Skip to the main content

Licenties auteursrechten muziek en beeld

Bestuurders Financiën

Wordt bij jullie in de kantine muziek gedraaid? Of kijken jullie wel eens een wedstrijd op de tv die in jullie kantine hangt? Dan kan het zijn dat je daar een licentie voor nodig hebt. Hier lees je waarom dat zo is en van welke kortingen je gebruik kunt maken als korfbalvereniging.

Auteurswet

In 1912 is het auteursrecht in het leven geroepen, ook wel bekend als “copyright”. Het auteursrecht is vastgelegd in de Nederlandse Auteurswet. De muziek die je afspeelt of (tv)beelden die je vertoont, zijn namelijk eigendom van verschillende groepen mensen.

Het doel van het auteursrecht is om het intellectueel eigendom van de makers te beschermen en het mogelijk te maken om een vergoeding te ontvangen als tegenprestatie voor het gebruik van de door hen geleverde prestaties.

Buma/Stemra en Sena werken voor verschillende groepen muziekmakers. Buma/Stemra zorgt ervoor dat componisten en tekstschrijvers een vergoeding krijgen. Via Sena krijgen muzikanten en producenten een vergoeding voor het gebruik van hun werk. Videma is de partij die de rechten regelt en licenties afgeeft voor het vertonen van (tv)beelden en zorgt voor de vergoeding aan de rechthebbenden.

Het betalen van een vergoeding voor het gebruik van beeld en/of geluid is dus geen vrijwillige bijdrage, maar is wettelijk vastgelegd. Ook als korfbalvereniging wordt van je verwacht dat je het auteursrecht respecteert. Laat je zonder toestemming muziek horen in bijvoorbeeld de kantine en/of eigen sporthal, dan handel je in strijd met de wet.

Organisaties als Buma/Stemra, Sena en Videma houden in de gaten of deze Auteurswet wordt nageleefd door (onverwachte) controles uit te voeren.

Collectiviteit

Iedere vereniging heeft bij een vrijwillige aanmelding (rechtstreeks of via ons) recht op een korting van 33,3% op de basisvergoeding als je de licentie voor Buma/Stemra, Sena en Videma (indien van toepassing) gelijktijdig aanvraagt. Echter, wij hebben met de Buma/Stemra en Sena een collectieve voordeelregeling getroffen en kan daarom de verenigingen een extra ledenkorting van 10% aanbieden.

Videma is met NOC*NSF ten behoeve van de sportbonden en hun verenigingen een convenant overeengekomen waarin (voordeligere) afspraken zijn gemaakt over de door de verenigingen verschuldigde jaarvergoeding. Op dit moment wordt het netto jaarbedrag doorberekend.

Aanmelden/wijzigingen doorgeven

De vergoedingen die je betaalt zijn vaste jaarbedragen. Wijzigingen binnen het lopende jaar met betrekking tot je vereniging en/of standplaats geven geen recht op restitutie. Het is daarom belangrijk om tijdig, maar uiterlijk 1 december, je wijzigingen door te geven voor het nieuwe jaar. Hiermee voorkom je dat je te veel of te weinig betaalt.

We hebben een formulier gemaakt waarmee je je vereniging in de maanden november en december, door beantwoording van een aantal vragen, kunt aanmelden voor één of meerdere organisaties of om eventuele wijzigingen voor het nieuwe licentiejaar door te geven. Dit formulier wordt vanaf oktober weer actief en zal dan hieronder te vinden zijn.

 

Meest bekeken artikelen

Ontstaan van korfbal
Ontstaan van korfbal
Korfbal is in 1902 geïntroduceerd door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen.
Lees meer
Arbitrage
Uitwerking rompregeling arbitrage
In deze overzichten zijn het aantal wedstrijden dat een vereniging moet fluiten en/of beoordelen opgenomen, evenals datgene wat er daadwerkelijk uitgevoerd is tot en met de in het document genoemde datum.
Lees meer
Oprichten vereniging
Bestuurders Verenigingsservice
Oprichten vereniging
Stappenplan oprichten vereniging.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download