Skip to the main content

Dindoa zet stappen na bekijken persoonlijk benchmark dashboard

Best practice Bestuurders Verenigingsservice

Alle verenigingen die in 2022 de verenigingsmonitor hebben ingevuld, hebben in januari toegang gekregen tot een persoonlijk benchmark dashboard. Bij diverse verenigingen hebben de inzichten uit het dashboard geleid tot acties. “In het benchmark dashboard zagen we op welke gebieden we verschillen van andere verenigingen. Dit gaf ons inspiratie voor acties op het gebied van visie en strategie, ledenbeleid en sporttechnische zaken. Zo weten we nu dat er een actie ligt op het gebied va duurzaamheid en in het uitvragen van wensen en behoeften van leden”, aldus Aalon van Beek, bestuurder van Dindoa.

Van Beek is bestuurder bij Dindoa en heeft in 2022 de verenigingsmonitor ingevuld. Snel nadat het dashboard gelanceerd werd in januari, logde hij in en dook hij in alle onderwerpen: visie en strategie, ledenbeleid, sporttechnische zaken, een sociaal veilige sportomgeving, accommodatie, vrijwilligers en betaalde krachten, maatschappelijke impact, samenwerkingen en financiën. Per onderwerp keek hij naar waarin Dindoa verschilde ten opzichte van andere verenigingen. Hij vergeleek niet alleen met het gemiddelde, maar maakte ook specifieke vergelijkingen door filters in te stellen op het ledenaantal en de regio.

Actiepunten

Per onderwerp heeft Van Beek gekeken naar opvallende punten en dit heeft hij gepresenteerd aan de rest van het bestuur. Dit zorgde voor besef, bevestiging en nieuwe acties. “De verenigingsmonitor laat zien dat duurzaamheid bij veel verenigingen bij het bestuur is ondergebracht. Duurzaamheid is nu iets waar bij ons wel aan gewerkt wordt, maar wat niet centraal georganiseerd is. Hier ligt dus een mogelijk actiepunt.”

Het dashboard gaf ook een positief gevoel. “We zagen dat 25% de input van jeugdleden gebruikt bij het opstellen van beleid. Wij doen dit wel en het is leuk om te zien dat je tot het kleine percentage behoort dat dit wel doet. We zagen ook dat ons ledenaantal stabiel is en zelfs wat stijgt de laatste jaren, maar dat er wel een actiepunt ligt in het uitvragen van wensen en behoeften van leden. Dit doet 60% van de verenigingen wel en wij nog niet.”

“Ook zagen we dat Dindoa 14 trainers heeft die een KT1- en KT2-opleiding gevolgd hebben, maar dat er ook twintig trainers zijn die geen opleiding hebben gevolgd. Hierdoor beseften we dat het goed zou zijn om de opleidingen weer eens op te gaan pakken. Dit bleek ook toen ik keek naar hoeveel trainers er zonder opleiding bij andere vergelijkbare verenigingen waren. Ook een actiepunt.”

Aanrader voor andere verenigingen

Het invullen van de verenigingsmonitor, waardoor je toegang kunt krijgen tot een persoonlijk benchmark dashboard, is volgens Van Beek een aanrader. “Dindoa staat er goed voor, dat zagen we ook terug in het benchmark dashboard. Maar ondanks dat, hebben we er toch inspiratie uitgehaald voor nieuwe acties. Ik kan me voorstellen dat als je er als vereniging iets minder goed voor staat, tegen problemen aanloopt, bezig bent met nieuw beleid of zoekende bent naar bepaalde dingen, dat dit dashboard ook erg handig is. Dit omdat je er veel aanknopingspunten uit kunt halen”, aldus Van Beek.

Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt

Gerelateerde artikelen

Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Talent TeamNL Korfbal speelde afgelopen week het U21 World Korfball Championship 2024 in het Turkse Kemer. Na een ontzettend sterk toernooi bleek Nederland ook in de finale onverslaanbaar. Er werd met 6-24 gewonnen van België en daarmee is de ploeg van bondscoaches Kees en Mike Vliestra Wereldkampioen. Talent TeamNL Korfbal begon direct scherp aan het […]
Lees meer
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
Competitie Verenigingsservice
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
De afgelopen periode hield Team Competitie weer een ronde door Nederland om de verenigingen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot Competitie 2.0. Kon jij er niet bijzijn tijdens de avond in jouw regio of wil je alles nog eens nalezen? In het KNKV Magazine nemen we je nogmaals mee […]
Lees meer
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
KNKV Organisatie
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
Na een uitermate succesvolle samenwerking heeft Jan Niebeek afgelopen maand afscheid genomen van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Gert-Jan Kraaijeveld, die veel ervaring heeft binnen de korfbalwereld, volgt Jan op als technisch directeur. In het KNKV Magazine blikken ze samen terug en vooruit. Jan Niebeek kijkt onder andere tevreden terug op de professionalisering van topkorfbal. Ook […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics