Skip to the main content

EHBO / AED

(Sport) Medische zaken Accommodatie
EHBO

Blessure! En nu?

Helaas zijn blessures tijdens het sporten en andere ongemakken op de sportaccommodatie niet altijd te voorkomen. Dan is het wel belangrijk dat een aantal zaken goed geregeld zijn om zo snel mogelijk en adequaat te handelen op het moment van een blessure of ongeluk.

Het KNKV adviseert iedere vereniging om een goede en complete sportverbanddoos (EHBO-koffer) in haar bezit te hebben. Zorg dat de EHBO-koffer regelmatig wordt bijgevuld en dat er altijd ijs beschikbaar is. Ook adviseert het KNKV minimaal één gediplomeerde EHBO’er of bedrijfshulpverlener aanwezig te laten zijn vóór, tijdens en na verenigingsactiviteiten.

 

AED

Een AED is nodig bij een hartstilstand en maakt hartritmestoornissen ongedaan. Er is geen verplichting tot het hebben van een AED. Wel wordt bij de aanschaf regelmatig een bijdrage/subsidie verstrekt door de gemeente. Een hartstilstand tijdens een korfbalwedstrijd is relatief zeldzaam. Maar als het gebeurt, maakt dit diepe indruk op de omstanders die erbij betrokken zijn geweest. Bij het snel kunnen behandelen (binnen zes minuten) met een automatische externe defibrillator (AED) is de kans op overleven vele malen groter.

Leden binnen de vereniging die weten hoe je de combinatie mondbeademing en hartmassage toepast en kunnen omgaan met een AED, kunnen er toe bijdragen dat een mensenleven wordt gered.

Voor meer informatie over de AED, zie de website van de Hartstichting.

Opleidingen

Wanneer een sporter een blessure oploopt, is het belangrijk op de juiste manier te handelen om erger te voorkomen en het herstel te bespoedigen. Specifieke kennis van EHBO aan sporters kan hierbij helpen. Tijdens een cursus EHBO sport leren sporters en hun begeleiders eerste hulp verlenen bij blessures en ongevallen op of langs het veld.

Zorg als vereniging er voor dat jouw mensen weten hoe ze kunnen helpen bij sportongevallen. Het Rode Kruis heeft vier verschillende EHBO cursussen speciaal voor sportverenigingen. De basiscursus behandelt de meest voorkomende sportongevallen, inclusief reanimatie en gebruik van een AED. Leren hoe je een slachtoffer vervoert, wat te doen bij oververhitting, oog- of tandletsel? Kies dan voor de uitgebreide EHBO sportcursus.

Meer informatie vind je op de site van het Rode Kruis.

 

 

 

Meest bekeken artikelen

Project 'Korfbal en inclusie'
Sociaal veilige sport Strategische projecten
Project 'Korfbal en inclusie'
Korfbal is een unieke sport met een sociaal karakter. Hiermee kan de korfbal community ook breder (inter)nationaal de maatschappij bewegen. Als KNKV kiezen we hierin één belangrijk overkoepelend thema: Gendergelijkheid & inclusie. Dit maatschappelijke thema zit in de kern van de korfbalsport. Het project ‘Korfbal en inclusie’ zet zich ervoor in om op dit thema […]
Lees meer
Ontstaan van korfbal
Historie
Ontstaan van korfbal
Korfbal is in 1902 geïntroduceerd door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. Hij werd hierbij geïnspireerd door het Zweedse spel ‘Ringboll’.
Lees meer
Archief
Historie
Archief
Het archief van het Koninklijk Nederlandse Korfbalverbond is onderdeel van het Nationaal Archief in Den Haag. Het bevat stukken over de  organisatie en taakuitvoering van de (Koninklijke) Nederlandse Korfbalbond, de Christelijke Korfbalbond in Nederland, de Nederlandse Dames Korfbalbond en het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond en hun onderdelen (regionale bonden, Afdelingen en Districten) uit de periode 1903-2019.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download