Skip to the main content

Technisch beleid

Trainers

Een technisch beleid is de basis van hoe er gekorfbald en verenigd wordt binnen een vereniging. Om verenigingen te ondersteunen bij het opbouwen van een korfbaltechnisch beleidsplan heeft het KNKV een bouwplan voor technisch beleid ontwikkeld. Dit bouwplan is een tool om een sterk technisch beleid op te bouwen en biedt advies, zet aan tot reflecteren en bevat tips.

Wat hoort er in een technisch beleidsplan te staan? Waar begin je als je een technisch beleidsplan gaat opbouwen? Hoe vertaal je je visie op korfbal naar beleid? Hoe kun je kernwaarden van je vereniging vertalen naar beleid? In het bouwplan worden de onderwerpen kernwaarden, ambities en doelen, visie op korfbal, opleidingen, werving, teamsamenstelling en talentherkenning behandeld.

Hoe kun je talent ontwikkelen en kinderen plezier laten beleven?

Visie
Het is belangrijk om te werken vanuit een visie. De visie kan gezien worden als de bril waardoor je naar verschillende elementen kijkt. Op die manier kun je een goede manier van trainen en coachen aanreiken. Het KNKV heeft een visie die onder te verdelen is in een visie op leren en een visie op korfbal.

Visie op leren
In de visie van het KNKV kunnen korfballers zich het meest efficiënt ontwikkelen in een korfbalrijke omgeving. Het is belangrijk dat spelers leren door te ervaren. De trainer kan door de keuze van de oefenvormen, gewenst korfbalgedrag oproepen. Korfballers leren impliciet het korfbal beter te spelen (Beek, 2011). In de visie van het KNKV is het ook belangrijk dat spelers bewust korfbal leren spelen. Een trainer kan dat stimuleren door vragend les te geven. Succesbeleving staat centraal. Succes stimuleert en bevordert het leren.

Visie op korfbal
Korfbal is een spel van interactie. Dit houdt in dat er altijd met tegenstander wordt gespeeld. Het handelen van spelers ontstaat doordat wordt ingespeeld op de tegenstander. Hoe meer weerstand de tegenstander geeft, hoe moeilijker het wordt om de oefenvorm goed uit te voeren. Dit beïnvloedt het leerproces. Door de weerstand van de tegenstander ontstaat er een situatie om een doelpunt te maken, vrij te lopen, een assist te geven en/of in balbezit te blijven. Dit noemen we de korfbalacties. Tijdens de training staat de wedstrijdsituatie centraal.

De korfbalacties worden onderverdeeld in vier aanvallende en vier verdedigende thema’s:
1. (voorkomen van) schieten
2. (voorkomen van) vrijlopen om te schieten
3. (voorkomen van) vrijpassen om te schieten
4. in balbezit blijven (komen)

De visie op leren en op korfbal zorgt ervoor dat er op dezelfde manier gedacht wordt over de oefenstof, de manier van coachen en de omgang met de spelers en betrokkenen.

Aan de slag met het bouwplan

Het bouwplan voor technisch beleid kan je helpen bij het opbouwen van jouw technische beleidsplan. Je vindt het bouwplan hier.

 

Best practice

 

 

Gerelateerde Items

Trainersbegeleiding
Trainers
Trainersbegeleiding
Plezier en ontwikkeling zijn de belangrijkste redenen om te gaan en te blijven sporten. Trainers en coaches spelen daarin een belangrijke rol en daarom is trainersbegeleiding erg belangrijk.
Lees meer
Vrijstelling/oud diploma
Opleidingen Trainers
Vrijstelling/oud diploma
Denk je dat je een vrijstelling kunt krijgen voor één van de KNKV-opleidingen omdat je al over bepaalde vaardigheden bezit? Hier lees je meer over eventuele vrijstellingen en oude diploma’s.
Lees meer
Webinars en kennissessies
Best practice Bestuurders Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice Vrijwilligers
Webinars en kennissessies
Om verenigingen op specifieke onderwerpen te ondersteunen verzorgt het KNKV diverse webinars en kennissessies. Hier vind je een overzicht van de gehouden webinars en kennissessies.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download