Skip to the main content

Dindoa zet stappen na bekijken persoonlijk benchmark dashboard

Best practice Bestuurders Verenigingsservice

Alle verenigingen die in 2022 de verenigingsmonitor hebben ingevuld, hebben in januari toegang gekregen tot een persoonlijk benchmark dashboard. Bij diverse verenigingen hebben de inzichten uit het dashboard geleid tot acties. “In het benchmark dashboard zagen we op welke gebieden we verschillen van andere verenigingen. Dit gaf ons inspiratie voor acties op het gebied van visie en strategie, ledenbeleid en sporttechnische zaken. Zo weten we nu dat er een actie ligt op het gebied va duurzaamheid en in het uitvragen van wensen en behoeften van leden”, aldus Aalon van Beek, bestuurder van Dindoa.

Van Beek is bestuurder bij Dindoa en heeft in 2022 de verenigingsmonitor ingevuld. Snel nadat het dashboard gelanceerd werd in januari, logde hij in en dook hij in alle onderwerpen: visie en strategie, ledenbeleid, sporttechnische zaken, een sociaal veilige sportomgeving, accommodatie, vrijwilligers en betaalde krachten, maatschappelijke impact, samenwerkingen en financiën. Per onderwerp keek hij naar waarin Dindoa verschilde ten opzichte van andere verenigingen. Hij vergeleek niet alleen met het gemiddelde, maar maakte ook specifieke vergelijkingen door filters in te stellen op het ledenaantal en de regio.

Actiepunten

Per onderwerp heeft Van Beek gekeken naar opvallende punten en dit heeft hij gepresenteerd aan de rest van het bestuur. Dit zorgde voor besef, bevestiging en nieuwe acties. “De verenigingsmonitor laat zien dat duurzaamheid bij veel verenigingen bij het bestuur is ondergebracht. Duurzaamheid is nu iets waar bij ons wel aan gewerkt wordt, maar wat niet centraal georganiseerd is. Hier ligt dus een mogelijk actiepunt.”

Het dashboard gaf ook een positief gevoel. “We zagen dat 25% de input van jeugdleden gebruikt bij het opstellen van beleid. Wij doen dit wel en het is leuk om te zien dat je tot het kleine percentage behoort dat dit wel doet. We zagen ook dat ons ledenaantal stabiel is en zelfs wat stijgt de laatste jaren, maar dat er wel een actiepunt ligt in het uitvragen van wensen en behoeften van leden. Dit doet 60% van de verenigingen wel en wij nog niet.”

“Ook zagen we dat Dindoa 14 trainers heeft die een KT1- en KT2-opleiding gevolgd hebben, maar dat er ook twintig trainers zijn die geen opleiding hebben gevolgd. Hierdoor beseften we dat het goed zou zijn om de opleidingen weer eens op te gaan pakken. Dit bleek ook toen ik keek naar hoeveel trainers er zonder opleiding bij andere vergelijkbare verenigingen waren. Ook een actiepunt.”

Aanrader voor andere verenigingen

Het invullen van de verenigingsmonitor, waardoor je toegang kunt krijgen tot een persoonlijk benchmark dashboard, is volgens Van Beek een aanrader. “Dindoa staat er goed voor, dat zagen we ook terug in het benchmark dashboard. Maar ondanks dat, hebben we er toch inspiratie uitgehaald voor nieuwe acties. Ik kan me voorstellen dat als je er als vereniging iets minder goed voor staat, tegen problemen aanloopt, bezig bent met nieuw beleid of zoekende bent naar bepaalde dingen, dat dit dashboard ook erg handig is. Dit omdat je er veel aanknopingspunten uit kunt halen”, aldus Van Beek.

Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt

Gerelateerde artikelen

TeamNL Korfbal gaat weer langs bij verenigingen
Verenigingsservice
TeamNL Korfbal gaat weer langs bij verenigingen
De afgelopen periode konden verenigingen zich inschrijven voor de Fandagen van TeamNL Korfbal. Inmiddels is bekend waar ze plaats zullen vinden, namelijk bij Refleks (1 mei), Wolderwijd/DYZLE (8 mei) en HKC/Creon Kozijnen, Vriendenschaar (H) en GKV (G) (15 mei). Geen Fandagen bij jouw vereniging? Niet getreurd! Ook dit jaar verdeelt het KNKV weer een aantal […]
Lees meer
Doe mee met de voedselbankactie in april
Ledenwerving/-behoud Verenigingsservice
Doe mee met de voedselbankactie in april
Help inwoners in jouw regio door deel te nemen aan de voedselbankactie in april van het KNKV, andere sportbonden en NOC*NSF! De actie loopt in april omdat voedselbanken deze maand moeite hebben om voldoende boodschappen op voorraad te hebben. Je kunt zelf kiezen hoe en hoe lang je in april als club producten inzamelt. Meld […]
Lees meer
Leden voor de tuchtorganen gezocht!
KNKV Organisatie Tucht
Leden voor de tuchtorganen gezocht!
We zijn op zoek naar nieuwe leden voor de Tuchtcommissie en Commissie van Beroep (vrijwilligersfuncties). Ben jij sociaal, kritisch en heb je een passie voor sport en korfbal? En ben je op de hoogte van de voor het tuchtrecht relevante reglementen, of wil je je hierin verdiepen? Dan verwelkomen wij je graag in onze Tuchtcommissie […]
Lees meer

Topartikelen

Evenementen
Koop nu je tickets voor het NK Zaalkorfbal!
Evenementen
Business arrangement Korfbal Leaguefinale 2024
Best practice Verenigingsservice
Het nieuwe KNKV Magazine is uit!