Skip to the main content

Aftrap NIX18-campagne voor de sport

Gezondere sportomgeving

Gisteren is de NIX18-campagne voor de sport gestart. Hiermee krijgen verenigingen ondersteuning bij het handhaven van de leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines. Het doel van deze campagne is om te voorkomen dat jongeren onder de achttien jaar roken en alcohol drinken. In het kader van deze campagne kunnen verenigingen een gratis NIX18-pakket bestellen en gebruik maken van een toolkit met handige communicatiematerialen.

De campagne werd gisteren afgetrapt bij FC Zoetermeer, in aanwezigheid van staatssecretaris Blokhuis (VWS), NOC*NSF en diverse sportbonden. Bij de aftrap tekende Blokhuis samen met de voorzitter van FC Zoetermeer de eerste pledge-poster waarmee verenigingen afspreken geen alcohol aan minderjarigen te verstrekken. Ook KNKV-directeur Kees Rodenburg was aanwezig. “Voor het KNKV is een gezondere sportomgeving belangrijk. Wij proberen verenigingen te verleiden om aan de slag te gaan met een gezondere sportomgeving door mee te doen aan dit soort initiatieven”, aldus Rodenburg.

Toolkit

Met de materialen die te vinden zijn in de toolkit kunnen verenigingen hun kantine transformeren tot een ‘Vereniging van NIX’. De toolkit bevat stickers en linten in de vorm van sportlijnen, posters en bierviltjes met teksten als ‘NIX is de afspraak’, ‘Pak alvast je ID’ en ‘Deel geen alcohol onder de 18’. Daarnaast zijn er stickers die barpersoneel eraan herinneren om te vragen naar leeftijd of ID. Voor het kantinepersoneel is er ook een leeftijdschecker. Verder zijn er posters om aan te geven dat verenigingen ‘een kantine van NIX’ zijn. Dit kunnen ze ook vastleggen door de pledge-poster te ondertekenen.

Aan de slag

Wil jouw vereniging aan de slag met NIX18? Bestel dan een gratis NIX18-kantinepakket en bekijk de toolkit. Je kunt dit pakket gebruiken en richtlijnen op te stellen over hoe je als vereniging met alcohol omgaat en dit te communiceren binnen je vereniging. De campagne is ook een mooi moment om, net als FC Zoetermeer, de NIX18-belofte te tekenen. Je kunt het kantinepakket hier bestellen en de toolkit vind je hier. Wil je nog meer doen? Overweeg dan de gratis e-learning.

Gratis e-learning

Om verenigingen te ondersteunen bij de uitvoering van de afspraak van NIX18 en andere facetten van verantwoord alcohol schenken, kunnen alle barvrijwilligers en bestuurders gratis de e-learning ‘Verantwoord alcohol schenken’ volgen. In drie online modules leer je welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe je kunt reageren in lastige situaties en vooral hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen.

Gezondere sportomgeving

De NIX18-campagne draagt bij aan een gezondere sportomgeving. Als je wilt weten wat je nog meer kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving en hoe je dit aanpakt, dan kun je deelnemen aan de speciaal voor het KNKV georganiseerde inspiratiesessies op 13 en 22 september. Deze sessies geven inzicht in hoe jouw vereniging een gezondere sportomgeving kan realiseren. Inschrijven voor de webinars kan hier. Meer over een gezondere sportomgeving lees je hier.  Meer over de NIX18-campagne lees je hier.

Foto: VWS, Valerie Kuypers

Gerelateerde artikelen

Rookvrij Kinderspel: teken voor rookvrije accommodatie
Gezondere sportomgeving
Rookvrij Kinderspel: teken voor rookvrije accommodatie
Het nieuwe korfbalseizoen staat voor de deur. Met een rookvrije sportaccommodatie laat je zien dat je vereniging een sportieve en gezonde leefomgeving is en verklein je de kans dat kinderen later gaan roken. Veel korfbalverenigingen zijn al rookvrij. Wil je dat jouw vereniging ook rookvrij wordt? Teken dan samen met zo veel mogelijk andere leden voor 'rookvrij'.
Lees meer
Win € 750,- met NIX18
Accommodatie Gezondere sportomgeving
Win € 750,- met NIX18
In september is NIX18 gestart met de campagne ‘Word ook een club van NIX’, gericht op sportkantines en het verantwoord omgaan met alcohol. Verenigingen kunnen meedoen met deze campagne en met verschillende materialen sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers laten weten dat NIX de afspraak bij de vereniging is. Geen alcohol onder de achttien jaar. Naast […]
Lees meer
Aan de slag met een gezondere sportkantine
Gezondere sportomgeving
Aan de slag met een gezondere sportkantine
Nu sportkantines weer open mogen, kan het een mooi moment zijn om aan de slag te gaan met een gezondere sportkantine. Synergo is inmiddels in het bezit van een zilveren Team:Fit-certificaat. Hier lees je meer over Synergo.
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt