Skip to the main content

Dindoa zet stappen na bekijken persoonlijk benchmark dashboard

Best practice Bestuurders Verenigingsservice

Alle verenigingen die in 2022 de verenigingsmonitor hebben ingevuld, hebben in januari toegang gekregen tot een persoonlijk benchmark dashboard. Bij diverse verenigingen hebben de inzichten uit het dashboard geleid tot acties. “In het benchmark dashboard zagen we op welke gebieden we verschillen van andere verenigingen. Dit gaf ons inspiratie voor acties op het gebied van visie en strategie, ledenbeleid en sporttechnische zaken. Zo weten we nu dat er een actie ligt op het gebied va duurzaamheid en in het uitvragen van wensen en behoeften van leden”, aldus Aalon van Beek, bestuurder van Dindoa.

Van Beek is bestuurder bij Dindoa en heeft in 2022 de verenigingsmonitor ingevuld. Snel nadat het dashboard gelanceerd werd in januari, logde hij in en dook hij in alle onderwerpen: visie en strategie, ledenbeleid, sporttechnische zaken, een sociaal veilige sportomgeving, accommodatie, vrijwilligers en betaalde krachten, maatschappelijke impact, samenwerkingen en financiën. Per onderwerp keek hij naar waarin Dindoa verschilde ten opzichte van andere verenigingen. Hij vergeleek niet alleen met het gemiddelde, maar maakte ook specifieke vergelijkingen door filters in te stellen op het ledenaantal en de regio.

Actiepunten

Per onderwerp heeft Van Beek gekeken naar opvallende punten en dit heeft hij gepresenteerd aan de rest van het bestuur. Dit zorgde voor besef, bevestiging en nieuwe acties. “De verenigingsmonitor laat zien dat duurzaamheid bij veel verenigingen bij het bestuur is ondergebracht. Duurzaamheid is nu iets waar bij ons wel aan gewerkt wordt, maar wat niet centraal georganiseerd is. Hier ligt dus een mogelijk actiepunt.”

Het dashboard gaf ook een positief gevoel. “We zagen dat 25% de input van jeugdleden gebruikt bij het opstellen van beleid. Wij doen dit wel en het is leuk om te zien dat je tot het kleine percentage behoort dat dit wel doet. We zagen ook dat ons ledenaantal stabiel is en zelfs wat stijgt de laatste jaren, maar dat er wel een actiepunt ligt in het uitvragen van wensen en behoeften van leden. Dit doet 60% van de verenigingen wel en wij nog niet.”

“Ook zagen we dat Dindoa 14 trainers heeft die een KT1- en KT2-opleiding gevolgd hebben, maar dat er ook twintig trainers zijn die geen opleiding hebben gevolgd. Hierdoor beseften we dat het goed zou zijn om de opleidingen weer eens op te gaan pakken. Dit bleek ook toen ik keek naar hoeveel trainers er zonder opleiding bij andere vergelijkbare verenigingen waren. Ook een actiepunt.”

Aanrader voor andere verenigingen

Het invullen van de verenigingsmonitor, waardoor je toegang kunt krijgen tot een persoonlijk benchmark dashboard, is volgens Van Beek een aanrader. “Dindoa staat er goed voor, dat zagen we ook terug in het benchmark dashboard. Maar ondanks dat, hebben we er toch inspiratie uitgehaald voor nieuwe acties. Ik kan me voorstellen dat als je er als vereniging iets minder goed voor staat, tegen problemen aanloopt, bezig bent met nieuw beleid of zoekende bent naar bepaalde dingen, dat dit dashboard ook erg handig is. Dit omdat je er veel aanknopingspunten uit kunt halen”, aldus Van Beek.

Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt

Gerelateerde artikelen

KNKV en korfbalverenigingen komen in actie voor voedselbank
Bestuurders Verenigingsservice
KNKV en korfbalverenigingen komen in actie voor voedselbank
Een aantal landelijke sportbonden en hun aangesloten verenigingen komen in april in actie voor donaties aan de voedselbank. Er worden boodschappen ingezameld en aan sportclubs wordt gevraagd om de mensen die gebruikmaken van de voedselbank een uitnodiging mee te geven om te komen sporten. Het KNKV heeft zich aangesloten bij deze actie. Doet jouw vereniging […]
Lees meer
CKC Rheko genomineerd voor ‘Sportaccommodatie van het jaar 2023’
Accommodatie
CKC Rheko genomineerd voor ‘Sportaccommodatie van het jaar 2023’
CKC Rheko uit Rheden is genomineerd voor de titel van ‘Sportaccommodatie van het jaar 2023’ en is daarmee een van de vijf verenigingen die kans maakt op deze prijs. Het is de vierde keer dat deze prijs wordt uitgereikt en dit jaar waren er ruim zestig inschrijvingen. Op 10 mei wordt bekend wie er met […]
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Competitie
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Verenigingsservice
Met jouw vereniging naar de Kenonz Korfbal Leaguefinale?
Competitie
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Bestuurders Verenigingsservice
KNKV en korfbalverenigingen komen in actie voor voedselbank