Skip to the main content

De successen van ODO Maasland op weg naar gezondere sportomgeving

Gezondere sportomgeving

Korfbalvereniging ODO Maasland is één van de verenigingen die vorig jaar op weg ging naar een gezondere sportomgeving en startte met het project KV VERS. Het afgelopen jaar heeft de vereniging ondanks dat de kantine gesloten was hard gewerkt. Er zijn nu al mooie successen behaald op het gebied van een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij sportcomplex. Alles over de aanpak en de ervaringen van ODO lees je in dit artikel op Clubbase.

De vereniging heeft inmiddels geen witbrood meer en heeft een aantal frisdranken vervangen voor suikerloze varianten. Ook bieden ze nu op veel manieren water aan, is er meer alcoholvrij bier, zijn er alleen nog maar waterijsjes en worden snacks voortaan bereid in de oven. Verder zijn er nu kleine snoepverpakkingen, staat er fruit op de bar en bieden ze snackgroenten aan. Een volgende stap is om de leden uit te leggen waarom ze dit doen en wat een gezondere sportomgeving inhoudt.

Meer keuze voor een gezonder alternatief

“Het hoeft allemaal echt niet honderd procent gezond te zijn. We hebben nog steeds een frietje, een biertje en een frikandel, maar mensen krijgen nu meer keuze voor een gezonder alternatief. We willen vooral een gezellige en veilige omgeving bieden voor kinderen en sportende leden. Daar wordt tenslotte iedereen beter van. We hopen natuurlijk dat alle leden gaan inzien dat een gezonde sportomgeving een heel belangrijk thema is”, aldus bestuurslid Barbara Hanemaaijer – van Nierop.

Het project KV VERS

De KNVB en NOC*NSF startten vanuit het Nationaal Preventieakkoord met het maatschappelijke project FC VERS, waarmee zij verenigingen helpen om een gezonde sportomgeving te creëren. Het KNKV sloot hierbij aan met KV VERS. Hierbij worden de verenigingen twee jaar lang begeleid en gaan zij fungeren als modelverenging. Vanuit het KNKV sloten ODO Maasland en Wit-Blauw hier vorig jaar bij aan. Dit seizoen sluit ook Korfbal Leaguevereniging TOP (S) aan. Meer over KV VERS lees je hier.

Ook aan de slag met een gezondere sportomgeving

Als je wilt weten wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving en hoe je dit kunt aanpakken, dan kun je deelnemen aan de speciaal voor het KNKV georganiseerde inspiratiesessies op 13 en 22 september. Deze sessies geven inzicht in hoe jouw vereniging een gezondere sportomgeving kan realiseren. De nadruk ligt op wat jouw vereniging belangrijk vindt, hoe je dit aanpakt en hoe je ervoor zorgt iedereen erachter staat en zich hiervoor inzet. Inschrijven voor de webinars kan hier. Meer over alles wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving lees je hier.

Gerelateerde artikelen

KV VERS: ODO (M) en Wit-Blauw doen mee
Gezondere sportomgeving
KV VERS: ODO (M) en Wit-Blauw doen mee

In september gaan ODO Maasland en Wit-Blauw/Green Organics van start met het KV VERS-programma. Van alle verenigingen die een bidbook hebben ingestuurd zijn zij uitgekozen om mee te doen aan dit project.

Lees meer
Aan de slag met een gezondere sportkantine
Gezondere sportomgeving
Aan de slag met een gezondere sportkantine

Nu sportkantines weer open mogen, kan het een mooi moment zijn om aan de slag te gaan met een gezondere sportkantine. Synergo is inmiddels in het bezit van een zilveren Team:Fit-certificaat. Hier lees je meer over Synergo.

Lees meer
Synergo: 'Meer omzet dan vroeger'
Best practice Gezondere sportomgeving
Synergo: 'Meer omzet dan vroeger'

‘De gezondere sportkantine heeft ook de korfbalverenigingen in Nederland bereikt. Daar is Synergo uit Utrecht een mooi voorbeeld van. Begin dit jaar kreeg de vereniging uit handen van wethouder Maarten van Ooijen het zilveren Team:Fit-certificaat uitgereikt. Een waardering die uitdrukt hoe gezond het voedingsaanbod in de kantine is.’

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Voortgang zaalcompetitie 2021/2022
Vanaf zondagavond beperkingen voor de sport
Bestuurders Vrijwilligers
Dringende oproep: controleer het coronatoegangsbewijs