Skip to the main content

‘De perfecte tijd om OldStars walking korfball op te zetten’

Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud

Ruim een maand geleden ging ook DOS’46 van start met OldStars walking korfball. Volgens trainer en initiatiefnemer Janco Schiphorst was dit het ideale moment om te starten met dit aanbod voor ouderen. “In deze coronatijd hebben ouderen minder contacten en OldStars walking korfball biedt ouderen de kans om bij te praten met leeftijdsgenoten én gezond bezig te zijn. Als vereniging leveren we hiermee tegelijkertijd een mooie maatschappelijke bijdrage”, aldus Schiphorst.

Inmiddels zijn er vijf trainingen geweest met steeds zo’n 25 deelnemers. Een succesvolle start. DOS’46 beseft dat er behoefte is aan recreatief aanbod voor ouderen en personen die niet wekelijks competitie willen spelen. De vereniging kijkt daarom naast het aanbod van OldStars walking korfball nu ook naar specifiek korfbalaanbod voor mensen tussen de 35 en 50 jaar, (oud)-korfballers die in het weekend geen wedstrijd willen spelen maar wel willen trainen. De behoefte hieraan blijkt wel uit de veertig aanmeldingen die de Nijeveense vereniging hier al voor binnen heeft gekregen.

Ondersteuning

DOS’46 heeft ondersteuning gekregen bij het opzetten van de OldStars-korfbalvorm van de verenigingsadviseur van het KNKV en van de gemeente Meppel. Met hun adviezen werden de juiste wegen bewandeld, ook voor financiering van het project. De vereniging werd onder andere in contact gebracht met OldStars en het Nationaal Ouderenfonds, die de vereniging geholpen heeft met het daadwerkelijk opzetten van dit korfbalaanbod voor ouderen.

Werving

De initiatiefnemer bij DOS’46 geeft aan dat de werving goed is voorbereid: “Om de doelgroep te bereiken zijn we met het verhaal van OldStars langs de deuren gegaan bij een aantal oud-korfballers. Ouderen zijn tenslotte minder op internet te vinden dan jongeren. Bijna iedereen was enthousiast en kwam naar de eerste training. Hierna heeft de groep zich door mond tot mond reclame uitgebreid. Het aantal deelnemers groeit nog steeds. Het sociale contact en de beweging vinden zij waardevol.

Naar behoefte ingevuld

Bij het concreter invullen van het plan voor OldStars walking korfball heeft de verenging bij de enthousiastelingen de behoeften gepeild. Hieruit bleek dat dinsdagochtend de meest geschikte trainingsochtend was en vooral in de periode van oktober tot en met april. “Gelukkig kon ik zelf op dinsdagochtend training geven en ook trainer Ed van der Zee was overdag beschikbaar. Hierdoor konden we makkelijk voldoen aan de wensen”, geeft Schiphorst aan.

De start

Na de werving en concrete invulling vond eerst een informatieavond plaats waar geïnteresseerden met al hun vragen terecht konden. De aanwezigen werd verteld hoe ze zichzelf optimaal kunnen voorbereiden op de trainingen. Vervolgens vond een week voorafgaand aan de eerste training een fittest plaats waarbij iedereen die mee ging doen door fysiotherapeut Willem Kruithof van Primalife werd getest op zijn of haar fitheid. Dit om te zorgen dat alle ouderen verantwoord aan OldStars walking korfball begonnen.

Meer informatie

“Het zou mooi zijn als meer verenigingen deze korfbalvorm gaan aanbieden. Bij ons is het een groot succes en heeft het snel veel nieuwe leden opgeleverd. Als dit op meerdere plekken wordt aangeboden, kun je ook af en toe tegen elkaar spelen. Als mensen in onze buurt eens willen komen kijken, mee willen trainen of advies willen, dan zijn ze welkom,” biedt de Nijeveense trainer aan. Wil je meer weten over OldStars walking korfball? Lees dan verder op deze pagina.

Foto’s: DOS’46

Gerelateerde artikelen

Toewijzingen This is Korfball tour
Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud
Toewijzingen This is Korfball tour
De afgelopen weken zijn er veel aanvragen en mooie plannen voor de This is Korfball tour ingediend door verenigingen. Vorige week werden de toewijzingen bekend. Dit jaar gaat TeamNL Korfbal op bezoek bij Korbis in Waddinxveen, Sporting West/Bonarius.com in Amsterdam en Achilles in Almelo. Samen met deze verenigingen worden korfbalprogramma’s opgezet om korfbal regionaal op […]
Lees meer
De vrienden- en vriendinnenmaand is gestart!
Ledenwerving/-behoud
De vrienden- en vriendinnenmaand is gestart!
Het is juni en dat betekent dat de door het KNKV uitgeroepen vrienden- en vriendinnenmaand is gestart. Deze maand gaan achttien KNKV-trainers langs bij 65 verenigingen om deze verenigingen te ondersteunen bij hun vrienden- en vriendinnentrainingen, waar in totaal bijna drieduizend kinderen aan mee gaan doen. Krijgt jouw vereniging geen KNKV-trainer op bezoek en ga […]
Lees meer
OldStars-cursussen in augustus en september
Korfbalaanbod
OldStars-cursussen in augustus en september
Met OldStars walking korfball kunnen 55-plussers hun conditie op peil houden, werken aan een gezonde levensstijl en een sociaal netwerk opbouwen of onderhouden.
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt