Skip to the main content

Aftrap NIX18-campagne voor de sport

Gezondere sportomgeving

Gisteren is de NIX18-campagne voor de sport gestart. Hiermee krijgen verenigingen ondersteuning bij het handhaven van de leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines. Het doel van deze campagne is om te voorkomen dat jongeren onder de achttien jaar roken en alcohol drinken. In het kader van deze campagne kunnen verenigingen een gratis NIX18-pakket bestellen en gebruik maken van een toolkit met handige communicatiematerialen.

De campagne werd gisteren afgetrapt bij FC Zoetermeer, in aanwezigheid van staatssecretaris Blokhuis (VWS), NOC*NSF en diverse sportbonden. Bij de aftrap tekende Blokhuis samen met de voorzitter van FC Zoetermeer de eerste pledge-poster waarmee verenigingen afspreken geen alcohol aan minderjarigen te verstrekken. Ook KNKV-directeur Kees Rodenburg was aanwezig. “Voor het KNKV is een gezondere sportomgeving belangrijk. Wij proberen verenigingen te verleiden om aan de slag te gaan met een gezondere sportomgeving door mee te doen aan dit soort initiatieven”, aldus Rodenburg.

Toolkit

Met de materialen die te vinden zijn in de toolkit kunnen verenigingen hun kantine transformeren tot een ‘Vereniging van NIX’. De toolkit bevat stickers en linten in de vorm van sportlijnen, posters en bierviltjes met teksten als ‘NIX is de afspraak’, ‘Pak alvast je ID’ en ‘Deel geen alcohol onder de 18’. Daarnaast zijn er stickers die barpersoneel eraan herinneren om te vragen naar leeftijd of ID. Voor het kantinepersoneel is er ook een leeftijdschecker. Verder zijn er posters om aan te geven dat verenigingen ‘een kantine van NIX’ zijn. Dit kunnen ze ook vastleggen door de pledge-poster te ondertekenen.

Aan de slag

Wil jouw vereniging aan de slag met NIX18? Bestel dan een gratis NIX18-kantinepakket en bekijk de toolkit. Je kunt dit pakket gebruiken en richtlijnen op te stellen over hoe je als vereniging met alcohol omgaat en dit te communiceren binnen je vereniging. De campagne is ook een mooi moment om, net als FC Zoetermeer, de NIX18-belofte te tekenen. Je kunt het kantinepakket hier bestellen en de toolkit vind je hier. Wil je nog meer doen? Overweeg dan de gratis e-learning.

Gratis e-learning

Om verenigingen te ondersteunen bij de uitvoering van de afspraak van NIX18 en andere facetten van verantwoord alcohol schenken, kunnen alle barvrijwilligers en bestuurders gratis de e-learning ‘Verantwoord alcohol schenken’ volgen. In drie online modules leer je welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe je kunt reageren in lastige situaties en vooral hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen.

Gezondere sportomgeving

De NIX18-campagne draagt bij aan een gezondere sportomgeving. Als je wilt weten wat je nog meer kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving en hoe je dit aanpakt, dan kun je deelnemen aan de speciaal voor het KNKV georganiseerde inspiratiesessies op 13 en 22 september. Deze sessies geven inzicht in hoe jouw vereniging een gezondere sportomgeving kan realiseren. Inschrijven voor de webinars kan hier. Meer over een gezondere sportomgeving lees je hier.  Meer over de NIX18-campagne lees je hier.

Foto: VWS, Valerie Kuypers

Gerelateerde artikelen

Factsheet verenigingsmonitor
Verenigingsservice
Factsheet verenigingsmonitor
Gaat jouw vereniging aan de slag met financiën, visie en strategie, ledenbeleid, vrijwilligersbeleid, technische zaken of accommodatiezaken? Dan is het benchmark dashboard van de verenigingsmonitor ook voor jouw vereniging erg interessant. Maar wat voor informatie vind je in het dashboard? Om je hiervan een goed beeld te geven, hebben we een factsheet ontwikkeld. Deze vind […]
Lees meer
Koninklijke onderscheiding voor Anita Derks
KNKV Organisatie Vrijwilligers
Koninklijke onderscheiding voor Anita Derks
Anita Derks, die afgelopen december is afgetreden als Bondsbestuurslid bij het KNKV, ontving op zaterdag 18 maart een koninklijke onderscheiding tijdens haar afscheidsreceptie. Ze werd door burgemeester Dijsselbloem van de gemeente Eindhoven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Anita kreeg de onderscheiding voor haar uitzonderlijke inzet voor de korfbalsport. Anita heeft veel betekend […]
Lees meer
KNKV en korfbalverenigingen komen in actie voor voedselbank
Bestuurders Verenigingsservice
KNKV en korfbalverenigingen komen in actie voor voedselbank
Een aantal landelijke sportbonden en hun aangesloten verenigingen komen in april in actie voor donaties aan de voedselbank. Er worden boodschappen ingezameld en aan sportclubs wordt gevraagd om de mensen die gebruikmaken van de voedselbank een uitnodiging mee te geven om te komen sporten. Het KNKV heeft zich aangesloten bij deze actie. Doet jouw vereniging […]
Lees meer

Topartikelen

Verenigingsservice
Met jouw vereniging naar de Kenonz Korfbal Leaguefinale?
Competitie
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Bestuurders Verenigingsservice
KNKV en korfbalverenigingen komen in actie voor voedselbank