Skip to the main content

Leden voor de tuchtorganen gezocht!

KNKV Organisatie Tucht

We zijn op zoek naar nieuwe leden voor de Tuchtcommissie en Commissie van Beroep (vrijwilligersfuncties). Ben jij sociaal, kritisch en heb je een passie voor sport en korfbal? En ben je op de hoogte van de voor het tuchtrecht relevante reglementen, of wil je je hierin verdiepen? Dan verwelkomen wij je graag in onze Tuchtcommissie of Commissie van Beroep.

Wat doet de Tuchtcommissie?

De Tuchtcommissie is een onafhankelijk orgaan, dat medeverantwoordelijk is voor de tuchtrechtspraak binnen het KNKV. De Tuchtcommissie behandelt zaken waarin een tuchtzaak aanhangig is gemaakt, vanwege overtreding van ons tuchtreglement. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen tuchtzaken tegen personen (bij wegzending of na aangifte) en zaken tegen ploegen (staking, niet opkomen, etc.).

Een lid van de Tuchtcommissie voert zijn of haar taak voornamelijk thuis uit. De tuchtzaken worden vooral schriftelijk afgedaan en de communicatie met andere leden van de Tuchtcommissie gaat meestal per e-mail en soms per telefoon. Mondelinge zittingen komen slechts af en toe voor. Eén maal per jaar, in september, is er een algemene vergadering van alle leden van de Tuchtcommissie (centrum van het land, avonduren).

Bij een benoeming in de tuchtcommissie, word je ingedeeld als lid in één van de vijf tuchtkamers. Een tuchtkamer bestaat uit een voorzitter, een secretaris en enkele leden. De kamer waarin je wordt ingedeeld, behandelt per korfbalseizoen (van medio september tot begin juli) ongeveer 15 tot 20 zaken. De tijdsbehandeling per zaak is niet al te groot. In het begin zal het wat meer tijd kosten om de reglementen eigen te maken, maar daarna is het over het algemeen maximaal één uur per zaak (maar vaak ook korter).

Wat doet de Commissie van Beroep?

De Commissie van Beroep is een onafhankelijk orgaan dat medeverantwoordelijk is voor de tuchtrechtspraak binnen het KNKV. De Commissie van Beroep behandelt zaken waarin beroep wordt aangetekend door de beklaagde tegen een uitspraak van de Tuchtcommissie.

Een lid van de Commissie van Beroep voert zijn of haar taak voornamelijk thuis uit. De tuchtzaken worden vooral schriftelijk afgedaan en de communicatie met andere leden van de Commissie van Beroep geschiedt meestal per e-mail en soms per telefoon. Mondelinge zittingen komen slechts sporadisch voor. Eén maal per jaar is er een algemene vergadering van alle leden van de Tuchtcommissie (centrum van het land, avonduren).

Voor de Commissie van Beroep is de ervaring dat er gemiddeld één keer per twee maanden een beroepszaak. De tijdsbehandeling per zaak is niet al te groot. In het begin zal het wat meer tijd kosten om de reglementen eigen te maken, maar daarna is het over het algemeen maximaal één à twee uur per zaak.

Meer informatie en reageren

De volledige vacatures voor beide functies vind je hier.

Herken je jezelf in (een aantal van) bovenstaande punten en ben je enthousiast geworden? Maak dan je belangstelling voor de functie kenbaar:

  • Tuchtcommissie
    Mail naar tuchtcommissie@knkv.nl onder vermelding van ‘Vacature lid TC’.
  • Commissie van Beroep
    Mail naar cvb@knkv.nl onder vermelding van ‘Vacature lid CvB’.

Bij bovenstaande mailadressen kun je ook terecht voor meer informatie.

Foto: Frank Stollman

Gerelateerde artikelen

Word bondsraadslid en denk met ons mee!
KNKV Organisatie
Word bondsraadslid en denk met ons mee!
In 2021 zijn de bondsraadsleden, de vertegenwoordigers namens de verenigingen binnen het bestuursmodel van het KNKV, gekozen voor de periode tot en met juni 2024. Dat betekent dat alle bondsraadsleden per 1 juni aanstaande aftreden. Een gedeelte van hen is herkiesbaar, maar we zijn ook weer op zoek naar kandidaat-bondsraadsleden voor de nieuwe verkiezingsperiode! Wat […]
Lees meer
In memoriam: Joop Bekkema
Vrijwilligers
In memoriam: Joop Bekkema
Ons heeft het verdrietige bericht bereikt dat Joop Bekkema op 76-jarige leeftijd is overleden. Bekkema was jarenlang actief voor de korfbalsport, met name in district Noord, en voor zijn inzet werd hij benoemd tot Lid van Verdienste. Bovendien was hij drager van het ereteken en ontving hij vorig jaar nog de Gouden Scheidsrechtersspeld. Wij zijn […]
Lees meer
Nederlandse scheidsrechter naar WK Beachkorfbal in Thailand
Arbitrage
Nederlandse scheidsrechter naar WK Beachkorfbal in Thailand
De International Korfball Federation (IKF) heeft beach-official Wouter Dirks aangewezen om in actie te komen op het WK Beachkorfbal in Thailand. Het toernooi vindt plaats van 26 tot en met 28 april in Pattaya. Het KNKV is er trots op dat de IKF Wouter heeft geselecteerd om de WK-wedstrijden in goede banen te leiden. We […]
Lees meer

Topartikelen

KNKV Organisatie
Word bondsraadslid en denk met ons mee!
Evenementen
Business arrangement Korfbal Leaguefinale 2024
Best practice Verenigingsservice
Het nieuwe KNKV Magazine is uit!