Skip to the main content

Op weg naar een gezondere sportomgeving

Accommodatie Gezonde sportomgeving

Sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en minder stress. Bij sporten en bewegen hoort uiteraard ook een gezonde sportomgeving. Een rookvrij sportterrein, gezonde(re) voedingskeuzes in de kantine en verantwoord alcoholgebruik staan hiervoor garant. Om een gezonde omgeving te bieden aan je leden kun je diverse dingen doen. Zo kun je onder andere online sessies volgen, gratis promotiematerialen bestellen en gratis begeleiding krijgen.

Als je wilt weten wat je kunt doen om te komen tot een gezondere sportomgeving en hoe je dit kunt aanpakken, dan kun je deelnemen aan inspiratiesessies in september. Om verantwoorder om te gaan met alcohol kun je E-learnings volgen en meedoen aan de campagne NIX18, waarvoor je gratis materiaal kunt bestellen. Ook voor het rookvrij maken van jouw accommodatie kun je gratis materiaal bestellen. Daarnaast kun je gratis begeleiding krijgen van een Team:Fit-coach.

Inspiratiesessies gezondere sportomgeving

Academie voor Sportkader organiseert op 13 en 22 september inspiratiesessies voor korfbalverenigingen. Deze sessies geven inzicht in hoe jouw vereniging een gezonde sportomgeving kan realiseren. De nadruk ligt op wat jouw vereniging belangrijk vindt, hoe je dit aanpakt en hoe je ervoor zorgt iedereen erachter staat en zich hiervoor inzet. Het aanmeldformulier voor 13 september vind je hier en voor 22 september vind je hier.

Gezondere sportkantine

Om een gezondere sportkantine te realiseren kun je verschillende stappen zetten. Je kunt bijvoorbeeld naast de huidige producten gezondere opties aanbieden of gezondere producten benadrukken door ze zichtbaar neer te zetten. Welk eten en drinken je aanbiedt én de manier waarop je het aanbiedt, heeft effect op de keuze.

Alcohol en NIX18

Om verantwoorder met alcohol om te gaan, kun je barvrijwilligers de E-learning ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ aanbieden. Ook kun je de schenktijden duidelijk zichtbaar maken en deze tijden aanpassen zodat er geen alcohol wordt geschonken als er veel jeugd aanwezig is. In september wordt er een NIX18-campagne voor sport gelanceerd, met als doel te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar alcohol drinken. Verenigingen kunnen meedoen en kosteloos een NIX18-kantinepakket bestellen. Zo kun je laten zien dat in jouw kantine NIX de afspraak is. Meer lees je hier.

Rookvrije accommodatie

Een rookvrije accommodatie is ook onderdeel van een gezonde sportomgeving. Met een rookvrij terrein wordt roken minder normaal, minder aantrekkelijk en wordt meeroken voorkomen. Het is qua duidelijkheid en handhaving het makkelijkst om geheel rookvrij te worden, maar omdat deze stap groot kan zijn, kun je ook kleine stappen zetten. Zo kun je eerst roken langs de lijn verbieden en daarna op het terras. Je kunt hierbij gebruikmaken van gratis materiaal van de rookvrije generatie.

KV VERS

KV VERS is onderdeel van het maatschappelijke project SV VERS waarbij verenigingen geholpen worden een gezonde sportomgeving te creëren. Hierbij staan gezonde voeding, alcohol, roken en gastvrijheid centraal. Voor korfbal gaan ODO, Wit-Blauw/GreenOranics en TOP/LITTA fungeren als modelkantine gezondere sportomgeving. Hierbij krijgen ze hulp van een verenigingscoach vanuit Team:Fit. In september krijgt het project een nieuwe start. ODO heeft inmiddels een aantal zaken aangepakt en hiermee de vier topprestatiebadges van Team:Fit behaald. Dat maakt ODO de eerste korfbalvereniging en KV VERS-vereniging die vier topprestatiebadges heeft behaald. Als je de aanpak van ODO wil weten dan kun je contact opnemen via verenigingcentraal@knkv.nl.

Samen naar een gezondere sportomgeving

Het KNKV en Team:Fit, ondersteund door NOC*NSF, gaan samen voor een gezondere sportomgeving. Korfbalverenigingen die zich aansluiten bij Team:Fit krijgen kosteloos een Team:Fit-coach op bezoek. Deze kijkt samen met jou welke stappen de vereniging wil zetten naar een gezondere sportomgeving. De Team:Fit-coach helpt bij het organiseren van een gezonder aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum en adviseert bij het rookvrij maken van het sportterrein, op basis van de aanpak van de Rookvrije Generatie. Voor de stappen naar een verantwoord alcoholbeleid maakt de Team:Fit Coach gebruik van de richtlijnen voor alcohol en sport.

Maak jouw vereniging gezonder

Wil je jouw vereniging gezonder maken? Dan zijn er zoals je hierboven hebt gelezen meerdere kansen die je kunt benutten. Neem deel aan de bovengenoemde inspiratiesessie, bestel de promotiematerialen, bekijk de Team:Fit-website en meld je aan voor een kosteloze begeleiding van één van de Team:Fit coaches! Heb je vragen? Je kunt altijd terecht bij jouw verenigingsadviseur.

Gerelateerde artikelen

Verduurzaming: terugblik webinarserie en gratis begeleidingstraject
Accommodatie
Verduurzaming: terugblik webinarserie en gratis begeleidingstraject

Door het verduurzamen van je accommodatie kun je structureel gaan besparen op vaste lasten. Om verenigingen te informeren over de verduurzamings- en ondersteuningsmogelijkheden vonden er de afgelopen periode drie webinars plaats over …

Lees meer
Terugblik op eerste webinar over duurzaamheid
Accommodatie
Terugblik op eerste webinar over duurzaamheid

Afgelopen donderdag vond het eerste webinar over verduurzaming plaats. Hierin werden het verduurzamingstraject en diverse financieringsvormen besproken. De terugblik vind je hier.

Lees meer
Vakbeurs Sportaccommodaties
Accommodatie
Vakbeurs Sportaccommodaties

Op donderdag 22 april 2021 vindt in Expo Houten de achtste editie van de Vakbeurs Sportaccommodaties plaats. Je komt daar alles te weten over ontwerp, (ver)bouw, aanleg, inrichting, onderhoud en het beheer …

Lees meer

Topartikelen

Accommodatie Gezonde sportomgeving
Op weg naar een gezondere sportomgeving
Best practice Bestuurders
Inspirerende verhalen in het zevende KNKV Magazine
KNKV Organisatie
Nieuwe bondsraadsleden in elke regio