Skip to the main content

Ga aan de slag met de 4 V’s voor veiligheid!

Bestuurders Verenigingsservice

Als KNKV zetten we ons graag samen met de verenigingen in voor een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Wij vinden het belangrijk dat alle korfballers zich prettig en veilig voelen op het korfbalveld. Dat begint met een goede basis. Daarom moedigen wij verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 V’s voor veiligheid. Deze 4 V’s bieden een stevig fundament voor een sociaal veilige sportomgeving.

De 4 V’s staan voor:

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging
  • Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde trainers
Verenigingsbrede gedragscode

Een gedragscode geeft richting aan gewenst gedrag en is dus een belangrijk onderdeel van het verenigingsbeleid rondom sociaal veilig gedrag – van de regels langs de lijn tot het gebruik van social media. Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de vereniging weten waar de vereniging voor staat, is het belangrijk om deze gedragscodes helder en goed te communiceren.

Vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging

Een vertrouwenscontactpersoon is een neutraal aanspreekpunt binnen je vereniging. Hij/zij kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. De vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft advies en verwijst door – mocht dat nodig zijn. De vertrouwenspersoon maakt geen beleid en bepaalt niet de inhoud van een gedragscode. Wel kan een vertrouwenscontactpersoon de vereniging helpen bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie de gedragscode.

Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Verenigingen kunnen een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen voor verenigingsvrijwilligers die werken met kwetsbare groepen via de regeling gratis VOG. Door hier gebruik van te maken, voorkom je mogelijk risico voor sporters en andere betrokkenen binnen de vereniging.

Vakkundig geschoolde trainer-coaches

Trainer-coaches kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is daarom belangrijk dat trainer-coaches (met in het bijzonder de trainer-coaches die werken met kwetsbare groepen) niet alleen oog hebben voor tactiek en techniek, maar ook voor pedagogiek en integriteit. Via scholingen kunnen de trainer-coaches bij jouw vereniging hier mee over leren.

Meer informatie

Wil je meer weten over de vier V’s en hoe je hier als vereniging mee aan de slag kunt? Kijk dan hier.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Talent TeamNL Korfbal speelde afgelopen week het U21 World Korfball Championship 2024 in het Turkse Kemer. Na een ontzettend sterk toernooi bleek Nederland ook in de finale onverslaanbaar. Er werd met 6-24 gewonnen van België en daarmee is de ploeg van bondscoaches Kees en Mike Vliestra Wereldkampioen. Talent TeamNL Korfbal begon direct scherp aan het […]
Lees meer
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
Competitie Verenigingsservice
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
De afgelopen periode hield Team Competitie weer een ronde door Nederland om de verenigingen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot Competitie 2.0. Kon jij er niet bijzijn tijdens de avond in jouw regio of wil je alles nog eens nalezen? In het KNKV Magazine nemen we je nogmaals mee […]
Lees meer
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
KNKV Organisatie
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
Na een uitermate succesvolle samenwerking heeft Jan Niebeek afgelopen maand afscheid genomen van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Gert-Jan Kraaijeveld, die veel ervaring heeft binnen de korfbalwereld, volgt Jan op als technisch directeur. In het KNKV Magazine blikken ze samen terug en vooruit. Jan Niebeek kijkt onder andere tevreden terug op de professionalisering van topkorfbal. Ook […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics