Skip to the main content

Erasmusproject Korfball 4 Gender Equality afgerond

Best practice

Het Erasmusproject ‘Korfball 4 gender equality; Coaching and managing korfball’ was van 2020 tot 2022 in volle gang. In december 2022 is het project afgerond met mooie resultaten als gevolg. Tijdens dit project hebben we internationale coaches en staf opgeleid en promotiemateriaal voor de korfbalsport ontwikkeld, waardoor we impact hebben gemaakt in de internationale korfbalcommunity. 

De samenwerking met de Poolse korfbalbond, Club Korfbal Badalona en de Zhenzhou University stond in het teken van een duurzame kwaliteitsimpuls ontwikkelen bij de internationale bonden. Daarnaast was het doel om de internationale banden te versterken en een beeld te krijgen van korfbal in de partnerlanden. Het projectteam bestond uit coaches en management staf van de deelnemende partners en de groep was volledig ‘gender equal’, gelijk in het aantal mannen en vrouwen.  

Bezoek aan Nederland 

De Poolse en Spaanse deelnemers van dit project – de Chinese deelnemers van Zhengzhou University konden alleen digitaal deelnemen door de covid-restricties die nog streng gelden in China – zijn in april 2022 een week op bezoek geweest in Nederland. Zij hebben het Nederlandse korfbal kunnen aanschouwen. Korfbalvereniging DVO/Transus diende als uitvalsbasis om trainingen en play-offs te bekijken, daarnaast bezochten de delegaties ons bondskantoor op Papendal. In mei 2022 heeft de projectgroep Wroclaw bezocht, waar de leden het Poolse korfbal leerden kennen. Jan-Sjouke van den Bos heeft hier ook clinics verzorgd voor onderwijzers om het schoolkorfbal in Polen verder te ontwikkelen. Ten slotte heeft in oktober de laatste uitwisseling plaatsgevonden naar het Spaanse Badalona, hier hebben onder andere gesprekken met de Catalaanse korfbalbond plaatsgevonden en is er gekorfbald met studenten op de universiteit.  

Waarde en promoten van korfbal 

Het eerste jaar van het project, zwaar beïnvloedt door het coronavirus, heeft vooral online plaatsgevonden. Er waren online bijeenkomsten waarin de waarde en het promoten van korfbal centraal stonden. De coaches en staff hebben opdrachten gemaakt, presentaties verzorgd en korfbal in hun eigen land beschreven en ontwikkelt. De projectleden probeerde elkaar op afstand te helpen vanuit de eigen expertise. Naast deze mooie resultaten en ervaringen, zijn er video’s gemaakt om korfbal in andere landen een podium te geven.  

Video’s 

In de driedelige serie ‘Korfball 4 Gender Equality’ vertellen de partners over het ontstaan en de vooruitgang van korfbal in hun eigen land. Daarnaast beschrijven ze hun uitdagingen en wat Gender Equality voor hun betekent. De video’s zijn geüpload op de Internationale Korfbal Federatie (IKF) Channel en worden uitgelicht in de nieuwsbrieven van de IKF.  

Video korfball in China
Video korfball in Catalonia
Video korfball in Poland 

Naast deze video’s is er als resultaat van het project een promotievideo over korfbal ontwikkeld. Deze video heeft als doel om korfbal een podium te bieden, de video kan gebruikt worden door iedereen ter wereld die korfbal wil promoten. Binnenkort volgt er ook een Nederlandse versie van deze video, waarover wij dan ook zullen communiceren.

Promotie video korfbal Engelse versie   

‘Uitwisselen van kennis en cultuur van belang om te groeien’ 

Ik ben blij met de resultaten van het project. Het was goed om te zien dat we zowel vrouwelijke als mannelijke coaches en staf konden ontwikkelen. Daarnaast is het uitwisselen van kennis en cultuur binnen de korfbalsport van belang om te blijven groeien”, aldus projectleider Pleun van Doornik. 

Door mee te doen aan Erasmusprojecten maken we grote maatschappelijke impact in deze gemeenschappen. Het internationaal ontwikkelen van korfbal, staf en coaches zorgt voor meer sportplezier bij korfballers. Daarnaast hebben we veel persoonlijke ontwikkeling gezien in het projectteam, zowel bij de KNKV-ers als de andere projectleden. Nu het project ten einde is gekomen, kijken we naar de mogelijkheden om de samenwerking met internationale bonden voort te zetten.

Projectduur en projectleden 

Het Erasmusproject ‘Korfball 4 Gender Equality: coaching and managing korfball’ liep van 2020 tot 2022. De projectleden waren Ben Crum (KNKV), Jan-Sjouke van den Bos (KNKV), Pleun van Doornik (KNKV), Helmi Langenhorst (KNKV), Tineke Bosch (KNKV), Iwona Zak (PKA), Tamara Siemieniuk (PKA), Krzysztof Rubinkowski (PKA), Octavio Sánchez Martín (CCB), Salvador Periago Fernández (CCB), Judith Plaza Gascón (CCB), Jing Zhao (ZZU), Zhang Xin (ZZU) en Xin Li (ZZU). 

 

Gerelateerde artikelen

Zeeland en deel van Gelderland bewijzen: regionale samenwerking loont!
Best practice Bestuurders
Zeeland en deel van Gelderland bewijzen: regionale samenwerking loont!
Het belang van regionale samenwerking op korfbalgebied wordt steeds groter. In sommige regio’s is die samenwerking al sterk georganiseerd: de verenigingen uit Zeeland treffen elkaar binnen het Zeeuwse Korfbal Platform (ZKP) en in de regio Gelderland is sinds kort een samenwerkingsverband neergezet dat ook al duidelijk meerwaarde heeft. De samenwerking levert in beide regio’s al […]
Lees meer
Niebeek en Boode stoppen na WK bij TeamNL Korfbal
KNKV Organisatie
Niebeek en Boode stoppen na WK bij TeamNL Korfbal
Jan Niebeek, bondscoach, en Ruben Boode, assistent-bondscoach, zullen na het WK Korfbal (20 t/m 29 oktober 2023) stoppen met hun werkzaamheden bij TeamNL Korfbal. Eerder vandaag hebben zij dit ook persoonlijk aan de selectie van TeamNL Korfbal verteld. Hierdoor komt er een einde aan de succesvolle samenwerking met TeamNL Korfbal.
Lees meer
Nieuwkomersteam zorgt elke zaterdag voor sprankjes van geluk in de harten bij MIA
Best practice Korfbalaanbod
Nieuwkomersteam zorgt elke zaterdag voor sprankjes van geluk in de harten bij MIA
De Amersfoortse korfbalvereniging MIA heeft sinds oktober 2021 een nieuwkomersteam. Dit team bestaat inmiddels uit 27 spelers tussen 18 en 25 jaar die hun land hebben verlaten of zijn ontvlucht en nieuw zijn in Nederland. Spelers en trainers komen wekelijks op zaterdag samen om te trainen. “Je bent wel alleen als je in Nederland komt […]
Lees meer

Topartikelen

KNKV Organisatie
Niebeek en Boode stoppen na WK bij TeamNL Korfbal
Verenigingsservice
Verenigingsmonitor: vernieuwd benchmark dashboard gelanceerd
Verenigingsservice
Interessante en inspirerende verhalen in nieuwste KNKV Magazine