Skip to the main content

Duurzaamheid

Accommodatie

Is jouw korfbalvereniging al bezig met het thema Duurzaamheid? Voor veel verenigingen zal het thema Duurzaamheid wellicht nog een vage term zijn. Wat is het precies en wat kun je er als vereniging mee?

Duurzaamheid wordt ook wel gezien als een containerbegrip hetgeen betekent dat er geen duidelijke afbakening is en zich daarom soms moeilijk laat definiëren. Het KNKV wil het thema Duurzaamheid juist praktischer en concreter maken door de eigen verantwoordelijkheid te nemen en daarmee de korfbalwereld te stimuleren voor een meer duurzame toekomst voor de korfbalsport. Hierbij laat het KNKV zich onder andere leiden door de volgende definitie:

Het uitvoeren van projecten die door besparing en vergroening een positief milieueffect hebben op het organiseren en beleven van de korfbalsport, zowel intern (in de beroepsorganisatie en het bondsbestuur) als extern (bij de aangesloten korfbalverenigingen). Daarbij speelt verbinding en bewustwording van de organisatie, haar verenigingen en leden een prominente rol”.

Ben je als vereniging al bezig met duurzaam ondernemen en wil je dit delen met andere verenigingen of heb je misschien vragen stuur dan een e-mail aan projectleider Jan-Tonny Visser

Kijk ook eens op de site van de Duurzame Sportsector waar meer informatie te vinden is over dit onderwerp.

Sportstroom

Het KNKV heeft een samenwerkingsverband met Sportstroom.

Verduurzaming leidt tot kostenverlaging en besparingen en is daarom voor veel verenigingen aantrekkelijk. Om verenigingen te helpen bij het verduurzamen zijn er gratis begeleidingstrajecten beschikbaar. Deze trajecten bestaan uit een energiescan, plan van aanpak, financieel advies en realisatie van energiebesparende maatregelen. Verenigingen kunnen deze trajecten het hele jaar al aanvragen maar hierbij geldt ‘wie als eerst komt, wie als eerst maalt’.

 

Inhoud van het gratis begeleidingstraject:
  1. Een energiescan van je accommodatie. SportStroom bezoekt je vereniging en brengt in kaart waar energiebesparing gerealiseerd kan worden;
  2. De energiescan is de basis voor het plan van aanpak: rekening houdend met je toekomstplannen wordt op een rij gezet welke investeringen zinvol zijn en welke volgorde wenselijk is;
  3. Begeleiding bij het aanvragen en beoordelen van offertes, het maken van keuzes;
  4. Begeleiding bij de financiering van uw investeringen;
  5. Het aanvragen van provinciale en landelijke subsidies;
  6. Het monitoren van het resultaat: wordt de doelstelling daadwerkelijk gerealiseerd?
Artikelen

Kijk voor meer informatie hier.

Afvalvermindering en -scheiding en geld verdienen door plastic flessen in te zamelen?

Steeds meer sportverenigingen willen aan de slag met afvalvermindering en -scheiding op hun club. Dit is belangrijk omdat het afval daardoor op een juiste manier verwerkt kan worden, wat beter is voor het milieu. Vanaf 3 juli 2021 gelden bovendien nieuwe regels voor wegwerpplastics, die moeten helpen om de plastic vervuiling tegen te gaan. Sportverenigingen kunnen nu gebruik maken van een handig stappenplan waarin informatie staat over afvalvermindering en -scheiding op de club. Dit stappenplan is tot stand gekomen door samenwerking tussen sportclubs, sportbonden en gemeenten.

Statiegeld kleine flesjes: vraag nu een inzamelcontainer aan!

Vanaf 1 juli 2021 geldt statiegeld op kleine plastic flesjes. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit 15 eurocent statiegeld. Sportverenigingen krijgen de mogelijkheid om een inzamelcontainer aan te vragen, die ze op hun club kunnen zetten om de flesjes in te zamelen. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is voor de sportvereniging. Het aanvragen van het informatiepakket en de inzamelcontainer kan via Statiegeld Nederland.

Meerdere artikelen en een podcast over dit onderwerp vind je op duurzamesportsector.nl.

 

 

Gerelateerde Items

Registratie- en beoordelingsproces accommodatie
Accommodatie
Registratie- en beoordelingsproces accommodatie
Voor aanleg, verbouwing en renovatie van alle gecertificeerde sportvloeren en -accommodaties geldt een registratie- en beoordelingsproces.
Lees meer
Veiligheid werknemers en klanten
Accommodatie Bestuurders
Veiligheid werknemers en klanten
Werknemers hebben recht op een veilige en gezonde werkplek en in geval van nood moeten werknemers en klanten in veiligheid gebracht worden. Je moet als sportbestuurder aannemelijk kunnen maken dat jij er alles aan gedaan hebt om risico’s uit te sluiten.
Lees meer
Veel gestelde vragen sportaccommodaties korfbal
Accommodatie
Veel gestelde vragen sportaccommodaties korfbal
Veel gestelde vragen over sportaccommodaties korfbal zoals reglementen, normen, technische eisen, verlichting.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download