Skip to the main content

Veiligheid sportterrein

Accommodatie Bestuurders

Ieder bestuur en/of de eigenaren van een sportaccommodatie zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van een sportaccommodatie. Deze verantwoordelijkheid delen zij met sporters, trainers, coaches en verzorgers. Samen moeten zij zorgen voor een veilige sportomgeving die bijdraagt aan het voorkomen van blessures.

Taken bij het bewaken van de veiligheid op de sportaccommodatie.
Zowel het bestuur en/of de eigenaren als de sporters, trainers, coaches en verzorgers hebben de volgende taken:

  • de sportaccommodatie regelmatig controleren, zodat onveilige situaties aan het licht komen;
  • zorgen dat iedereen zuinig omgaat met de sportaccommodatie;
  • zorgen dat de accommodatie netjes is opgeruimd. En daarbij zaken melden die niet in orde zijn, en deze weer in orde laten maken.

Regelmatige controle van de accommodatie brengt onveilige situaties aan het licht.

Voorkomen Legionella in douche- en warmwaterinstallaties

Om legionellagroei te beperken is het zinvol te letten op:

  • Voorkom stilstand van water in een systeem.
  • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden).
  • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct bij het “opnieuw” in gebruik nemen van de accommodatie even de kranen en douches door om het water te verversen. Het verstandigste is om dit te doen met water met een hoge temperatuur (advies: 80 graden). Indien nodig chemisch reinigen.

Wees dus vooral alert zodra de sportparken weer open mogen dat de douche en waterinstallaties voor gebruik eerst goed worden doorgespoeld! Kijk voor meer informatie ook op de website de Rijksoverheid.

Ventilatie sporthal

Het KNKV hanteert de RIVM-richtlijnen, het Bouwbesluit 2012 en NOC*NSF normen als het gaat om ventilatie in sporthallen.

Minimaal één maal per uur moet de ruimte-inhoud met verse lucht geventileerd kunnen worden. Een dringend aanvullend advies is om eventueel de CO2-concentratie in de binnenruimte te (laten) meten op 10 cm van de vloer en op 1 meter van de vloer en beiden op verschillende plekken in de hal. Dit is een indicatie voor de kwaliteit van de aanwezige lucht. In een goed geventileerde ruimte is het CO2-niveau kleiner of gelijk aan 800 ppm (parts per million). Maximaal vanuit Bouwbesluit is 1.200 ppm toegestaan, maar dat is niet verstandig, zeker niet gedurende langere tijd. Neem bij twijfel over de kwaliteit van de aanwezige lucht en/of de ventilatie vooral contact op met jouw leverancier, of met een lokaal installatiebedrijf voor ventilatiesystemen. Zie voor meer informatie op de website van het RIVM.

De ventilatienorm NOC*NSF is 40 m3/uur per sporter/trainer en 20 m3/uur per overige aanwezige in de hal. Als dit in totaal lager is dan de inhoud van de hal, dan geldt dat de inhoud van de hal ten minste 1 maal per uur moet kunnen worden ververst met buitenlucht. Altijd de strengste norm toepassen. Kijk  hier voor de normen.

Daarnaast is regelmatig schoonmaken en reinigen van de installatie/ filters van groot belang.

EHBO/AED

Het KNKV verplicht elke vereniging te beschikken over voldoende en gebruiksklare EHBO-voorzieningen, waaronder een brancard.

Gerelateerde Items

Nieuwbouw, verbouw en renovatie
Accommodatie
Nieuwbouw, verbouw en renovatie

Waar moet je aan denken bij het maken van plannen voor nieuwbouw, verbouwing of renovatie? Wat zijn de normen en huidige eisen waar de accommodatie aan moet voldoen.

Lees meer
Adviseurs Cluster A
Bestuurders Verenigingsservice
Adviseurs Cluster A

Esther Kloosterman is verenigingsadviseur  en Kees Vlietstra is korfbaladviseur van Noord-Nederland (Cluster A)

Lees meer
Sportakkoord
Bestuurders Verenigingsservice
Sportakkoord

Het Sportakkoord richt zich op versterking van verenigingen. Het doel van het Sportakkoord is om sport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken …

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download