Skip to the main content

Ledenbehoud

Ledenwerving/-behoud

Aandacht voor je eigen leden, kan direct betekenen dat je je ledental op peil houdt. Door aandacht te besteden aan de wensen en behoeften van je leden kun je ervoor zorgen dat de leden, die je binnen je club gehaald hebt met ledenwerving, ook blijven.

Wat kun je als vereniging doen om de leden aan de club te binden? De site van Clubbase geeft hier goede informatie over.

Tips voor Ledenbehoud
  • Weet waarom je leden bij jouw vereniging sporten. Dit kun je met een vraag opnemen in het aanmeldingsformulier. Maar natuurlijk ook gedurende de tijd dat ze lid zijn regelmatig bespreken.
  • Weet wat er speelt onder je leden. Blijf met ze in gesprek of organiseer eens een brainstormavond waarin je met elkaar van gedachten wisselt wat goed gaat, wat beter kan of waarom leden kiezen voor de vereniging of waarom ze zouden opzeggen.
  • Geef persoonlijke aandacht aan je leden. Deel lief en leed. Stuur bijvoorbeeld een bloemetje bij een blessure of een kaartje voor een verjaardag.
  • Weet waarom je leden (dreigen) stoppen bij je vereniging. Dit geeft je wellicht inzicht in wat je als vereniging kunt veranderen om leden te behouden
Aanmeldingsformulier

Het aanmeldingsformulier of inschrijfformulier biedt veel mogelijkheden om het nieuwe lid te leren kennen. Waarom wordt hij of zij lid? Welke vrijwilligerstaak vindt het nieuwe lid of de ouders van het jeugdlid aantrekkelijk? Op welke manier heeft hij of zij kennis gemaakt met korfbal? Welke aspecten vindt hij of zij belangrijk binnen de vereniging?

Zorg er wel voor dat je het formulier kort en laagdrempelig houdt en dat je ook daadwerkelijk wat doet met de input die je hiermee krijgt. Ga vooral ook het gesprek aan met het nieuwe lid.  Geef hem of haar een warm welkom.

Brainstormavond

Een brainstormavond is een middel om te weten te komen wat er bij de leden speelt of wat er leeft onder de leden. Tijdens een brainstormavond kun je aan de hand van diverse werkvormen en thema’s een goed beeld krijgen hoe de leden tegen zaken binnen de vereniging aankijken. Het is een eenvoudige manier om leden te laten meedenken over uitdagende vraagstukken.
Voorbeelden van thema’s:

  • Hoe kunnen we als vereniging reageren op de terugloop in meiden tussen 8 en 10;
  • Hoe kunnen we als vereniging zorgen dat geblesseerde spelers betrokken blijven;
  • Hoe kunnen we de overgang van de junioren naar de senioren zo goed mogelijk inregelen.

Wil je een brainstormavond organiseren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met je verenigingsadviseur.

Lief en Leed

Binnen een vereniging deel je niet alleen de mooiste sportmomenten met elkaar, maar ook vreugde en verdriet op andere vlakken. Wat doe je met een geboorte, huwelijk of ziekte? Hoe bedank je vrijwilligers die zich jaren hebben ingezet?

Een mooi voorbeeld is DOS’46. Zij hebben een speciaal Lief en Leed protocol opgesteld. Je leest het protocol hier.

Achterhaal waarom leden stoppen

Door te achterhalen waarom leden stoppen, stelt je dat in staat daarop in te spelen. Wellicht biedt dit aangrijpingspunten om vertrokken leden terug te winnen. Het geeft beter inzicht in oorzaken van ledenverloop. Dit helpt je om je een bindingsbeleid op te stellen.

Wil een lid geen reguliere competitie meer spelen? Het KNKV ontwikkelt, naast het reguliere korfbal, nieuw aanbod voor de verschillende doelgroepen. Passende korfbalvormen bij elke leeftijdsgroep, die samen met verenigingen en spelers ontwikkeld zijn om een leven lang korfbal mogelijk te maken.

Best practice

 

 

 

 

Gerelateerde Items

Studentenkorfbal
Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud
Studentenkorfbal

Onderdeel van het korfbal in Nederland is het studentenkorfbal. De elf studentenkorfbalverenigingen met zo’n 800 studenten doen mee met de reguliere korfbalcompetitie van het KNKV.

 

Lees meer
Back to School
Ledenwerving/-behoud Schoolkorfbal
Back to School

Met de A-jeugd en/of jonge senioren van jouw vereniging ‘Back to School’. het KNKV heeft een complete leidraad met voorbeeldmateriaal als hulpmiddel beschikbaar.

Lees meer
Kangoeroe Klup
Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud Schoolkorfbal
Kangoeroe Klup

De Kangoeroe Klup is een bewegingsvorm met een knipoog naar het korfbal voor kinderen van drie tot en met zes jaar. Scoro, Jumper, Funny en Spurt vormen de basis.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download