Skip to the main content

KT4-opleiding: ‘Iedere sessie weer nieuwe leerpunten’

Opleidingen Trainers

In september 2022 startte er weer een nieuwe groep met de KT4-opleiding, een interessante opleiding voor iedereen die zich wil ontwikkelen in het trainersvak en de ambitie heeft om hoofdcoach te worden. In dit artikel lees je meer over de KT4-opleiding en vertellen diverse cursisten van dit seizoen hoe ze de opleiding tot nu toe ervaren.

De KT4-opleiding is de hoogste korfbaltrainersopleiding van het KNKV, waarbij deelnemers worden opgeleid tot hoofdcoach. Aan de hand van onder andere masterclasses, intervisiebijeenkomsten, collegiale coaching en praktijksessies leren ze over onderwerpen als training geven, coachen, trainersbegeleiding en het ontwikkelen van sporttechnisch beleid.

Structuur en duidelijkheid

Sabrina Kooijman (44) is hoofdtrainster bij korfbalvereniging De Vinken. Nadat ze twee jaar geleden de KT3-opleiding al afrondde, startte ze dit seizoen met de KT4, met als doel zichzelf nog verder te ontwikkelen. “Tot nu toe is het enorm waardevol. Iedere sessie zijn er weer nieuwe leerpunten die ik mee kan nemen”, vertelt ze. “Bijvoorbeeld over de korfbalacties, maar ook over meer psychologische onderwerpen, zoals prestatie en gedrag.”

Voor Sabrina is de KT4-cursus van grote toegevoegde waarde: “Waar de opleiding me vooral bij helpt, is bij het aanbrengen van structuur en duidelijkheid in mijn denkproces. Daar is fijn voor mezelf, maar ook mijn team heeft daar baat bij.” Sabrina is groot voorstander van het opleiden van trainers en jeugdtrainers en hoopt dan ook dat in de toekomst meer mensen de KT4-opleiding gaan volgen. “Het maakt het training geven leuker voor de trainer en het zorgt voor meer plezier bij de trainingsgroep.”

Meer dan alleen training geven

Reinier Rense (47) draait al een aantal jaren mee in de korfbalwereld. Momenteel is hij assistent-trainer en staat hij samen met Jeroen van Brakel voor het vaandelteam van Spirit. “Ik ben begonnen aan de KT4-opleiding met de verwachting dat ik er echt wat van kon leren en tot nu toe wordt die verwachting volledig waargemaakt”, vertelt hij. “Tijdens de praktijkavonden zijn mijn ogen al meermaals geopend en heb ik vele handreikingen gekregen om op andere, creatieve manieren te kijken naar trainingen. Bijvoorbeeld tijdens clinics over variëren en overtalsituaties.”

Maar de KT4-opleiding gaat over meer dan alleen training geven, merkt Reinier. “Het gaat over het complete plaatje van de rol van een trainer binnen een vereniging. Daarmee is het echt een verdieping, waar elke trainer iets van kan leren”, zegt hij. “In de toekomst wil ik misschien wel als zelfstandig hoofdtrainer aan de slag bij een vereniging. Als ik dit diploma straks heb, dan heb ik er vertrouwen in dat ik dat kan.”

Leerzaam, uitdagend en ook relevant voor dameskorfbal

Elke van de Mortel (35) is hoofdtrainster bij dameskorfbalvereniging ODC en begon dit seizoen met de KT4-opleiding. “Ik heb de KT2- en KT3-opleiding niet gevolgd, maar doordat ik de ALO af heb, kon ik direct starten aan de KT4”, vertelt ze. “Tot nu toe vind ik het een super leuke uitdaging. De sessies met gastdocenten als Wim Scholtmeijer en Ard Korporaal zijn heel leerzaam en ik vind het mooi om te zien hoe zij vol passie praten over korfbal. Daarnaast word je ook zelf aan het werk gezet. Het is dus niet alleen luisteren, maar ook veel doen.”

Als trainster uit het dameskorfbal is ze in de minderheid, maar dat maakt de opleiding volgens Elke niet minder relevant. “Wat ik leer tijdens de KT4-opleiding kan ik direct gebruiken bij mijn club. Ik varieer nu bijvoorbeeld meer met allerlei trainingsvormen. De stof is wel veel gericht op gemengd, maar ik kan er goed mijn eigen draai aan geven, zodat ik het ook toe kan passen binnen het dameskorfbal.”

Aanmelden en meer informatie

Bij voldoende aanmeldingen gaat er in september 2023 een nieuwe KT4-opleiding van start, welke duurt tot en met mei 2024. Meer informatie over de opleiding en de toelatingseisen vind je hier. Wil je je aanmelden? Stuur dan voor 1 juni 2023 een e-mail naar opleidingen@knkv.nl met daarin je naam en je sportlinknummer, onder vermelding van ‘Aanmelding KT4’.

Gerelateerde artikelen

Stageplek: content & communicatie
KNKV Organisatie
Stageplek: content & communicatie
Het KNKV zoekt een sterspeler op het gebied van communicatie, die dagelijks wil scoren met overtuigende content. Wil jij dat korfballers, fans en sportliefhebbers op het juiste moment en via de juiste kanalen worden bereikt? Oftewel, ben jij er klaar voor om het team te versterken vanaf september 2023? Dan is dit de stageplaats die […]
Lees meer
De rol van Teammanager in de KNKV Wedstrijdzaken-app
Verenigingsservice
De rol van Teammanager in de KNKV Wedstrijdzaken-app
In de KNKV Wedstrijdzaken-app kunnen personen de rol van ‘Teammanager’ krijgen. Met die rol kun je gebruikmaken van allerlei leuke en handige functionaliteiten. Ben jij de Teammanager van je team en wil je de Wedstrijdzaken-app optimaal gebruiken? Hieronder leggen we uit wat de Teammanager allemaal kan. Rijschema Samen naar wedstrijden rijden is niet alleen beter […]
Lees meer
KNKV niet bereikbaar op 18, 24 en 29 mei
KNKV Organisatie
KNKV niet bereikbaar op 18, 24 en 29 mei
De komende weken zijn we een aantal dagen niet telefonisch bereikbaar. Het gaat om donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag), woensdag 24 mei (personeelsdag) en maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag). Vragen en opmerkingen kun je op ieder gewenst tijdstip indienen via de Helpdesk. Deze worden zo snel mogelijk beantwoord.
Lees meer

Topartikelen

Bestuurders Verenigingsservice
Vijf redenen om de verenigingsmonitor in te vullen
KNKV Organisatie
KNKV niet bereikbaar op 18, 24 en 29 mei
Korfbalaanbod Opleidingen Trainers
Kangoeroetrainers opgelet: doe mee met de clinic Veelzijdig Bewegen!