Skip to the main content

Opheldering spelregelwijzigingen en -experimenten

Arbitrage Competitie

We zien dat er wat onduidelijkheid is ontstaan over een aantal spelregelwijzigingen en -experimenten die onlangs zijn gecommuniceerd. Via deze weg willen we deze aanpassingen nogmaals nader toelichten voor de zaalcompetitie van start gaat.

Experiment tijdstraf na een gele kaart

Vanaf de aanstaande zaalcompetitie geldt in alle klassen waarin met schotklok wordt gespeeld, dat er een tijdstraf vastzit aan een gele kaart. In het kort betekent dit dat wanneer een persoon een gele kaart krijgt, hier ook een tijdstraf van vier minuten aan verbonden is. Krijgt een speler of speelster geel? Dan moet hij/zij dus verplicht worden gewisseld (dit telt als reguliere wissel) en minimaal vier minuten op de bank blijven. Als er al acht wissels zijn gebruikt, dan moet er in dit geval alsnog worden gewisseld.

Krijgt de coach of assistent-coach geel? Dan mag de betreffende coach voor een periode van vier minuten geen aanwijzingen meer geven en niet van de bank afkomen. Doet hij/zij dit toch? Dan betekent dat een extra kaart én dus nog eens vier minuten extra tijdstraf. Tijdens de tijdstraf, mogen er verder geen time-outs of wissels aangevraagd worden. Wel mag de eventuele andere (assistent-)coach van het betreffende team nog aanwijzingen geven.

Ten slotte geldt met ingang van dit zaalseizoen in alle klassen waarin met schotklok wordt gespeeld, dat er pas na de derde gele kaart een rode kaart wordt gegeven. Bij een rode kaart wordt de ontvanger naar de tribune gestuurd. Let op: in de klassen zonder schotklok volgt na de tweede gele kaart al een rode kaart.

Aanscherping spelregel schotklok

In de zomer hebben we al gecommuniceerd over de aanscherping van een spelregel met betrekking tot de schotklok. Wanneer er vanuit een uitbal – dus wanneer de bal over de zij- of achterlijn gaat –  rechtstreeks tegen de korf wordt gegooid, gaat de schotklok niet terug naar 25 seconden. Omdat de bal pas in het veld gebracht is als de bal door een speler geraakt is, kan dit namelijk niet als doelpoging gezien worden. Let op: tijdens het spel mag er wel gewoon met één hand tegen de korf worden geworpen en wordt dit ook als doelpoging gezien. Op het moment dat de korf dan wordt geraakt, wordt de schotklok dus gewoon teruggezet naar 25 seconden.

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je vragen over bovenstaande spelregels? Kijk dan eerst in dit bestuursbesluit. Kom je er niet uit? Stel je vraag dan via ons ticketsysteem.

Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Vacature: Algemeen directeur
KNKV Organisatie Vacatures
Vacature: Algemeen directeur
Wij zoeken een daadkrachtige en inspirerende Algemeen directeur met passie voor sport. Een mensgerichte, strategische leider met oog voor persoonlijke groei voor 32 tot 38 uur per week. Ben jij de persoon die we zoeken? Als Algemeen directeur neem je de dagelijkse leiding op je en behartig je de belangenv an het KNKV en haar […]
Lees meer
Workshops ‘Grensoverschrijdend gedrag, wat nu?’
Sociaal veilige sport
Workshops ‘Grensoverschrijdend gedrag, wat nu?’
Grensoverschrijdend gedrag, elke vereniging kan ermee te maken krijgen. Van bestuurders en vertrouwenscontactpersonen (VCP) wordt verwacht dat ze hier op een goede manier opvolging aan geven. Om hen te helpen, organiseren we samen met het Nederlands Handbal Verbond (NHV) de workshop ‘Een melding grensoverschrijdend gedrag, wat nu?’. Grensoverschrijdend gedrag gaat onder andere over pesten, discriminatie […]
Lees meer
Hebben de vrijwilligers bij jouw vereniging al een VOG?
Sociaal veilige sport
Hebben de vrijwilligers bij jouw vereniging al een VOG?
Sociale veiligheid begint met een goede basis. Een onderdeel daarvan zijn VOG’s voor je vrijwilligers. Daarmee sluit je onnodig risico uit en weet je zeker dat de vrijwilligers bij jouw vereniging, die met bijvoorbeeld kinderen, ouderen of mensen met een handicap werken, geen strafblad hebben. Het aanvragen van een VOG voor je vrijwilligers is een […]
Lees meer

Topartikelen

KNKV Organisatie Vacatures
Vacature: Algemeen directeur
Competitie
Nieuwe regels rondom speelgerechtigdheid uitgelegd 
Strategische projecten Verenigingsservice
Maak jij al gebruik van je ecosysteem?