Skip to the main content

Arbitrale opleidingen

Arbitrage Opleidingen

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd! Goede begeleiding van een wedstrijd is op alle niveaus en leeftijden van groot belang om sporters met plezier te laten korfballen. Een goede scheidsrechter is de begeleider van een wedstrijd en zorgt ervoor dat het korfbalspel binnen de regels verloopt, daarnaast zorgt hij of zij ervoor dat de spelers het spel op een sportieve manier kunnen spelen.

Als scheidsrechter moet je verschillende competenties bezitten, denk bijvoorbeeld aan omgang met weerstand, besluitvaardigheid en duidelijke communicatie. In onze opleidingen ontwikkel je deze competenties en leer je hoe je als scheidsrechter een wedstrijd goed kunt begeleiden. Wat is de juiste houding als scheidsrechter? Wat doe je als een wedstrijd spannend wordt? Hoe bereid je een wedstrijd goed voor?

Korfbalmasterz

Wij bieden verenigingen de mogelijkheid om leden op te leiden en vanaf veertien jaar het spelregelbewijs te laten behalen. Dat kan via korfbalmasterz, een officiële KNKV-website. Daar vind je alles wat je nodig hebt om op een leuke en handige manier je spelregels te oefenen, met behulp van foto’s en filmpjes. Alle spelregels zijn omschreven in heldere taal en worden verduidelijkt met herkenbare voorbeelden. Zo weet je precies hoe je ze moet toepassen tijdens je wedstrijd én je begrijpt de beslissingen van de scheidsrechter beter. Je kunt je spelregelkennis nu al oefenen op korfbalmasterz.

Voordat je de eindtoets voor het spelregelbewijs maakt, is het handig om een spelregelavond op je vereniging bij te wonen. Verenigingen kunnen deze zelf organiseren samen met een KNKV-scheidsrechter van de eigen vereniging. Voor het invullen van een spelregelavond is een format beschikbaar dat je kunt toepassen.

Scheidsrechtersopleidingen

Na het behalen van je spelregelbewijs kun je kiezen voor diverse vervolgopleidingen.

Overige arbitrale opleidingen
  • Juryvoorzitter: bij wedstrijden in de zaalcompetitie (in vastgestelde klassen) wordt gespeeld met de ‘schotklok’. Om de regels rondom de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig. Juryvoorzitter, schotklokbediener en tijd/scorewaarnemer.
  • Op dit moment worden er geen beoordelaarscursussen aangeboden. Getracht wordt in het seizoen 2024/2025 in de nieuwe structuur op te leiden.

Meest bekeken artikelen

RecreStars
Korfbalaanbod
RecreStars
RecreStars is een korfbalvorm ontwikkeld om de doelgroep (oud-)korfballers van 30plus na een actieve korfbalcarrière de sport te blijven laten beoefenen, maar dan aangepast aan hun behoefte en levensfase.
Lees meer
Veelgestelde vragen verenigingsmonitor
Veelgestelde vragen verenigingsmonitor
Veelgestelde vragen over de verenigingsmonitor.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download