Skip to the main content

Opheldering spelregelwijzigingen en -experimenten

Arbitrage Competitie

We zien dat er wat onduidelijkheid is ontstaan over een aantal spelregelwijzigingen en -experimenten die onlangs zijn gecommuniceerd. Via deze weg willen we deze aanpassingen nogmaals nader toelichten voor de zaalcompetitie van start gaat.

Experiment tijdstraf na een gele kaart

Vanaf de aanstaande zaalcompetitie geldt in alle klassen waarin met schotklok wordt gespeeld, dat er een tijdstraf vastzit aan een gele kaart. In het kort betekent dit dat wanneer een persoon een gele kaart krijgt, hier ook een tijdstraf van vier minuten aan verbonden is. Krijgt een speler of speelster geel? Dan moet hij/zij dus verplicht worden gewisseld (dit telt als reguliere wissel) en minimaal vier minuten op de bank blijven. Als er al acht wissels zijn gebruikt, dan moet er in dit geval alsnog worden gewisseld.

Krijgt de coach of assistent-coach geel? Dan mag de betreffende coach voor een periode van vier minuten geen aanwijzingen meer geven en niet van de bank afkomen. Doet hij/zij dit toch? Dan betekent dat een extra kaart én dus nog eens vier minuten extra tijdstraf. Tijdens de tijdstraf, mogen er verder geen time-outs of wissels aangevraagd worden. Wel mag de eventuele andere (assistent-)coach van het betreffende team nog aanwijzingen geven.

Ten slotte geldt met ingang van dit zaalseizoen in alle klassen waarin met schotklok wordt gespeeld, dat er pas na de derde gele kaart een rode kaart wordt gegeven. Bij een rode kaart wordt de ontvanger naar de tribune gestuurd. Let op: in de klassen zonder schotklok volgt na de tweede gele kaart al een rode kaart.

Aanscherping spelregel schotklok

In de zomer hebben we al gecommuniceerd over de aanscherping van een spelregel met betrekking tot de schotklok. Wanneer er vanuit een uitbal – dus wanneer de bal over de zij- of achterlijn gaat –  rechtstreeks tegen de korf wordt gegooid, gaat de schotklok niet terug naar 25 seconden. Omdat de bal pas in het veld gebracht is als de bal door een speler geraakt is, kan dit namelijk niet als doelpoging gezien worden. Let op: tijdens het spel mag er wel gewoon met één hand tegen de korf worden geworpen en wordt dit ook als doelpoging gezien. Op het moment dat de korf dan wordt geraakt, wordt de schotklok dus gewoon teruggezet naar 25 seconden.

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je vragen over bovenstaande spelregels? Kijk dan eerst in dit bestuursbesluit. Kom je er niet uit? Stel je vraag dan via ons ticketsysteem.

Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Talent TeamNL Korfbal speelde afgelopen week het U21 World Korfball Championship 2024 in het Turkse Kemer. Na een ontzettend sterk toernooi bleek Nederland ook in de finale onverslaanbaar. Er werd met 6-24 gewonnen van België en daarmee is de ploeg van bondscoaches Kees en Mike Vliestra Wereldkampioen. Talent TeamNL Korfbal begon direct scherp aan het […]
Lees meer
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
Competitie Verenigingsservice
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
De afgelopen periode hield Team Competitie weer een ronde door Nederland om de verenigingen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot Competitie 2.0. Kon jij er niet bijzijn tijdens de avond in jouw regio of wil je alles nog eens nalezen? In het KNKV Magazine nemen we je nogmaals mee […]
Lees meer
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
KNKV Organisatie
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
Na een uitermate succesvolle samenwerking heeft Jan Niebeek afgelopen maand afscheid genomen van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Gert-Jan Kraaijeveld, die veel ervaring heeft binnen de korfbalwereld, volgt Jan op als technisch directeur. In het KNKV Magazine blikken ze samen terug en vooruit. Jan Niebeek kijkt onder andere tevreden terug op de professionalisering van topkorfbal. Ook […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics