Skip to the main content

G-korfbal

Korfbalaanbod

G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij steeds meer verenigingen wordt met veel enthousiasme G-korfbal gespeeld. Ze organiseren trainingen en activiteiten voor hun eigen G-teams, maar er worden ook veel toernooien georganiseerd waar je met je vereniging aan mee kunt doen.

Hieronder vind je een overzicht van alle evenementen die op de agenda staan. Wil je een evenement toe laten voegen? Stuur dan een e-mail met de datum, het evenement, de vereniging en een linkje met meer informatie naar Dolf Nijbroek via dolf.nijbroek@knkv.nl.

Datum Evenement Organisatie Meer informatie
6 juli 2024 Botreep Beachkorfbaltoernooi, ook voor G-teams Nikantes Website Nikantes
26 oktober 2024 G-korfbaltoernooi Haagse Korfbaldagen wedstrijdzaken@haagsekorfbaldagen.nl
2 november 2024 G-korfbal demonstratiewedstrijden Haagse Korfbaldagen wedstrijdzaken@haagsekorfbaldagen.nl
16 november 2024 Veluwe G-cup Débaldérin Website Débaldérin
21 juni 2025 NK G-korfbal DVO/Transus Volgt
Wat is G-korfbal?

G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking. De verstandelijke beperking houdt in dat zij een IQ van 75 of lager hebben en vaak diagnoses hebben als Syndroom van Down, ADHD, PDD NOS of autisme. Dat betekent dat voor het aanleren van vaardigheden steeds een goede uitleg nodig is en dat er vaak geoefend moet worden. Veel herhalen is belangrijk voor G-korfballers. Iets aanleren kost bij hen tijd, vraagt affiniteit met de doelgroep en bepaalde kwaliteiten van de uitvoerders. Daarom adviseren wij om G-korfbal samen met onze verenigingsadviseurs of projectleider G-korfbal Dolf Nijbroek op te zetten.

Sporters met een verstandelijke beperking voelen zich over het algemeen thuis bij de vereniging. Ze doen actief mee aan nevenactiviteiten. Ze helpen bijvoorbeeld bij clubavonden en feesten, bezoeken wedstrijden, zijn behulpzaam in de kantine en helpen bij de verspreiding van het clubblad.

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Daarnaast is kennis van mensen met een verstandelijke beperking belangrijk. Iedereen die voor G-sporters open staat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden.

Jaarlijks worden clinics en bijscholingen georganiseerd. Begeleiders van alle G-korfbalteams worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het doel van deze ontmoetingen is om ervaringen uit te wisselen en om contacten te leggen met andere verenigingen, ten gunste van de ontwikkeling van het G-korfbal.

G-korfballers kunnen deelnemen aan de G-korfbal competitie. Daarnaast worden gedurende het jaar regionale toernooien georganiseerd. Eens in de twee jaar (in de oneven jaren) vindt het Nederlands Kampioenschap G-korfbal plaats, wat altijd weer een spannende en vooral leuke dag is voor de deelnemers. Het andere jaar worden de Special Olympics georganiseerd, waarvoor alle verenigingen zich kunnen inschrijven.

Begeleiding G-korfballers

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Iedereen die voor G-sporters open staat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden. Met onderstaande documenten bieden wij je inzicht in de mogelijke begeleiding; de beperkingen komen aan bod, tips om rekening mee te houden maar vooral de positieve eigenschappen van G-korfballers. Ook vind je hier voorbeelden van oefenstof en lesgeeftips.

Vanuit het KNKV is er daarnaast via WhatsApp een groepsapp opgezet, waarin G-korfbaltrainers trainingsstof en andere kennis met elkaar kunnen delen. Wil je lid worden van deze groep? Klik dan op deze link of scan de QR-code hiernaast met de camera van je mobiele telefoon.

Wil je dat alle informatie over G-korfbal vanuit het KNKV direct bij de juiste persoon terechtkomt? Registreer dan een contactpersoon G-korfbal in Sportlink, zodat we rechtstreeks contact op kunnen nemen met hem/haar. Hier vind je de lijst met alle verenigingen die al geregistreerd staan in Sportlink.

Best practice

Wil je meer weten over hoe andere verenigingen het G-korfbal tot een succes hebben gemaakt? Lees dan onderstaande best practice-verhalen.

 

Meest bekeken artikelen

Heffingenregeling
Bestuurders Financiën
Heffingenregeling
Een belangrijk naslagwerk voor elke penningmeester is de heffingenregeling, waarin de financiële verplichting van de vereniging richting het KNKV vermeld staat.
Lees meer
Fusie
Bestuurders
Fusie
Fusies tussen sport- en korfbalverenigingen vinden jaarlijks plaats. Om welke reden verenigingen ook besluiten om te gaan fuseren: er komt nogal wat bij kijken. 
Lees meer
Adviseurs regio's E
Bestuurders Verenigingsservice
Adviseurs regio's E
Mark Tissink is verenigingsadviseur en Leon Simons is korfbaladviseur van Zuid-West-Nederland (Cluster E).
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download