Skip to the main content

Binnen vier jaar van nul naar bijna veertig kangoeroes

Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud

Vier jaar geleden was in Bilthoven weinig sportaanbod voor kleuters. Korfbalvereniging Nova wilde graag meer jeugdleden en enthousiast geworden door een inspiratiebijeenkomst over de Giga Kangoeroedag ging Nova aan de slag met een kangoeroedagcommissie. Inmiddels is Nova een bloeiende vereniging met bijna veertig kangoeroes. Een mooi succes om te delen.

Nova heeft nu ongeveer tweehonderd leden, waarvan dus een groot deel in de leeftijdscategorie drie tot en met zes jaar. Maar hoe ga je van nul naar veertig kangoeroes? Tjitske Frank-Bleijenberg, al meer dan vijftien jaar korfbalster bij Nova, maakte een start: “Toen mijn kinderen de leeftijd kregen dat ze mee konden doen met de kangoeroes vroeg ik me af waarom Nova geen kangoeroes had. Ik ben toen zelf gestart.”

Inspiratiebijeenkomst als start

Het bestuur wees de 36-jarige moeder op de inspiratieavonden over de Giga Kangoeroedag. Hier raakte ze zo geïnspireerd dat ze dacht: ‘Ik ga een Giga Kangoeroedag organiseren’. Met de tips en tricks die ze deze avond kreeg, ging ze aan de slag. Samen met Annemiek van de Ploeg -leerkracht en via haar kinderen met korfbal in aanraking gekomen- heeft ze met het bestuur gesproken en een commissie opgezet, waarmee kangoeroes een vast onderdeel binnen de vereniging werden.

De commissie begon aan de organisatie van een Giga Kangoeroedag en bedacht hier omheen een traject. Het ging niet alleen om het evenement, maar ook om vervolgtrainingen, het binden van ouders en het afronden van aanmeldingen. De commissie ging op zoek naar vrijwilligers en zette alle vrijwilligers in hun krachten. “Het traject was intensief. De voorbereidingen starten al in maart, waarna er een maandelijks overleg volgt. Vanaf de start van het seizoen in augustus staan alle zaterdagen in het teken van de organisatie. Maar de kick die het geeft dat er zo veel mensen op het veld zijn, is echt een motivator’’, aldus Frank-Bleijenberg.

Succes

Met het groeiende aantal kangoeroeleden boekte de kangoeroedagcommissie succes. “De kracht van ons succes is de taakverdeling, dat is ontzettend belangrijk. Mensen moeten zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen taak en moeten die taak kunnen uitvoeren”, aldus Frank-Bleijenberg. “De afspraak is dat we bij de volgende vergadering taken af kunnen vinken. Het doel moest voor iedereen duidelijk zijn. Iedereen voert zijn taak grondig en goed uit.”

Dit jaar organiseerde Nova voor het derde jaar op rij de Giga Kangoeroedag. Deze derde editie was een extra groot succes. Afgelopen september stonden er negen honderd kleuters op de Bilthovense velden. Deze editie werd georganiseerd door studenten. Zij gaven de kinderen een stickerkaart waarop ze kangoeroestickers konden sparen. Daarmee ‘lokten’ ze kinderen naar de vereniging om tijdens de Giga Kangoeroedag de overige stickers te verzamelen. Ook kregen alle kinderen een goodiebag mee met daarin een kleurplaat en informatie over de vereniging. “Een goede toevoeging”, aldus Frank-Bleijenberg.

Een andere succesfactor is het betrekken van de ouders. Nova werkt met een combinatie van een jongere en oudere trainers. De jongere trainers zijn vaak creatief en enthousiast, de oudere trainers zijn goed in het betrekken van de ouders. Dit zorgt voor saamhorigheid. Om het succes van de kangoeroes voort te zetten, heeft Nova een draaiboek waarmee ze voor continuïteit zorgen. Ze hebben oefenstof en spellenboekjes. Daarnaast worden alle junioren- en seniorenteams vier keer per jaar ingedeeld om te komen helpen tijdens de kangoeroetraining. Ouders vinden het prachtig om te zien hoe dit project door de gehele vereniging wordt gedragen.

Tips

“Zoek iemand die makkelijk contact heeft met scholen in de buurt. De ingang op scholen is namelijk ontzettend belangrijk. Een goed contact van school met de vereniging maakt het voor scholen laagdrempeliger”, aldus Frank-Bleijenberg. “En bedenk als je een Giga Kangoeroedag organiseert dat je niet alleen bezig moet zijn met deze dag. Bedenk wat je eruit kunt halen. Na deze dag zijn er vervolgtrainingen, moet je ouders binden en aanmeldingen afronden. Het is een lang traject waar het evenement een onderdeel van is.”

Wil je ook meer kangoeroeleden? Het KNKV heeft vele hulpmiddelen beschikbaar. En ook de verenigingsadviseurs van het KNKV en Tjitske en Annemiek van Nova helpen je graag! Je kunt contact opnemen met Tjiske via tjitskebl@hotmail.com of 06-22517331.

 

Gerelateerde artikelen

Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Talent TeamNL Korfbal speelde afgelopen week het U21 World Korfball Championship 2024 in het Turkse Kemer. Na een ontzettend sterk toernooi bleek Nederland ook in de finale onverslaanbaar. Er werd met 6-24 gewonnen van België en daarmee is de ploeg van bondscoaches Kees en Mike Vliestra Wereldkampioen. Talent TeamNL Korfbal begon direct scherp aan het […]
Lees meer
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
Competitie Verenigingsservice
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
De afgelopen periode hield Team Competitie weer een ronde door Nederland om de verenigingen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot Competitie 2.0. Kon jij er niet bijzijn tijdens de avond in jouw regio of wil je alles nog eens nalezen? In het KNKV Magazine nemen we je nogmaals mee […]
Lees meer
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
KNKV Organisatie
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
Na een uitermate succesvolle samenwerking heeft Jan Niebeek afgelopen maand afscheid genomen van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Gert-Jan Kraaijeveld, die veel ervaring heeft binnen de korfbalwereld, volgt Jan op als technisch directeur. In het KNKV Magazine blikken ze samen terug en vooruit. Jan Niebeek kijkt onder andere tevreden terug op de professionalisering van topkorfbal. Ook […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics