Skip to the main content

Jeugdscheidsrechter

Arbitrage Opleidingen

Lijkt het je een uitdaging om wedstrijden van de jeugd te fluiten? En kun je daarbij enthousiast te werk gaan? Dan is de opleiding jeugdscheidsrechter echt iets voor jou! De opleiding is geschikt voor iedereen die in het bezit van het spelregelbewijs of basisopleiding B.

Wij verwachten van de jeugdscheidsrechter de juiste houding en uitstraling. Maar zeker ook enthousiasme voor het spel, voor de spelers en voor alle anderen die bij het korfbal betrokken zijn. Met andere woorden: je bent een ambassadeur voor het KNKV en de korfbalsport!

Wat komt er aan bod tijdens de bijeenkomst en de praktijk?
  • Pedagogische en psychologische aspecten van het begeleiden van jeugdploegen tijdens de wedstrijden;
  • De toepassing van de spelregels bij de jeugdwedstrijden;
  • Bestuursbesluit jeugdkorfbal;
  • Elementen die te maken hebben met sportief gedrag;
  • Het in de praktijk begeleiden van jeugdkorfbalwedstrijden.
Opleidingsduur

Als cursist start je na het bijwonen van de  startersbijeenkomst bij jouw vereniging met de opleiding. Neem contact op met jouw contactpersoon van de vereniging voor afstemming. Je fluit, onder begeleiding van een begeleider, zoveel jeugdwedstrijden (breedtekorfbal) als nodig zijn om het examen (Proeve van Bekwaamheid) met goed gevolg af te leggen. Je leert in de praktijk.

Start en toelating

Om toegelaten te worden dien je in het bezit te zijn van het spelregelbewijs of daaraan gelijkgesteld diploma. Ook dien je minimaal vijftien jaar te zijn om examen te doen.

Examen (Proeve van Bekwaamheid)

Als jij en je begeleider denken dat het niveau voldoende is, vraag jij een examen aan (Proeve van Bekwaamheid) bij arbitrageopleidingen@knkv.nl. Jij dient voorafgaand een portfolio in te leveren bij jouw begeleider. Het examen bestaat uit het fluiten van één of twee halve (competitie)wedstrijden bij de E- of F-jeugd om het certificaat verenigingsjeugdscheidsrechter EF te kunnen halen. Voor het behalen van het certificaat verenigingsjeugdscheidsrechter BCD bestaat het examen uit het begeleiden van één of twee halve wedstrijden in competitieverband bij de B-, C-, of D-jeugd.

Het examen bestaat uit één of twee halve wedstrijden, afhankelijk van het resultaat van de eerste wedstrijd. Na de eerste halve wedstrijd wordt een beoordeling vastgesteld door de examinator aan de hand van vastgelegde criteria. Als voor het eerste deel alle onderdelen voldoende zijn, ben je geslaagd en hoeft er geen tweede examen af genomen te worden. Als voor het eerste deel vier of meer onderdelen onvoldoende zijn, dan ben je ongeschikt bevonden. Als voor het eerste deel één, twee of drie onderdelen onvoldoende zijn worden er door de examinator in overleg met jouw leerpunten geformuleerd waar je aan moet werken. Hierbij kan vastgelegd worden dat de tweede ronde niet eerder mag plaats vinden dan een bepaalde datum, om zo meer ervaring op te kunnen doen. De opgestelde leerpunten worden gecommuniceerd met de vereniging en met het KNKV.

Het is mogelijk om een herkansing te doen. Bij de organisatie van het tweede examen (de herkansing) (al dan niet door de zelfde examinator) zijn de aanbevelingen bij de betreffende examinator bekend. Voor het tweede examen ben je geslaagd als alle onderdelen voldoende zijn. In alle andere situaties ben je gezakt. Wanneer je voor het tweede examen zakt, dien je indien gewenst het gehele traject opnieuw te volgen.

Kosten

€ 45,00 per onderdeel

Cursusmateriaal
Aanmelden en betalen

Op dit moment (begin oktober) is het nog niet mogelijk om je aan te melden voor arbitrale opleidingen. Door de afgelopen 2 jaar waarin er nagenoeg geen examens afgenomen konden worden is er een grote wachtlijst ontstaan. Op dit moment wordt eerst bij iedereen op de wachtlijst de examens afgenomen. Zodra het inschrijven weer mogelijk is zal dit via de website en aan de verenigingen gecommuniceerd worden.

Een overzicht van alle arbitrale opleidingen vind je hier.

Gerelateerde Items

Scheidsrechterskleding
Arbitrage
Scheidsrechterskleding

In samenwerking met Erima heeft KNKV een kledinglijn gericht op de arbitrage.

Lees meer
Verenigingsscheidsrechter
Arbitrage Opleidingen
Verenigingsscheidsrechter

Ben jij diegene die elke week op het veld staat om wedstrijden te fluiten in het breedtekorfbal en wil jij jezelf ontwikkelen? Ga dan aan de slag om je diploma verenigingsscheidsrechter te …

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download