Skip to the main content

Duurzaamheid

Accommodatie

Is jouw korfbalvereniging al bezig met het thema Duurzaamheid? Voor veel verenigingen zal het thema Duurzaamheid wellicht nog een vage term zijn. Wat is het precies en wat kun je er als vereniging mee?

Duurzaamheid wordt ook wel gezien als een containerbegrip hetgeen betekent dat er geen duidelijke afbakening is en zich daarom soms moeilijk laat definiëren. Het KNKV wil het thema Duurzaamheid juist praktischer en concreter maken door de eigen verantwoordelijkheid te nemen en daarmee de korfbalwereld te stimuleren voor een meer duurzame toekomst voor de korfbalsport. Hierbij laat het KNKV zich onder andere leiden door de volgende definitie:

Het uitvoeren van projecten die door besparing en vergroening een positief milieueffect hebben op het organiseren en beleven van de korfbalsport, zowel intern (in de beroepsorganisatie en het bondsbestuur) als extern (bij de aangesloten korfbalverenigingen). Daarbij speelt verbinding en bewustwording van de organisatie, haar verenigingen en leden een prominente rol”.

Ben je als vereniging al bezig met duurzaam ondernemen en wil je dit delen met andere verenigingen of heb je misschien vragen stuur dan een e-mail aan projectleider Jan-Tonny Visser

Kijk ook eens op de site van de Duurzame Sportsector waar meer informatie te vinden is over dit onderwerp.

Sportstroom

Het KNKV heeft een samenwerkingsverband met Sportstroom.

Verduurzaming leidt tot kostenverlaging en besparingen en is daarom voor veel verenigingen aantrekkelijk. Om verenigingen te helpen bij het verduurzamen zijn er gratis begeleidingstrajecten beschikbaar. Deze trajecten bestaan uit een energiescan, plan van aanpak, financieel advies en realisatie van energiebesparende maatregelen. Verenigingen kunnen deze trajecten het hele jaar al aanvragen maar hierbij geldt ‘wie als eerst komt, wie als eerst maalt’.

 

Inhoud van het gratis begeleidingstraject:
  1. Een energiescan van je accommodatie. SportStroom bezoekt je vereniging en brengt in kaart waar energiebesparing gerealiseerd kan worden;
  2. De energiescan is de basis voor het plan van aanpak: rekening houdend met je toekomstplannen wordt op een rij gezet welke investeringen zinvol zijn en welke volgorde wenselijk is;
  3. Begeleiding bij het aanvragen en beoordelen van offertes, het maken van keuzes;
  4. Begeleiding bij de financiering van uw investeringen;
  5. Het aanvragen van provinciale en landelijke subsidies;
  6. Het monitoren van het resultaat: wordt de doelstelling daadwerkelijk gerealiseerd?
Artikelen

Kijk voor meer informatie hier.

Afvalvermindering en -scheiding en geld verdienen door plastic flessen in te zamelen?

Steeds meer sportverenigingen willen aan de slag met afvalvermindering en -scheiding op hun club. Dit is belangrijk omdat het afval daardoor op een juiste manier verwerkt kan worden, wat beter is voor het milieu. Vanaf 3 juli 2021 gelden bovendien nieuwe regels voor wegwerpplastics, die moeten helpen om de plastic vervuiling tegen te gaan. Sportverenigingen kunnen nu gebruik maken van een handig stappenplan waarin informatie staat over afvalvermindering en -scheiding op de club. Dit stappenplan is tot stand gekomen door samenwerking tussen sportclubs, sportbonden en gemeenten.

Statiegeld kleine flesjes: vraag nu een inzamelcontainer aan!

Vanaf 1 juli 2021 geldt statiegeld op kleine plastic flesjes. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit 15 eurocent statiegeld. Sportverenigingen krijgen de mogelijkheid om een inzamelcontainer aan te vragen, die ze op hun club kunnen zetten om de flesjes in te zamelen. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is voor de sportvereniging. Het aanvragen van het informatiepakket en de inzamelcontainer kan via Statiegeld Nederland.

Meerdere artikelen en een podcast over dit onderwerp vind je op de website duurzamesportsector.nl.

 

 

Meest bekeken artikelen

Korfbaltrainer 3
Opleidingen Trainers
Korfbaltrainer 3
Wil jij aan de slag met oefenvormen die bijdragen aan de ontwikkeling van spelers, die wedstrijdecht zijn en die oproepen wat spelers moeten leren? Dan is de KT3-opleiding wat voor jou!
Lees meer
Tuchtcommissie
Tucht
Tuchtcommissie
Op deze pagina wordt alle relevante informatie over de tuchtcommissie en haar processen gedeeld.
Lees meer
Kangoeroe Klup
Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud Schoolkorfbal
Kangoeroe Klup
De Kangoeroe Klup is een bewegingsvorm met een knipoog naar het korfbal voor kinderen van drie tot en met zes jaar. Scoro, Jumper, Funny en Spurt vormen de basis.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download