Skip to the main content

Erasmus+: ‘Korfball coaching: The creation of a level 3 course’

Opleidingen

In 2020 heeft het KNKV een subsidieaanvraag gedaan bij de Europese Unie voor het Erasmus+ project (Korfball coaching: The creation of a level 3 course). Voor dit internationale project werd 50.000 euro subsidie verleend. Bij dit project staat het ontwikkelen van een opleidingsdocument voor coaches op niveau drie en vier centraal. De partners in dit project zijn de Turkse korfbalbond, de Tsjechische korfbalbond, de Duitse korfbalbond en de Internationale Korfbal Ferderatie (IKF). In januari 2022 is als resultaat binnen het project het boekThe Art of Korfball coaching gepubliceerd. De opleidingsmaterialen en ontwikkelingsplannen die in het kader van dit project gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld het boek, zijn vrij beschikbaar voor iedereen in de korfbalwereld.

Activiteiten

In het kader van het Erasmus+ project vonden er diverse activiteiten plaats waarbij het ontwikkelen van de internationale korfbalwereld centraal staat. Voor het L3-project is onder andere een bijeenkomst geweest tijdens het Europese Kampioenschap korfbal in Antwerpen in 2021. Tijdens deze bijeenkomst vergaderde de projectgroep over de inhoud van het boek en over het analyseren van korfbal. Daarnaast woonde de projectleden het IKF World Korfball Congress bij.

Resultaten

Het boek ‘The Art of Korfball coaching’ is één van de resultaten van dit project. Dit boek is een livebestand met video’s die de toepassing van de theorie direct visualiseert. Het boek is bedoeld voor – internationale – korfbalcoaches op niveau drie en vier, maar is voor iedereen beschikbaar.

Voor de totstandkoming van het boek ‘The art of Korfball coaching’ hebben de betrokkenen van het KNKV samengewerkt met de eerder genoemde korfbalbonden. Met de IKF wordt gekeken hoe het boek in haar online platform kan terugkomen als onderdeel van de cursus voor coaches op niveau drie en vier.

Ben Crum is de hoofdschrijver van het boek. Onder andere Jan Sjouke van den Bos (Mastercoach) en Pleun van Doornik (Projectleider) waren inhoudelijk betrokkenen. In het boek vind je onder andere literatuur over korfbalcoaching en de korfbalacties en communicatie. Dit wordt ondersteund met video’s waardoor lezers de theorie direct in de praktijk gevisualiseerd zien. Hoewel de doelgroep van dit boek internationale korfbalcoaches op niveau drie en vier zijn, wat betekent dat de stof echt een verdieping is, is het boek beschikbaar voor iedereen.

Wat kun je ermee?

De inhoud van het boek laat lezers nadenken over de taal die we gebruiken als het over korfbal gaat, de manier van problemen in wedstrijden trainbaar maken en de taken die een team moet volbrengen in een wedstrijd. Daarnaast gaat het ook over perceptie: bewustwording van hoe je naar een aanval of een wedstrijd kijkt en wat je hiermee kunt doen. De video’s die in het boek gebruikt worden, kun je als trainer op elk niveau gebruiken. Als jeugdtrainer kun je bijvoorbeeld kijken naar de video’s van korfbalacties, om een beter beeld te krijgen van wat je kunt trainen.

Projectleider Van Doornik: ‘’We hopen dat dit boek een waardevolle toevoeging gaat zijn voor de internationale korfbalwereld. We zijn in ieder geval blij met de eerste positieve reacties. Het boek wordt naar meerdere talen vertaald en ook de mogelijkheden voor een Nederlandse versie worden onderzocht. Daarnaast zullen het boek en de video’s een toevoeging worden aan onze Korfbal Trainer-opleidingen.’’

Projectleden

Vanuit het KNKV zijn Pleun van Doornik, Jan-Sjouke van den Bos, Ben Crum, Helmi Langenhorst en Tineke Bosch betrokken bij dit project. Vanuit de Turkse korfbalbond zijn dit Hilal Karas en Lale Guler, vanuit de Duitse korfbalbond is dit Henning Peuters en vanuit de Tsjechische korfbalbond is dit Ivo Kracík. Vanuit de Internationale Korfbal Federatie zijn dit Geke Maat en Jorge Alves.

Meer informatie of vragen

Wil je meer weten? Bekijk de LinkedIn-pagina van ‘L3 Korfball Coaching Collaboration’ of neem contact op met projectleider Pleun van Doornik via pleun.van.doornik@knkv.nl.

Meest bekeken artikelen

Sportakkoord
Bestuurders Verenigingsservice
Sportakkoord
Het Sportakkoord richt zich op versterking van verenigingen. Het doel van het Sportakkoord is om sport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken voor álle Nederlanders, in álle levensfasen. Om dit te realiseren worden er in gemeenten afspraken  gemaakt in een lokaal Sportakkoord. Lokale sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken.
Lees meer
Trainersopleidingen
Opleidingen Trainers
Trainersopleidingen
Een competente trainer/coach creëert sportplezier en zorgt dat sporters zich goed kunnen ontwikkelen. Om dat te bereiken hebben wij een aantal trainersopleidingen. Welke dit zijn lees je hier.
Lees meer
Vrienden- en vriendinnentraining
Ledenwerving/-behoud
Vrienden- en vriendinnentraining
Het organiseren van een vrienden- en vriendinnentraining is een succesvol concept om nieuwe jeugdleden te werven. Het KNKV heeft handige hulpmiddelen beschikbaar.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download