Skip to the main content

Competitie 2.0 – voortgang

Competitie

Op deze pagina kun je de voortgang rondom het project Competitie 2.0 volgen.

Laatst gewijzigd op 17 november 2022

Lopende zaken:

 • De komende weken zullen er via diverse kanalen vragen het land in gaan, om weer extra inzichten vanuit korfballend Nederland te verzamelen. Wil jij ook jouw mening hierop geven? Vul dan dit formulier in!
 • Wat verder erg belangrijk – eigenlijk voorwaardelijk – gaat zijn, is de voortgang die we samen met Sportlink kunnen maken. Om al deze veranderingen door te kunnen voeren en jullie niet met extra werk op te zadelen, willen we dat alles ook geautomatiseerd en gebruiksvriendelijk wordt. Hiervoor zijn we dan ook in gesprek met Sportlink. Zij worden erg enthousiast van onze plannen en willen dan ook graag meedenken om het ook voor jullie – de gebruiker – zo makkelijk mogelijk te maken.
 • Als dit alles verder vlekkeloos verloopt, hopen we hier in het seizoen 2024-2025 mee te starten.

 

Zomer 2022: 2e Ronde Nederland

Het PDF-bestand met de Highlights 1e en 2e ronde Nederland Competitie 2.0

Wil je de volledige notitie Competitie 2.0 (versie t/m november 2022) bekijken, klik dan hier.

 

Voorjaar 2022: 1e Ronde Nederland 

Hieronder kun je een drietal filmpjes bekijken, waarin je wordt meegenomen  in de nieuwe uitgangspunten m.b.t. het indelen van jeugdteams.

Teamindeling Breedtekorfbal

Vaste leeftijdscategorieën -zoals we die nu kennen- worden losgelaten, waardoor bijvoorbeeld een 10-jarige zonder compensatie bij een 8-jarige of 12-jarige kan spelen.

 • Aan de hand van geboortedatum het team indelen met een maximaal leeftijdsverschil (bandbreedte) tussen de jongste en de oudste speler;
 • Bandbreedte van maximaal:
  • 2 jaar bij 4-tallen en
  • 3 jaar bij 8-tallen. Mag vanaf een gemiddelde leeftijd van 9,0 jaar en 4-tallen mogen ook nog.

 

Poule-indeling Breedtekorfbal

Vaste leeftijdscategorieën worden losgelaten, waardoor teams met een gemiddelde leeftijd van 9,0 jaar en teams met een gemiddelde leeftijd van 9,1 jaar bij elkaar ingedeeld kunnen worden. Poules worden ingedeeld:

 • Op basis van de exacte gemiddelde leeftijden van een team op 31 december van het betreffende seizoen. Is iemand geboren op 2 januari dan heeft deze speler op 31 december de leeftijd van 11,99 jaar en is iemand geboren op 23 november van hetzelfde geboortejaar dan heeft deze speler op 31 december de leeftijd van 11,10 jaar. Alle exacte leeftijden worden opgeteld, en gedeeld door het aantal spelers in het team om tot de exacte gemiddelde leeftijd te komen.
 • Poule-indeling gaat op basis van de ideale mix van gemiddelde leeftijd, sterkte indicatie* en reisafstand.
 • De exacte gemiddelde leeftijd bepaalt de korfhoogte en het balformaat.

 

Teamindeling Wedstrijdkorfbal

Gelijktrekken van de leeftijdsgrenzen van KNKV talentontwikkeling en het spelen tegen de talenten van je eigen leeftijdsgroep.

 • Een uiterst geboortejaar (bijv. 2010 of 2011)
 • Leeftijdscategorieën: <19, <17 en <15
 • Geen leeftijdscompensatie
 • <13 laten vervallen i.v.m. talentherkenning dat hier nog nihil is

Competitie opbouw

4Korfbal (4-tallen)

 • Herindeling maken halverwege zaalcompetitie​

Korfbal (8-tallen)

 • Breedtekorfbal vergroten en opbouw wedstrijdkorfbal verbeteren
  • <15 Hoofdklasse (32) en 1e klasse (64) + breedtekorfbal
  • <17 Hoofdklasse (32) en 1e klasse (64) + breedtekorfbal
  • <19 Hoofdklasse (16), Overgangsklasse (32) en 1e klasse (64) + breedtekorfbal

Hoe gaan de teams in het wedstrijdkorfbal op het juiste niveau spelen?

Door de huidige PD-regeling kunnen we deze excessen niet voorkomen, terwijl op de achtergrond deze prestatie indicatie berekend wordt en vooraf inzichtelijk is dat teams te hoog dan wel te laag staan ingedeeld.

 • Insteek is om vanuit de bovenliggende klasse het aantal degradanten te verdubbelen (nummers 5-8 in plaats van nummers 7-8) en het aantal teams met promotierecht gelijk te laten. De extra vrijgekomen plekken worden ingevuld door wildcards. In de praktijk kunnen dit dan alsnog teams zijn die gedegradeerd waren.

Meest bekeken artikelen

Uitleg puntenscore
Competitie
Uitleg puntenscore
In de competitie proberen we zoveel mogelijk teams bij elkaar in te delen van gelijke sterkte. Een objectieve indicatie van de sterkte proberen we te krijgen via de puntenscore.  Deze wordt opgebouwd uit de resultaten van vorige competities, correctiepunten en overige factoren (o.a. leeftijd) en eventueel bijgesteld n.a.v. reacties van verenigingen.  Hoe we deze berekenen […]
Lees meer
Dispensatiebeleid
Competitie
Dispensatiebeleid
In artikel 8 van het Reglement van wedstrijdstrijden zijn de leeftijdgrenzen voor het jeugdkorfbal geregeld en is ook bepaald wanneer en welke dispensaties verleend kunnen worden. Hier wordt nader op de mogelijkheden rondom dispensatie in gegaan. Het aanvragen van dispensaties gaat altijd via het A2-formulier. Leeftijdsgrenzen voor A- tot en met F-jeugdcompetities Artikel 8 1. […]
Lees meer
Spelbepalingen
Competitie
Spelbepalingen
In de spelbepalingen vind je het schema met per leeftijdscategorie; de maximale leeftijd per team, de maximale gemiddelde leeftijd per team, verhouding van dames en heren, balmaat, paalhoogte, veldafmetingen, wedstrijdduur, wisseling van vak en het aantal wissels. Leeftijden 2023/2024 Geboren in Korfballeeftijd Leeftijdscategorie 2004 of eerder 19 of ouder Senioren 2005 18 A-jeugd 2006 17 […]
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download