Skip to the main content

Ledenwerving

Ledenwerving/-behoud

Hoe beter jouw vereniging in weet te spelen op de wensen en behoeften van potentiële leden, hoe groter de kans is dat de potentiële leden zich verbinden aan jouw vereniging.

Ook het KNKV ontwikkelt, naast het reguliere korfbal, nieuw aanbod voor de verschillende doelgroepen. Passende korfbalvormen bij elke leeftijdsgroep, die samen met verenigingen en spelers ontwikkeld zijn om een leven lang korfbal mogelijk te maken.

Producten voor ledenwerving

Een aantal succesvolle concepten om nieuwe leden te werven zijn

Als je begint met het werven van leden is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Voldoende en gemotiveerde vrijwilligers zijn een must tijdens het voorbereiden en uitvoeren van ledenwervingsactiviteiten. Zonder vrijwilligers kunnen er geen leden geworven worden.
  • Bekijk of er plaats is voor nieuwe leden binnen jouw vereniging. Als er bijvoorbeeld niet voldoende trainers zijn, kan er niet altijd gestart worden met het werven van leden. Ook voldoende ruimte binnen jouw accommodatie(s) is belangrijk.
  • Inventariseer welke jeugdsport kennismakingsactiviteiten er al in je gemeente worden georganiseerd. Hier kun je op inspelen of wellicht bij meeliften of aansluiten.
  • Ledenbehoud is net zo belangrijk als ledenwerving. Verliezen jullie veel leden? Kijk dan ook wat je kan doen aan het behouden van de huidige leden.
  • Als jouw vereniging een grootschalig evenement organiseert, bijvoorbeeld in het kader van een ledenwervingsactiviteit, moet er een evenementenvergunning worden aangevraagd.
Best practice
Webinar

Tijdens het digitale korfbalcongres in mei 2022 vond er een webinar plaats over ledenwerving en ledenbehoud. Tijdens dit webinar gingen Esther Kloosterman (verenigingsadviseur KNKV), Petra Leijten (jeugdcoördinator ASVD) en verenigingen AW.DTV, Wit-Blauw/Green Organics en Unitas/Perspectief in op aan welke knoppen je als vereniging kunt draaien om leden te werven en te behouden. Met welke aanpak hebben verenigingen successen behaald op dit gebied en welke tips en trucs hebben zij voor andere verenigingen? En wat is de psychologie achter het binden van leden? Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende korfbalvormen vind je hier.
Op Clubbase vind je veel goede informatie over ledenwerving.

Vragen?

Heb je vragen of wil je advies? Neem dan contact op met de verenigingsadviseur

 

 

 

Meest bekeken artikelen

Training geven: de basics
Opleidingen Trainers
Training geven: de basics
Voor beginnende trainers en ouders die een team gaan begeleiden hebben wij de clinic ‘Training geven: de basics’ ontwikkeld. Verenigingen kunnen deze clinic aanvragen voor een groep trainers.
Lees meer
Sponsoring verenigingen
Financiën Verenigingsservice
Sponsoring verenigingen
Er zijn verschillende manieren voor een vereniging om inkomsten te genereren.
Lees meer
KombiFit
Korfbalaanbod
KombiFit
KombiFit is een programma met een divers sport- en beweegaanbod dat je als vereniging kunt aanbieden aan (potentiële) sporters, die niet (meer) aan de reguliere korfbalcompetitie willen of kunnen deelnemen.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download