERS. Het afgelopen jaar heeft de vereniging ondanks dat de kantine gesloten was hard gewerkt. Er zijn nu al mooie successen behaald op het gebied van een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij sportcomplex. Alles over de aanpak en de ervaringen van ODO lees je in dit artikel op Clubbase.

De vereniging heeft inmiddels geen witbrood meer en heeft een aantal frisdranken vervangen voor suikerloze varianten. Ook bieden ze nu op veel manieren water aan, is er meer alcoholvrij bier, zijn er alleen nog maar waterijsjes en worden snacks voortaan bereid in de oven. Verder zijn er nu kleine snoepverpakkingen, staat er fruit op de bar en bieden ze snackgroenten aan. Een volgende stap is om de leden uit te leggen waarom ze dit doen en wat een gezondere sportomgeving inhoudt.

Meer keuze voor een gezonder alternatief

“Het hoeft allemaal echt niet honderd procent gezond te zijn. We hebben nog steeds een frietje, een biertje en een frikandel, maar mensen krijgen nu meer keuze voor een gezonder alternatief. We willen vooral een gezellige en veilige omgeving bieden voor kinderen en sportende leden. Daar wordt tenslotte iedereen beter van. We hopen natuurlijk dat alle leden gaan inzien dat een gezonde sportomgeving een heel belangrijk thema is”, aldus bestuurslid Barbara Hanemaaijer – van Nierop.

Het project KV VERS

De KNVB en NOC*NSF startten vanuit het Nationaal Preventieakkoord met het maatschappelijke project FC VERS, waarmee zij verenigingen helpen om een gezonde sportomgeving te creëren. Het KNKV sloot hierbij aan met KV VERS. Hierbij worden de verenigingen twee jaar lang begeleid en gaan zij fungeren als modelverenging. Vanuit het KNKV sloten ODO Maasland en Wit-Blauw hier vorig jaar bij aan. Dit seizoen sluit ook Korfbal Leaguevereniging TOP (S) aan. Meer over KV VERS lees je hier.

Ook aan de slag met een gezondere sportomgeving

Als je wilt weten wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving en hoe je dit kunt aanpakken, dan kun je deelnemen aan de speciaal voor het KNKV georganiseerde inspiratiesessies op 13 en 22 september. Deze sessies geven inzicht in hoe jouw vereniging een gezondere sportomgeving kan realiseren. De nadruk ligt op wat jouw vereniging belangrijk vindt, hoe je dit aanpakt en hoe je ervoor zorgt iedereen erachter staat en zich hiervoor inzet. Inschrijven voor de webinars kan hier. Meer over alles wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Fortuna/Delta Logistiek en KNKV hosten eerste Champions Leaguefinale
KNKV Organisatie Korfbalaanbod
Fortuna/Delta Logistiek en KNKV hosten eerste Champions Leaguefinale
In het weekend van 10 en 11 februari vindt de eerste IKF Korfbal Champions Leaguefinale plaats. Nederland is het organiserende land en wij hebben samen met Fortuna/Delta Logistiek de handen ineen geslagen om deze eerste editie van de IKF Champions League Finals te organiseren. De IKF Champions League is een nieuw concept en vervangt de […]
Lees meer
Word jij de nieuwe aanwinst van onze eventcrew?
Vrijwilligers
Word jij de nieuwe aanwinst van onze eventcrew?
Lijkt het jou leuk om samen met een enthousiast team van vrijwilligers mee te helpen bij diverse evenementen, zoals de Korfbal Challenge en de Kenonz Korfbal Leaguefinale? Dan is dit je kans! Wij zoeken namelijk uitbreiding voor onze eventcrew. Het is niet alleen ontzettend gezellig en heel leuk om lid te zijn van onze eventcrew, […]
Lees meer
Geschiedenis van korfbal in het Leids Jaarboek 2022
Geschiedenis van korfbal in het Leids Jaarboek 2022
In het historisch tijdschrift Leids Jaarboek 2022 is een artikel geplaatst over de geschiedenis van korfbal. Hier wordt beschreven hoe de eerste aanrakingen met de Olympische Spelen verliepen. Korfballers uit met name Amsterdam en Leiden maakten op de Spelen van 1920 in Antwerpen zoveel enthousiasme los, dat de Belgen ook aan het korfbal begonnen. Je […]
Lees meer

Topartikelen

KNKV Organisatie Korfbalaanbod
Fortuna/Delta Logistiek en KNKV hosten eerste Champions Leaguefinale
Vrijwilligers
Word jij de nieuwe aanwinst van onze eventcrew?
Korfbalaanbod Nationale selecties Talentontwikkeling
Kaartverkoop Korfbal Challenge gestart