Skip to the main content

Arbitrale opleidingen

Arbitrage Opleidingen

Elke sporter een begeleide en opgeleide trainer/coach en elke wedstrijd een begeleide en opgeleide scheidsrechter in een sociaal veilige sportomgeving, gecreëerd door competente (sport)bestuurders. Dat is hoe we sport in Nederland willen organiseren.

Goed kader blijkt een belangrijk bindingsmiddel voor korfballers om op de vereniging actief te blijven. In de vernieuwde opleidingen wordt een gedifferentieerde aanpak gehanteerd om de in- en uitstroom op niveau te kunnen beoordelen. De kwaliteit en het plezier van kader zal hierdoor toenemen.

Bovenstaande is het uitgangspunt voor de opleidingen, niet alleen bij het KNKV, maar sportbreed. Het KNKV geeft hier op gebied van arbitrage invulling aan met de volgende opleidingen:

Scheidsrechtersopleidingen

Het KNKV biedt verenigingen de mogelijkheid om haar leden op te leiden en uiteindelijk zo jong mogelijk (vanaf 14 jaar) het spelregelbewijs te laten behalen. Dat kan via korfbalmasterz, een officiële KNKV-website. Daar vind je alles wat je nodig hebt om op een leuke en handige manier je spelregels te oefenen, met behulp van veel foto’s en filmpjes. Alle spelregels zijn omschreven in heldere taal en worden verduidelijkt met herkenbare voorbeelden. Zo weet je precies hoe je ze moet toepassen tijdens je wedstrijd én je begrijpt de beslissingen van de scheidsrechter beter. Je kunt je spelregelkennis nu al oefenen op korfbalmasterz.

Voordat je de eindtoets voor het spelregelbewijs maakt, is het handig om een spelregelavond op je vereniging bij te wonen. Verenigingen kunnen deze zelf organiseren samen met een KNKV-scheidsrechter van de eigen club. Voor het invullen van een spelregelavond is een format beschikbaar dat je kunt toepassen.

Na het behalen van je spelregelbewijs kun je kiezen voor diverse vervolgopleidingen:

KNKV-beoordelaar

Het KNKV wil KNKV-scheidsrechters regelmatig beoordelen. Het KNKV heeft daarom een opleiding tot beoordelaar.

Juryvoorzitter

Bij wedstrijden in de zaalcompetitie (in vastgestelde klassen) wordt gespeeld met de ‘schotklok’. Om de regels rondom de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig. Juryvoorzitter, schotklokbediener en tijd/scorewaarnemer.

Academie voor Sportkader (ASK)

De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom willen we er samen met verenigingen voor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Om dit te ondersteunen zijn diverse scholingsmodules voor trainers, coaches, bestuurders en begeleiders. Op de site van de Academie voor Sportkader vind je een overzicht van alle bijscholingen.

Sportopleidingen.nl

Op de site Sportopleidingen.nl vind je een volledige scholingsaanbod voor trainers, coaches, scheidsrechters, juryleden, vrijwilligers, opleiders en bestuurders vanuit NOC*NSF, Academie voor Sportkader, diverse sportbonden en commerciële partijen bij elkaar.

Gerelateerde Items

Beleid bij bijzondere weersomstandigheden
Arbitrage
Beleid bij bijzondere weersomstandigheden
Het KNKV kent een beleid betreffende afgelastingen vanwege bijzondere weersomstandigheden, zoals zware storm, gladheid veroorzaakt door ijzel, sneeuw en/of hoge temperaturen beleid opgesteld. Dit beleid geldt voor alle competities die door het KNKV worden georganiseerd.
Lees meer
Korfbaltrainer 4
Opleidingen Trainers
Korfbaltrainer 4
Wil je een persoonlijk groeitraject afleggen en een programma volgen waarin je kennis deelt, je laat inspireren door experts en je jezelf verder kunt specialiseren? Dan is de KT4-opleiding wat voor jou!
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download