Skip to the main content

‘De perfecte tijd om OldStars walking korfball op te zetten’

Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud

Ruim een maand geleden ging ook DOS’46 van start met OldStars walking korfball. Volgens trainer en initiatiefnemer Janco Schiphorst was dit het ideale moment om te starten met dit aanbod voor ouderen. “In deze coronatijd hebben ouderen minder contacten en OldStars walking korfball biedt ouderen de kans om bij te praten met leeftijdsgenoten én gezond bezig te zijn. Als vereniging leveren we hiermee tegelijkertijd een mooie maatschappelijke bijdrage”, aldus Schiphorst.

Inmiddels zijn er vijf trainingen geweest met steeds zo’n 25 deelnemers. Een succesvolle start. DOS’46 beseft dat er behoefte is aan recreatief aanbod voor ouderen en personen die niet wekelijks competitie willen spelen. De vereniging kijkt daarom naast het aanbod van OldStars walking korfball nu ook naar specifiek korfbalaanbod voor mensen tussen de 35 en 50 jaar, (oud)-korfballers die in het weekend geen wedstrijd willen spelen maar wel willen trainen. De behoefte hieraan blijkt wel uit de veertig aanmeldingen die de Nijeveense vereniging hier al voor binnen heeft gekregen.

Ondersteuning

DOS’46 heeft ondersteuning gekregen bij het opzetten van de OldStars-korfbalvorm van de verenigingsadviseur van het KNKV en van de gemeente Meppel. Met hun adviezen werden de juiste wegen bewandeld, ook voor financiering van het project. De vereniging werd onder andere in contact gebracht met OldStars en het Nationaal Ouderenfonds, die de vereniging geholpen heeft met het daadwerkelijk opzetten van dit korfbalaanbod voor ouderen.

Werving

De initiatiefnemer bij DOS’46 geeft aan dat de werving goed is voorbereid: “Om de doelgroep te bereiken zijn we met het verhaal van OldStars langs de deuren gegaan bij een aantal oud-korfballers. Ouderen zijn tenslotte minder op internet te vinden dan jongeren. Bijna iedereen was enthousiast en kwam naar de eerste training. Hierna heeft de groep zich door mond tot mond reclame uitgebreid. Het aantal deelnemers groeit nog steeds. Het sociale contact en de beweging vinden zij waardevol.

Naar behoefte ingevuld

Bij het concreter invullen van het plan voor OldStars walking korfball heeft de verenging bij de enthousiastelingen de behoeften gepeild. Hieruit bleek dat dinsdagochtend de meest geschikte trainingsochtend was en vooral in de periode van oktober tot en met april. “Gelukkig kon ik zelf op dinsdagochtend training geven en ook trainer Ed van der Zee was overdag beschikbaar. Hierdoor konden we makkelijk voldoen aan de wensen”, geeft Schiphorst aan.

De start

Na de werving en concrete invulling vond eerst een informatieavond plaats waar geïnteresseerden met al hun vragen terecht konden. De aanwezigen werd verteld hoe ze zichzelf optimaal kunnen voorbereiden op de trainingen. Vervolgens vond een week voorafgaand aan de eerste training een fittest plaats waarbij iedereen die mee ging doen door fysiotherapeut Willem Kruithof van Primalife werd getest op zijn of haar fitheid. Dit om te zorgen dat alle ouderen verantwoord aan OldStars walking korfball begonnen.

Meer informatie

“Het zou mooi zijn als meer verenigingen deze korfbalvorm gaan aanbieden. Bij ons is het een groot succes en heeft het snel veel nieuwe leden opgeleverd. Als dit op meerdere plekken wordt aangeboden, kun je ook af en toe tegen elkaar spelen. Als mensen in onze buurt eens willen komen kijken, mee willen trainen of advies willen, dan zijn ze welkom,” biedt de Nijeveense trainer aan. Wil je meer weten over OldStars walking korfball? Lees dan verder op deze pagina.

Foto’s: DOS’46

Gerelateerde artikelen

Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Talent TeamNL Korfbal speelde afgelopen week het U21 World Korfball Championship 2024 in het Turkse Kemer. Na een ontzettend sterk toernooi bleek Nederland ook in de finale onverslaanbaar. Er werd met 6-24 gewonnen van België en daarmee is de ploeg van bondscoaches Kees en Mike Vliestra Wereldkampioen. Talent TeamNL Korfbal begon direct scherp aan het […]
Lees meer
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
Competitie Verenigingsservice
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
De afgelopen periode hield Team Competitie weer een ronde door Nederland om de verenigingen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot Competitie 2.0. Kon jij er niet bijzijn tijdens de avond in jouw regio of wil je alles nog eens nalezen? In het KNKV Magazine nemen we je nogmaals mee […]
Lees meer
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
KNKV Organisatie
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
Na een uitermate succesvolle samenwerking heeft Jan Niebeek afgelopen maand afscheid genomen van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Gert-Jan Kraaijeveld, die veel ervaring heeft binnen de korfbalwereld, volgt Jan op als technisch directeur. In het KNKV Magazine blikken ze samen terug en vooruit. Jan Niebeek kijkt onder andere tevreden terug op de professionalisering van topkorfbal. Ook […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics