Skip to the main content

Competitie 2.0 – voortgang

Competitie

Op deze pagina kun je de voortgang rondom het project Competitie 2.0 volgen.

Laatst gewijzigd op 6 juni 2024

De afgelopen periode is er veel werk verricht voor competitie 2.0. We hebben de reglementen en bestuursbesluiten op een eenvoudigere manier herschreven, samengevoegd en waar nodig aangepast. Ook hebben we veel gesprekken gevoerd met Sportlink over de gewenste veranderingen. Automatisering en gebruiksvriendelijkheid zijn daarbij belangrijke onderwerpen. Inmiddels is Sportlink Club ingevoerd en wordt er achter de schermen hard gewerkt aan nog meer verbeteringen.

Daarnaast is competitie 2.0 besproken met het Bondsbestuur en de Bondsraad. Hieruit kwam naar voren dat het belangrijk is om verenigingen en leden wegwijs te maken in alle veranderingen. Zo creëren we meer draagvlak. We zijn daarom ook bezig met het ontwikkelen van tools, zoals visuals en animaties, maar ook hulpmiddelen in Sportlink, om de verenigingen te helpen met alle veranderingen.

Om alles in goede banen te kunnen leiden zal de invoering van Competitie 2.0 grotendeels plaatsvinden in seizoen 2025-2026. Wel starten we in 2024-2025 al met het onderdeel speelgerechtigdheid.

Voorjaar 2024: 3e ronde Nederland

In het voorjaar van 2024 bezoeken we opnieuw de verenigingen met een ronde door Nederland. Tijdens deze bijeenkomsten, nemen we de verenigingen mee in het onderdeel speelgerechtigdheid. Ook bespreken we de ideeën voor een vernieuwde rompregeling arbitrage.

Lees hier de meest recente samenvatting van Competitie 2.0.

Lees hier de vereenvoudigde uitleg van de nieuwe regels rondom speelgerechtigdheid.

Voorjaar en zomer 2022: 1e en 2e ronde Nederland

In het 2022 hebben we twee rondes door Nederland gemaakt, waarin we de verenigingen meenamen in de eerste ontwikkelingen. Na afloop van deze bijeenkomsten, zijn we aan de slag gegaan met de feedback.

Competitie 2.0 uitgelegd

In de video’s hieronder, leggen we een aantal aspecten van Competitie 2.0 uitgebreid aan je uit.

Teamindeling Breedtekorfbal

Vaste leeftijdscategorieën -zoals we die nu kennen- worden losgelaten, waardoor bijvoorbeeld een 10-jarige zonder compensatie bij een 8-jarige of 12-jarige kan spelen.

  • Teams worden ingedeeld met een maximaal leeftijdsverschil (de ‘bandbreedte’) tussen de jongste en de oudste speler
  • Deze bandbreedte is:
    • Maximaal 2 jaar bij 4-tallen
    • Maximaal 3 jaar bij 8-tallen
  • Vanaf een gemiddelde leeftijd van 9,0 jaar mag een 8-tal worden gevormd

Poule-indeling Breedtekorfbal

Doordat de vaste leeftijdscategorieën worden losgelaten, kunnen we de poules ook flexibeler indelen. We kijk hierbij naar de ideale combinatie van:

  • Gemiddelde leeftijd: we gebruiken hiervoor de exacte gemiddelde leeftijden van een team op 31 december van het betreffende seizoen. Die bepalen we door alle exacte leeftijden bij elkaar op te tellen, en te delen door het aantal spelers in een team.
  • Reisafstand: we doen ons best om de reisafstanden in een poule zo klein mogelijk te maken
  • Sterkte-indicatie: hiermee bepalen we de sterkte ten opzichte van andere teams. We gebruiken hiervoor de resultaten uit vorige competities, zoals doelsaldo en wedstrijdpunten.

De exacte gemiddelde leeftijd bepaalt de korfhoogte, het balformaat en het wisselen van vak.

Teamindeling Wedstrijdkorfbal

In de A-categorie bij de jeugd gaan we dezelfde leeftijdsgrenzen en -categorieën gebruiken als bij de RTC-teams: U19, U17 en U15. Daarbij geldt een uiterst geboortejaar en zijn er geen mogelijkheden voor leeftijdscompensatie. We kiezen ervoor om niet met een U13-categorie te werken, omdat talentherkenning bij deze leeftijd nog niet goed mogelijk is.

Competitie-opbouw bij de jeugd

De klassenverhoudingen in de jeugd veranderen ook, voor zowel de A-categorie als de B-categorie. Hieronder leggen we uit hoe de competitie eruit gaat zien:

  • 4Korfbal (4-tallen): bij het 4Korfbal maken we halverwege de zaalcompetitie een herindeling op basis van de resultaten tot dan toe. Ook kunnen we hierdoor nieuwe teams toevoegen halverwege de zaalcompetitie.
  • Korfbal (8-tallen): het uitgangspunt is om de B-categorie te vergroten en de A-categorie te versterken:
    • U15: Hoofdklasse (32), 1e klasse (64) en B-categorie
    • U17: Hoofdklasse (32), 1e klasse (64) en B-categorie
    • U19: Hoofdklasse (16), Overgangsklasse (32), 1e klasse (64) en B-categorie

Hoe gaan de teams in het wedstrijdkorfbal op het juiste niveau spelen?

Het doel is om onze jeugdteams op een passend niveau te kunnen laten korfballen. Door de huidige P/D-regeling, is dit nu niet altijd mogelijk. Dankzij de sterkte-indicatie, zien we vaak vooraf al dat er teams zijn die te hoog of te laag staan ingedeeld. Dit willen we in Competitie 2.0 voorkomen met een nieuwe P/D-regeling. In die regeling verdubbelt het aantal degradanten, terwijl het aantal promovendi gelijk blijft. Dat betekent dat de nummers 5 tot en met 8 uit een poule degraderen, maar dat er maar twee teams rechtstreeks promoveren. Daardoor komen er plekken vrij, die we invullen met wildcards. Die wildcards worden vergeven aan de hand van de sterkte-indicatie. In de praktijk kunnen de teams die eigenlijk gedegradeerd waren, dan alsnog blijven staan.

Ook bij de senioren, met name in de reserveklassen, zien we een scheve verdeling tussen het huidige topkorfbal, wedstrijdkorfbal en breedtekorfbal. Ook hier zien we teams die te hoog of te laag spelen. Dit pakken we aan door de Reserve 3e klasse te verkleinen en de Reserve 4e klasse te laten vervallen. In de Reserve 2e en 3e klasse werken we met eenzelfde degradatieregeling als hierboven beschreven en gaan we wildcards invoeren. Daardoor kan ook de B-categorie beter worden ingedeeld, doordat te sterke teams versneld kunnen promoveren.

Meest bekeken artikelen

Niet gespeelde/gestaakte wedstrijd
Competitie
Niet gespeelde/gestaakte wedstrijd
Dit formulier alleen gebruiken als er daadwerkelijk sprake is van niet opkomen of staken en er in onderling overleg geen nieuwe datum gevonden kan worden. Wijzigingen voor je tot en met de wedstrijddag in via de wijzigingenmodule in Sportlink Club. Na de wedstrijddag dient dit door beide verenigingen via mail naar competitie@knkv.nl te gebeuren. Wedstrijdkorfbal […]
Lees meer
Indelingen
Competitie
Indelingen
Op deze pagina komt per competitie de definitieve indeling te staan zodra deze is gepubliceerd. Deze worden weergegeven in Excel met verschillende tabbladen. Veld 2024-2025 Alle competities (per 2 september 2024) Zaal 2024-2025 Top-, wedstrijd, breedtekorfbal (per 26 augustus 2024) Bij de indelingen van de laagste klassen in de gemengde competitie van het wedstrijdkorfbal (B-/C-jeugd […]
Lees meer
PD-regelingen
Competitie
PD-regelingen
Zaalcompetitie Gemengde competitie Damescompetitie Veldcompetitie Gemengde competitie (najaar) Damescompetitie In alle klassen in alle competities is het bestuursbesluit rangorde van toepassing. Dit is al enige jaren het geval. Met grote regelmaat krijgen we de vraag over de passage onder algemeen. Dit gaat over “vergelijkbare klasse-afdelingen”, dat betreft de beste nummers zoveel.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download