Er zijn verschillende manieren voor een vereniging om inkomsten te genereren.
Wordt bij jullie in de kantine muziek gedraaid? Of kijken jullie wel eens een wedstrijd op de tv die in jullie kantine hangt? Dan kan het zijn dat je daar een licentie voor nodig hebt. Hier lees je waarom dat zo is en van welke kortingen je gebruik kunt maken als korfbalvereniging.
Auteurswet
In 1912 is het auteursrecht in het leven geroepen, ook wel bekend als “copyright”. Het auteursrecht is vastgelegd in de Nederlandse Auteurswet. De muziek die je afspeelt of (tv)beelden die je vertoont, zijn namelijk eigendom van verschillende groepen mensen.
Het doel van het auteursrecht is om het intellectueel eigendom van de makers te beschermen en het mogelijk te maken om een vergoeding te ontvangen als tegenprestatie voor het gebruik van de door hen geleverde prestaties.
Buma/Stemra en Sena werken voor verschillende groepen muziekmakers. Buma/Stemra zorgt ervoor dat componisten en tekstschrijvers een vergoeding krijgen. Via Sena krijgen muzikanten en producenten een vergoeding voor het gebruik van hun werk. Videma is de partij die de rechten regelt en licenties afgeeft voor het vertonen van (tv)beelden en zorgt voor de vergoeding aan de rechthebbenden.
Het betalen van een vergoeding voor het gebruik van beeld en/of geluid is dus geen vrijwillige bijdrage, maar is wettelijk vastgelegd. Ook als korfbalvereniging wordt van je verwacht dat je het auteursrecht respecteert. Laat je zonder toestemming muziek horen in bijvoorbeeld de kantine en/of eigen sporthal, dan handel je in strijd met de wet.
Organisaties als Buma/Stemra, Sena en Videma houden in de gaten of deze Auteurswet wordt nageleefd door (onverwachte) controles uit te voeren.
Collectiviteit
Iedere vereniging heeft bij een vrijwillige aanmelding (rechtstreeks of via het KNKV) recht op een korting van 33,3% op de basisvergoeding als je de licentie voor Buma/Stemra, Sena en Videma (indien van toepassing) gelijktijdig aanvraagt. Echter, het KNKV heeft met de Buma/Stemra en Sena een collectieve voordeelregeling getroffen en kan daarom de verenigingen een extra ledenkorting van 10% aanbieden.
Videma is met NOC*NSF ten behoeve van de sportbonden en hun verenigingen een convenant overeengekomen waarin (voordeligere) afspraken zijn gemaakt over de door de verenigingen verschuldigde jaarvergoeding. Op dit moment wordt het netto jaarbedrag doorberekend. Dit convenant loopt medio volgend jaar af. Op dit moment is Videma met NOC*NSF in gesprek over nieuwe afspraken.
Aanmelden/wijzigingen doorgeven
De vergoedingen die je betaalt zijn vaste jaarbedragen. Wijzigingen binnen het lopende jaar met betrekking tot je vereniging en/of standplaats geven geen recht op restitutie. Het is daarom belangrijk om tijdig, maar uiterlijk 15 november, je wijzigingen door te geven voor het nieuwe jaar. Hiermee voorkom je dat je te veel of te weinig betaalt.
Het KNKV heeft onderstaand een aanmeldformulier gemaakt waarmee je je vereniging, door beantwoording van een aantal vragen, kunt aanmelden voor één of meerdere organisaties:
Compensatieregeling coronavirus
Omdat sportkantines door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in 2020 een tijd dicht zijn geweest is er in 2020 een compensatieregeling. Voor veel verenigingen betekent dit dat zij een compensatie ontvangen van honderd procent van de licentievergoeding over de verplicht gesloten periode. Op deze factuur van 2020 wordt voor verenigingen die in aanmerking komen voor de compensatieregeling de compensatie verrekend. Verenigingen hoeven hier zelf niets voor te doen.
Gerelateerde Items
Verzekeringen
Het is van belang als korfbalvereniging goed verzekerd te zijn. Het kan immers veel geld gaan kosten als het mis gaat .
Bestuurders
Bij het goed besturen van een vereniging komt veel kijken. Als bestuurder bepaal je samen met je collega-bestuurders het beleid van de vereniging en stippel je de koers uit voor de komende…