Skip to the main content

Arbitrale opleidingen

Arbitrage Opleidingen

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd! Goede begeleiding van een wedstrijd is op alle niveaus en leeftijden van groot belang om sporters met plezier te laten korfballen. Een goede scheidsrechter is de begeleider van een wedstrijd en zorgt ervoor dat het korfbalspel binnen de regels verloopt, daarnaast zorgt hij of zij ervoor dat de spelers het spel op een sportieve manier kunnen spelen.

Als scheidsrechter moet je verschillende competenties bezitten, denk bijvoorbeeld aan omgang met weerstand, besluitvaardigheid en duidelijke communicatie. In onze opleidingen ontwikkel je deze competenties en leer je hoe je als scheidsrechter een wedstrijd goed kunt begeleiden. Wat is de juiste houding als scheidsrechter? Wat doe je als een wedstrijd spannend wordt? Hoe bereid je een wedstrijd goed voor?

Korfbalmasterz

Wij bieden verenigingen de mogelijkheid om leden op te leiden en vanaf veertien jaar het spelregelbewijs te laten behalen. Dat kan via korfbalmasterz, een officiële KNKV-website. Daar vind je alles wat je nodig hebt om op een leuke en handige manier je spelregels te oefenen, met behulp van foto’s en filmpjes. Alle spelregels zijn omschreven in heldere taal en worden verduidelijkt met herkenbare voorbeelden. Zo weet je precies hoe je ze moet toepassen tijdens je wedstrijd én je begrijpt de beslissingen van de scheidsrechter beter. Je kunt je spelregelkennis nu al oefenen op korfbalmasterz.

Voordat je de eindtoets voor het spelregelbewijs maakt, is het handig om een spelregelavond op je vereniging bij te wonen. Verenigingen kunnen deze zelf organiseren samen met een KNKV-scheidsrechter van de eigen vereniging. Voor het invullen van een spelregelavond is een format beschikbaar dat je kunt toepassen.

Scheidsrechtersopleidingen

Na het behalen van je spelregelbewijs kun je kiezen voor diverse vervolgopleidingen.

Overige arbitrale opleidingen
  • KNKV-beoordelaar: om KNKV-scheidsrechters regelmatig te boordelen, hebben wij een opleiding tot beoordelaar.
  • Juryvoorzitter: bij wedstrijden in de zaalcompetitie (in vastgestelde klassen) wordt gespeeld met de ‘schotklok’. Om de regels rondom de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig. Juryvoorzitter, schotklokbediener en tijd/scorewaarnemer.

Meest bekeken artikelen

Training geven: de basics
Opleidingen Trainers
Training geven: de basics
Voor beginnende trainers en ouders die een team gaan begeleiden hebben wij de clinic ‘Training geven: de basics’ ontwikkeld. Verenigingen kunnen deze clinic aanvragen voor een groep trainers.
Lees meer
Arbitrage
Uitwerking rompregeling arbitrage
In deze overzichten zijn het aantal wedstrijden dat een vereniging moet fluiten en/of beoordelen opgenomen, evenals datgene wat er daadwerkelijk uitgevoerd is tot en met de in het document genoemde datum.
Lees meer
Statuten en Huishoudelijk reglement
Bestuurders
Statuten en Huishoudelijk reglement
Bij het oprichten van een vereniging ben je verplicht om statuten op te stellen. Dit zijn de basisregels voor je vereniging.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download