Skip to the main content

Licenties Auteursrechten muziek en beeld

Accommodatie Financiën

Wordt bij jullie in de kantine muziek gedraaid? Of kijken jullie wel eens een wedstrijd op de tv die in de accommodatie hangt? Dan kan het zijn dat je daar een licentie van Buma/Stemra, Sena en/of Videma voor moet hebben. Het KNKV heeft een collectief contract met deze organisaties, die jouw vereniging korting oplevert.

Iedereen die muziek draait, speelt of vastlegt is een muziekgebruiker. Hiervoor heb je toestemming nodig van de makers van deze muziek en moet je hier een vergoeding voor betalen. In het geval dat in jullie kantine muziek gedraaid wordt dien je als vereniging hiervoor een licentie aan te vragen. Je kunt de licente voor alle individuele muziekauteurs en muziekuitgevers in één keer via Buma/Stemra regelen. Daarnaast heb je een licentie nodig van Sena, dat de rechten van de muzikanten en producenten voor de openbaarmaking (uitvoering) regelt.

Muziek: Buma/Stemra en Sena

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Het zorgt ervoor dat de ruim 25.000 aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt.

Sena regelt de rechten van de muzikanten en producenten. De muzikanten en producenten krijgen wanneer hun muziek in het openbaar gedraaid wordt een vergoeding in de vorm van een licentie. Over deze afdracht wordt geen BTW berekend. Muzikanten en producenten krijgen dus een vergoeding als maker voor het gebruik van hun muziek alsook voor het in het openbaar draaien van hun muziek.

Bovenstaande komt erop neer dat iedereen die muziek afspeelt een vergoeding moet afdragen aan beide organisaties, voor zowel de bedenker als de uitvoerder van de muziek.

Beeld: Videma

Ook voor het gebruik van beeldmateriaal, bijvoorbeeld doordat je in de kantine wel eens een wedstrijd of programma op de schermen bij jullie in de kantine kijkt, heeft de rechthebbende maker volgens de Auteurswet het exclusieve recht op openbaarmaking. De rechthebbende kan aan een derde toestemming geven voor openbaarmaking en in ruil daarvoor een vergoeding vragen. Daarom heb je bij gebruik van televisie, film (beeld) ook een licentie nodig. Deze vraag je aan bij Videma, dat als intermediair fungeert: je krijgt de noodzakelijke toestemming voor het vertonen, en de vergoeding die je betaalt komt via Videma terecht bij de rechthebbenden.

Collectief contract KNKV

Het KNKV heeft een collectief contract met deze organisaties, waardoor het voor jouw vereniging interessant is om je via het KNKV aan te melden of jullie inschrijving op eigen titel te laten omzetten naar een inschrijving via het KNKV. Deze collectiviteit levert de verenigingen zo’n tien procent korting op. De licentiecontracten gelden altijd per kalenderjaar van 1 januari tot en met 31 december.

Via onderstaande inschrijfformulieren kun je je vereniging aanmelden voor de licenties, waarbij een aantal criteria de vergoeding bepalen. Denk hierbij aan:

  • Spelen jullie radiomuziek af in de sportkantine?
  • Wordt er ook livemuziek (band, dj) op feestavonden gespeeld? Zo ja, hoe vaak per jaar?
  • Speelt de vereniging ook buiten muziek af, via speakers?
  • Voor hoeveel maanden sluit de vereniging een contract af (alleen veld, heel seizoen of iets anders)?
  • Hoe groot is jullie accommodatie?

Wil je een opgave doen voor het aanvragen van de licenties via het KNKV?  Vul de onderstaande formulieren compleet in en stuur deze naar het KNKV op, dan regelt het KNKV dat jullie vereniging via het collectieve contract kan aansluiten op voordeliger tarieven. Vergeet niet het KvK-nummer van de vereniging te vermelden. Je kunt deze formulieren sturen via het ticketsysteem. Is je vereniging al bij één of meerdere organisaties aangesloten maar weet je niet hoe jullie geregistreerd staan, je kunt deze gegevens opvragen bij het KNKV, ook via het ticketsysteem.

Wil je een wijziging of opzegging doorgeven? Dan dient dat uiterlijk 30 november via het ticketsysteem in ons bezit te zijn.

Gerelateerde artikelen

Sportstimuleringsbudget voor inclusieve doelgroepen
Financiën Korfbalaanbod
Sportstimuleringsbudget voor inclusieve doelgroepen

Voor het versterken, verbeteren of vernieuwen van het korfbalaanbod voor inclusieve doelgroepen kunnen verenigingen sportstimuleringsbudget aanvragen. Dit budget kun je onder andere gebruiken voor de promotie van de sportactiviteiten voor inclusieve doelgroepen, …

Lees meer
Terugblik op tweede webinar over duurzaamheid
Accommodatie
Terugblik op tweede webinar over duurzaamheid

Afgelopen woensdag hebben ruim dertig korfbalverenigingen deelgenomen aan het tweede deel van de webinarserie over duurzaamheid. Nadat in het eerste webinar werd ingegaan op …

Lees meer
Gratis begeleiding bij verduurzaming
Accommodatie Financiën
Gratis begeleiding bij verduurzaming

Juist nu is het enorm waardevol om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Het structureel verlagen van de energienota leidt tot kostenverlaging en besparingen. Je kunt hier gratis begeleiding bij krijgen.

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Hervorming zaalcompetitie (standaardklassen)
Competitie
Zaalcompetitie gaat weer van start
KNKV Organisatie Opleidingen Trainers
Boek ‘The art of Korfball coaching’: de praktijk gevisualiseerd