Skip to the main content

Maatschappelijke Dienst Tijd Sport

Vrijwilligers

Voor verenigingen die jongeren willen betrekken en willen investeren in de bestuurders, coördinatoren, trainers en coaches van de toekomst is het project Maatschappelijke Dienst Tijd Sport (MDT Sport) interessant. Bij dit project begeleid je jongeren bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten terwijl zij zich inzetten als vrijwilliger voor je vereniging. Als je als vereniging meedoet aan dit project dan word je geholpen bij het werven van jonge vrijwilligers en kun je bestuurders-, trainers- en arbitrale opleidingen gefinancierd krijgen voor deze jongeren.

Het project

Maatschappelijke Dienst Tijd Sport is een project vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met de sportbonden KNVB, KNKV, KNLTB en Nevobo. Met dit project kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar de sportwereld en het verenigingsleven leren kennen en zichzelf ontwikkelen tot bijvoorbeeld bestuurslid, coördinator, trainer of coach. Ze lopen mee met ervaren vrijwilligers, worden begeleidt en doen zo ervaring op voor de toekomst.

Brede ontwikkelingskansen

Naast dat jongeren met MDT Sport meer kunnen leren over traditionele vrijwilligerstaken zoals besturen, fluiten, training geven en coachen, biedt MDT Sport jongeren ook de kans om zichzelf te ontwikkelen tot een vrijwilliger met een minder traditionele taak. Zo kunnen jongeren zichzelf bijvoorbeeld ook ontwikkelen tot social media expert of eventmanager.

Invulling van het project

Jongeren kunnen binnen dit project twee programma’s volgen. De begeleider vanuit de vereniging bepaalt samen met de jongere welk programma geschikt is. De programma’s zijn gericht op bestuursfuncties, het organiseren van activiteiten, trainerschap en communicatie. GO PRO is voor jongeren die al weten wat ze willen leren en helpt specifieke vaardigheden versterken. TRY OUT is voor jongeren die nog niet weten wat ze willen. Jongeren verkennen hierbij meerdere activiteiten.

Budget voor trainingen en opleidingen

Voor elke jongere die deelneemt aan het project is het mogelijk om een training of opleiding te volgen die past bij zijn of haar leerdoelen. Hiervoor is per jongere een budget tot €350,- beschikbaar. Hierbij kun je denken aan een bestuurders, trainers- of arbitrale opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld geld krijgen om jongeren een KT2- of KT3-opleiding te laten volgen. Dit biedt een mooie kans om zonder eigen budget tóch jonge leden op te leiden en te investeren in de kwaliteit van verenigingskader.

Voordelen voor de vereniging

Doordat je als vereniging met dit project geld krijgt om jongeren op te leiden, investeer je in de kwaliteit van het toekomstige kader van je vereniging. Daarnaast verbindt je met dit project ouderen en jongeren van jouw vereniging met elkaar. De jongeren die meedoen aan MDT Sport kunnen al een vrijwilligersfunctie hebben, maar dit project kan ook nieuwe vrijwilligers opleveren. Ook kan de frisse blik van jongeren een positieve bijdrage leveren aan de organisatie van je vereniging.

Meedoen en meer informatie

Verenigingen die deelnemen aan dit project ontvangen een ondersteuningspakket, worden geholpen bij de werving van jongeren en ontvangen een financiële vergoeding voor de begeleiding van de jongeren. Heb je als vereniging interesse in nieuwe jonge vrijwilligers en wil je jongeren een leertuin bieden of ben je zelf tussen de veertien en dertig jaar oud en wil je jezelf graag ontwikkelen door iets bij én voor je vereniging te doen? Kijk dan voor meer informatie hier, in het handboek voor verenigingen, in het handboek voor jongeren of op mdtsport.nl. Vragen kun je mailen naar info@mdtsport.nl.

 

Gerelateerde Items

Best practices
Arbitrage Best practice Bestuurders Gezondere sportomgeving Ledenwerving/-behoud Trainers Vrijwilligers
Best practices
Je vindt hier een overzicht van verhalen uit de praktijk die inzichten kunnen geven en kunnen inspireren voor nieuwe acties en ideeën.
Lees meer
Webinars en kennissessies
Best practice Bestuurders Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice Vrijwilligers
Webinars en kennissessies
Om verenigingen op specifieke onderwerpen te ondersteunen verzorgt het KNKV diverse webinars en kennissessies. Hier vind je een overzicht van de gehouden webinars en kennissessies.
Lees meer
Vrijwilligers
Verenigingsservice Vrijwilligers
Vrijwilligers
Een korfbalvereniging kan niet zonder vrijwilligers. Zij nemen vrijwel altijd een sleutelpositie in binnen de vereniging. Het is dus van belang om een goed vrijwilligersbeleid te ontwikkelen.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download