Skip to the main content

De successen van ODO Maasland op weg naar gezondere sportomgeving

Gezondere sportomgeving

Korfbalvereniging ODO Maasland is één van de verenigingen die vorig jaar op weg ging naar een gezondere sportomgeving en startte met het project KV VERS. Het afgelopen jaar heeft de vereniging ondanks dat de kantine gesloten was hard gewerkt. Er zijn nu al mooie successen behaald op het gebied van een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij sportcomplex. Alles over de aanpak en de ervaringen van ODO lees je in dit artikel op Clubbase.

De vereniging heeft inmiddels geen witbrood meer en heeft een aantal frisdranken vervangen voor suikerloze varianten. Ook bieden ze nu op veel manieren water aan, is er meer alcoholvrij bier, zijn er alleen nog maar waterijsjes en worden snacks voortaan bereid in de oven. Verder zijn er nu kleine snoepverpakkingen, staat er fruit op de bar en bieden ze snackgroenten aan. Een volgende stap is om de leden uit te leggen waarom ze dit doen en wat een gezondere sportomgeving inhoudt.

Meer keuze voor een gezonder alternatief

“Het hoeft allemaal echt niet honderd procent gezond te zijn. We hebben nog steeds een frietje, een biertje en een frikandel, maar mensen krijgen nu meer keuze voor een gezonder alternatief. We willen vooral een gezellige en veilige omgeving bieden voor kinderen en sportende leden. Daar wordt tenslotte iedereen beter van. We hopen natuurlijk dat alle leden gaan inzien dat een gezonde sportomgeving een heel belangrijk thema is”, aldus bestuurslid Barbara Hanemaaijer – van Nierop.

Het project KV VERS

De KNVB en NOC*NSF startten vanuit het Nationaal Preventieakkoord met het maatschappelijke project FC VERS, waarmee zij verenigingen helpen om een gezonde sportomgeving te creëren. Het KNKV sloot hierbij aan met KV VERS. Hierbij worden de verenigingen twee jaar lang begeleid en gaan zij fungeren als modelverenging. Vanuit het KNKV sloten ODO Maasland en Wit-Blauw hier vorig jaar bij aan. Dit seizoen sluit ook Korfbal Leaguevereniging TOP (S) aan. Meer over KV VERS lees je hier.

Ook aan de slag met een gezondere sportomgeving

Als je wilt weten wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving en hoe je dit kunt aanpakken, dan kun je deelnemen aan de speciaal voor het KNKV georganiseerde inspiratiesessies op 13 en 22 september. Deze sessies geven inzicht in hoe jouw vereniging een gezondere sportomgeving kan realiseren. De nadruk ligt op wat jouw vereniging belangrijk vindt, hoe je dit aanpakt en hoe je ervoor zorgt iedereen erachter staat en zich hiervoor inzet. Inschrijven voor de webinars kan hier. Meer over alles wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Aanpak verantwoord alcoholbeleid bij ODO Maasland in beeld
Gezondere sportomgeving
Aanpak verantwoord alcoholbeleid bij ODO Maasland in beeld
Binnen de sport wordt veel aandacht gegeven aan verantwoord alcoholbeleid. Verenigingen krijgen steeds meer te maken met (veranderende) wet- en regelgeving, bijbehorende opleidingen en handhaving. Bij korfbalvereniging ODO Maasland heeft een goed alcoholbeleid al lange tijd prioriteit. Het succes van hun aanpak is ook andere partijen opgevallen. Op clubbase.nl werd deze week aandacht besteed aan […]
Lees meer
Rookvrij Kinderspel: teken voor rookvrije accommodatie
Gezondere sportomgeving
Rookvrij Kinderspel: teken voor rookvrije accommodatie
Het nieuwe korfbalseizoen staat voor de deur. Met een rookvrije sportaccommodatie laat je zien dat je vereniging een sportieve en gezonde leefomgeving is en verklein je de kans dat kinderen later gaan roken. Veel korfbalverenigingen zijn al rookvrij. Wil je dat jouw vereniging ook rookvrij wordt? Teken dan samen met zo veel mogelijk andere leden voor 'rookvrij'.
Lees meer
Word ook een club van NIX
Accommodatie Gezondere sportomgeving
Word ook een club van NIX
In september wordt de NIX18-campagne voor de sport gelanceerd. Het doel van de campagne is om te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar roken en alcohol drinken.
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt