Skip to the main content

Zaalcompetitie: scenario in geval van versoepelingen

Competitie

Het KNKV heeft goede hoop dat het kabinet dinsdag 25 januari of snel daarna versoepelingen voor de sport aankondigt, die het mogelijk maken dat in alle klassen de zaalcompetitie – op een veilige manier – kan worden opgestart.

Mochten de coronamaatregelen inderdaad op korte termijn versoepeld worden, dan kan al in het weekend van 5/6 februari de eerste speelronde afgewerkt worden. Bij elk later moment dat de versoepelingen aangekondigd worden, kan de zaalcompetitie binnen tien tot veertien dagen na de betreffende persconferentie van start gaan.

Breedtekorfbal, wedstrijd- en topkorfbal
Mocht de zaalcompetitie kunnen starten, dan gaat de competitie in het breedtekorfbal verder zoals gepland vanaf het weekend/de midweek dat er weer gespeeld mag worden. Voor het wedstrijd- en topkorfbal (uitgezonderd de (reserve) Korfbal League) maakt Team Competitie van het KNKV een nieuwe indeling en een nieuw programma.

Om in het wedstrijd- en topkorfbal een volledige zaalcompetitie – nagenoeg allemaal poules van vier, gevolgd door beslissingswedstrijden – te kunnen spelen, is het noodzakelijk dat de competitie uiterlijk begin maart start.

Opzet nieuwe competitie
Uitgangspunt van de nieuwe wedstrijd- en topkorfbalcompetitie is om deze zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de oorspronkelijke poules. Elke poule van acht wordt gesplitst in twee poules van vier, waarin een hele competitie wordt gespeeld. Vervolgens maken in beginsel de nummers één uit beide poules in een dubbele beslissingswedstrijd uit wie er promoveert. Datzelfde geldt voor wat betreft degradatie voor de laagst geklasseerden van beide poules.

Bij het samenstellen van de poules van vier kijkt het KNKV naar het oorspronkelijke programma. De nieuwe wedstrijden worden zoveel mogelijk gepland conform het oude programma, zodat er zo min mogelijk aanpassing van de zaalruimte nodig is. Ook wordt getracht om in de eerste speelronde (dus bijvoorbeeld 5/6 februari of 12/13 februari) de teams thuis te laten spelen, die volgens het oude programma die ronde ook thuis zouden spelen en liefst ook nog tegen de teams waartegen ze die dag zouden spelen.

Indeling hangt af van startweekend
Gevolg van het zoveel mogelijk intact laten van de eerste speelronde, is dat de nieuwe poule-indeling anders is als de competitie start op 5/6 februari, dan wanneer deze start op 12/13 februari. Bijkomend gegeven: in verschillende poules spelen nu maar zeven teams. In de nieuwe competitie leidt dat tot een poule van vier en een poule van drie teams. In klassen met veel poules van zeven, zoals bijvoorbeeld de reserve vierde klasse, werkt het KNKV toe naar zoveel mogelijk poules van vier.

Om de hierboven geschetste competitie te kunnen spelen is het dus noodzakelijk dat er uiterlijk begin maart gestart kan worden, waarbij het KNKV hoopt op een start begin februari. Afhankelijk van het moment van beginnen loopt de zaalcompetitie één of meer weken uit en zal de veldcompetitie mogelijk ook later worden hervat.

Programma hernieuwde zaalcompetitie
Het oorspronkelijke programma van de zaalcompetitie 2021/2022 (met acht teams per poule) is voor aanvang van de zaalcompetitie verstuurd naar de secretarissen van de verenigingen, zodat zij een goed overzicht hebben en later duidelijk kunnen zien waar eventueel een afwijking zit

Zodra de – door de sportwereld gewenste – versoepelingen aangekondigd worden, dan komt het KNKV na enkele dagen met het definitieve programma van de eerste speelronde. Het programma van de overige speelronden volgt dan later, net als de voor deze situatie hernieuwde promotie- en degradatieregeling. Het programma wordt in eerste instantie via de mail als Excel-bestand gecommuniceerd en is later ook zichtbaar in Sportlink Club. Dit laatste neemt namelijk iets meer tijd in beslag.

Foto: Wim den Besten

Gerelateerde artikelen

KNKV ontvangt €651.051 van Nederlandse Loterij
Partners
KNKV ontvangt €651.051 van Nederlandse Loterij
Ook dit jaar hebben we weer een fantastisch bedrag ontvangen van Nederlandse Loterij. Met maar liefst €651.051 kunnen we onze dromen en ambities voor de korfbalsport realiseren. Daar zijn we heel blij mee! Met haar jaarlijkse afdracht steunt Nederlandse Loterij spelers, coaches, trainers, scheidsrechters en vrijwilligers in de Nederlandse sport. In totaal kan Nederlandse Loterij […]
Lees meer
Voorkom korfbalblessures met Herzog compressiekousen
(Sport) Medische zaken Partners
Voorkom korfbalblessures met Herzog compressiekousen
Herzog Medical ondersteunt het KNKV en de nationale selecties al sinds 2008 met compressieproducten. Bij Herzog weten ze dat korfballers veelal te maken krijgen met dezelfde blessures: vaak aan de kuiten, scheenbenen en achillespezen. Deze klachten worden veroorzaakt door springen, abrupt afremmen en snel wenden en keren. Met de compressiekousen van Herzog kunnen spelers typische […]
Lees meer
In memoriam: Klaartje Hofstede-Arends
Vrijwilligers
In memoriam: Klaartje Hofstede-Arends
Ons heeft het verdrietige bericht bereikt dat Klaartje Hofstede-Arends op 80-jarige leeftijd is overleden. Ze was in het verleden actief als bestuurder van het KNKV-district Oost en werd benoemd tot Lid van Verdienste voor haar inzet en betrokkenheid. Ook voor haar vereniging NKC ’51, waar ze erelid was, heeft ze veel betekend. Wij zijn dankbaar […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Bijeenkomsten over Competitie 2.0 en de Rompregeling Arbitrage
Best practice
Laat je inspireren door het nieuwe KNKV Magazine!
KNKV Organisatie
Wijzigingen in de organisatiestructuur van het KNKV