Skip to the main content

G-korfbal

Korfbalaanbod

G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking. De verstandelijke beperking houdt in dat zij een IQ van 75 of lager hebben en vaak diagnoses hebben als Syndroom van Down, ADHD, PDD NOS of autisme. Dat betekent dat voor het aanleren van vaardigheden steeds een goede uitleg nodig is en dat er vaak geoefend moet worden. Veel herhalen is belangrijk voor G-korfballers. Iets aanleren kost bij hen tijd, vraagt affiniteit met de doelgroep en bepaalde kwaliteiten van de uitvoerders. Daarom adviseren wij om G-korfbal samen met onze verenigingsadviseurs of projectleider G-korfbal Dolf Nijbroek op te zetten.

Sporters met een verstandelijke beperking voelen zich over het algemeen thuis bij de vereniging. Ze doen actief mee aan nevenactiviteiten. Ze helpen bijvoorbeeld bij clubavonden en feesten, bezoeken wedstrijden, zijn behulpzaam in de kantine en helpen bij de verspreiding van het clubblad.

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Daarnaast is kennis van mensen met een verstandelijke beperking belangrijk. Iedereen die voor G-sporters open staat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden.

Jaarlijks worden clinics en bijscholingen georganiseerd. Begeleiders van alle G-korfbalteams worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het doel van deze ontmoetingen is om ervaringen uit te wisselen en om contacten te leggen met andere verenigingen, ten gunste van de ontwikkeling van het G-korfbal.

G-korfballers kunnen deelnemen aan de G-korfbal competitie. Daarnaast worden gedurende het jaar regionale toernooien georganiseerd. Eens in de twee jaar (in de oneven jaren) vindt het Nederlands Kampioenschap G-korfbal plaats, wat altijd weer een spannende en vooral leuke dag is voor de deelnemers. Het andere jaar worden de Special Olympics georganiseerd, waarvoor alle verenigingen zich kunnen inschrijven.

Begeleiding G-korfballers

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Iedereen die voor G-sporters open staat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden. Met onderstaande documenten bieden wij je inzicht in de mogelijke begeleiding; de beperkingen komen aan bod, tips om rekening mee te houden maar vooral de positieve eigenschappen van G-korfballers. Ook vind je hier voorbeelden van oefenstof en lesgeeftips.

Vanuit het KNKV is er daarnaast via WhatsApp een groepsapp opgezet, waarin G-korfbaltrainers trainingsstof en andere kennis met elkaar kunnen delen. Wil je lid worden van deze groep? Klik dan op deze link of scan de QR-code hiernaast met de camera van je mobiele telefoon.

Agenda

Verenigingen organiseren regelmatig evenementen voor G-korfballers en G-korfbaltrainers, zoals toernooien en clinics. Hieronder vind je een overzicht van alle evenementen die op de agenda staan. Wil je een evenement toe laten voegen? Stuur dan een e-mail met de datum, het evenement, de vereniging en een linkje met meer informatie naar Dolf Nijbroek via dolf.nijbroek@knkv.nl.

Datum Evenement Organisatie Meer informatie
28 oktober 2023 Haagse Korfbaldagen G-korfbaltoernooi The Hague Korfball Masters Mail
18 november 2023 Veluwe G-cup (toernooi) Débaldérin Website Débaldérin
14, 15 en 16 juni 2024 Special Olympics KV Tilburg Volgt nog
Best practice

Wil je meer weten over hoe andere verenigingen het G-korfbal tot een succes hebben gemaakt? Lees dan onderstaande best practice-verhalen.

 

Meest bekeken artikelen

Sponsoring verenigingen
Financiën Verenigingsservice
Sponsoring verenigingen
Er zijn verschillende manieren voor een vereniging om inkomsten te genereren.
Lees meer
KombiFit
Korfbalaanbod
KombiFit
KombiFit is een programma met een divers sport- en beweegaanbod dat je als vereniging kunt aanbieden aan (potentiële) sporters, die niet (meer) aan de reguliere korfbalcompetitie willen of kunnen deelnemen.
Lees meer
Verenigingsmonitor
Bestuurders Verenigingsservice
Verenigingsmonitor
De verenigingsmonitor brengt situaties van verenigingen in kaart waarmee bestuurders hun vereniging kunnen vergelijken met andere verenigingen en op basis daarvan beleid kunnen ontwikkelen. 
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download