Skip to the main content

Arbitrale opleidingen

Arbitrage Opleidingen

Elke sporter een begeleide en opgeleide trainer/coach en elke wedstrijd een begeleide en opgeleide scheidsrechter in een sociaal veilige sportomgeving, gecreëerd door competente (sport)bestuurders. Dat is hoe we sport in Nederland willen organiseren.

Goed kader blijkt een belangrijk bindingsmiddel voor korfballers om op de vereniging actief te blijven. In de vernieuwde opleidingen wordt een gedifferentieerde aanpak gehanteerd om de in- en uitstroom op niveau te kunnen beoordelen. De kwaliteit en het plezier van kader zal hierdoor toenemen.

Bovenstaande is het uitgangspunt voor de opleidingen, niet alleen bij het KNKV, maar sportbreed. Het KNKV geeft hier op gebied van arbitrage invulling aan met de volgende opleidingen:

Scheidsrechtersopleidingen

Het KNKV biedt verenigingen de mogelijkheid om haar leden op te leiden en uiteindelijk zo jong mogelijk (vanaf 14 jaar) het spelregelbewijs te laten behalen. Dat kan via korfbalmasterz, een officiële KNKV-website. Daar vind je alles wat je nodig hebt om op een leuke en handige manier je spelregels te oefenen, met behulp van veel foto’s en filmpjes. Alle spelregels zijn omschreven in heldere taal en worden verduidelijkt met herkenbare voorbeelden. Zo weet je precies hoe je ze moet toepassen tijdens je wedstrijd én je begrijpt de beslissingen van de scheidsrechter beter. Je kunt je spelregelkennis nu al oefenen op korfbalmasterz.

Voordat je de eindtoets voor het spelregelbewijs maakt, is het handig om een spelregelavond op je vereniging bij te wonen. Verenigingen kunnen die laten organiseren door een KNKV-scheidsrechter van de eigen club, of door een docent van het KNKV. De kosten om deze te laten plaatsvinden zijn €80,-. De spelregelavond kan besteld worden via de afdeling Opleidingen. Voor het invullen van een spelregelavond is een format beschikbaar dat je kunt toepassen.

Na het behalen van je spelregelbewijs kun je kiezen voor diverse vervolgopleidingen:

Verenigingsbegeleider

Om er voor te zorgen dat aankomende scheidsrechters bij hun opleiding goede begeleiding krijgen, worden verenigingsbegeleiders betrokken bij het leertraject. Een verenigingsbegeleider is betrokken bij de opleiding van jeugdscheidsrechters en verenigingsscheidsrechters.

KNKV-waarnemer/beoordelaar

Het KNKV wil KNKV-scheidsrechters regelmatig beoordelen. Het KNKV heeft daarom een opleiding tot beoordelaar.

Juryvoorzitter

Bij wedstrijden in de zaalcompetitie (in vastgestelde klassen) wordt gespeeld met de ‘schotklok’. Om de regels rondom de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig. Juryvoorzitter, schotklokbediener en tijd/scorewaarnemer.

Academie voor Sportkader (ASK)

De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom willen we er samen met verenigingen voor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Om dit te ondersteunen zijn diverse scholingsmodules voor trainers, coaches, bestuurders en begeleiders. Op de site van de Academie voor Sportkader vind je een overzicht van alle bijscholingen.

Sportopleidingen.nl

Op de site Sportopleidingen.nl vind je een volledige scholingsaanbod voor trainers, coaches, scheidsrechters, juryleden, vrijwilligers, opleiders en bestuurders vanuit NOC*NSF, Academie voor Sportkader, diverse sportbonden en commerciële partijen bij elkaar.

Gerelateerde Items

Jeugdscheidsrechter
Arbitrage Opleidingen
Jeugdscheidsrechter

Lijkt het je een uitdaging om wedstrijden van de jeugd te fluiten? En kun je daarbij enthousiast te werk gaan? Dan is de opleiding jeugdscheidsrechter echt iets voor jou!

Lees meer
Coachen op sociaal gedrag
Opleidingen Trainers
Coachen op sociaal gedrag

Wil jij weten hoe je een klimaat creëert waar sporters met plezier leren, zodat ze meer winnen dan alleen hun wedstrijden? Dan is de cursus ‘Coachen op sociaal gedrag’ wat voor jou!

Lees meer
Training geven: de basics
Opleidingen Trainers
Training geven: de basics

Voor beginnende trainers en ouders die een team gaan begeleiden heeft het KNKV de clinic ‘Training geven: de basics’ ontwikkeld. Verenigingen kunnen deze clinic aanvragen voor een groep trainers.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download