Skip to the main content

Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal

Nationale selecties

Ard Korporaal wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands korfbalteam. Korporaal tekende afgelopen vrijdagmiddag 18 augustus samen met assistenten Samantha Schorn-Jonkman en Leon Braunstahl een contract van vier jaar, tot en met het EK in 2028. Hiermee volgen zij de huidige bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode op.

Ard Korporaal volgt per 15 april 2024 Jan Niebeek op, direct na de Kenonz Korfbal Leaguefinale in  Rotterdam Ahoy. Niebeek zal nog tot 1 november actief zijn als bondscoach. Daarna vervolgt hij zijn carrière binnen het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) als technisch directeur, de functie die algemeen directeur Henry van Meerten tot die datum waarneemt. Bij het maken van de profielschets van de nieuwe bondscoach heeft ook de atletencommissie een nadrukkelijke rol gespeeld.

Het Europees Kampioenschap in 2024 is het eerste grote toernooi waar Korporaal met TeamNL Korfbal naartoe zal werken. “Het is een enorme eer om je land te vertegenwoordigen en ik ben er trots op dat het KNKV mij heeft gevraagd deze functie te vervullen. Ik ben aankomend seizoen nog gecommitteerd aan Fortuna en daar heb ik nog steeds enorm veel zin in, maar ik kijk er natuurlijk ook naar uit om daarna deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik werk graag met de beste korfballers van Nederland en verwacht veel van de professionele omgeving van NOC*NSF. Ik hoop hier zelf ook weer tot nieuwe inzichten en ideeën te komen, waarbij je naast korfbal ook vanuit andere sporten expertise kunt halen,” aldus Korporaal.

De ambitie en verwachtingen liggen hoog

De nieuwe bondscoach heeft een indrukwekkende staat van dienst en werd in 2018 en 2019 uitgeroepen tot Beste Coach van het Jaar. Met zijn huidige club Fortuna/Delta Logistiek uit Delft, waar de coach sinds 2011 actief is, schopte hij het al vijf keer tot de finale van de Korfbal League. Hij won daarbij in 2019 en 2022 de nationale titel. Het was de keuze van Korporaal om de rol van assistent-bondscoach over twee personen te verdelen, Samantha Schorn-Jonkman en Leon Braunstahl. Dit weerspiegelt het streven naar diversiteit en inclusie binnen de staf, terwijl er geen concessies worden gedaan aan kwaliteit en expertise. Zowel oud-international Schorn-Jonkman als Braunstahl, die van 2016-2020 al eerder assistent-bondscoach was, weet wat er nodig is op het wereldtoneel van de sport.

De nieuwe bondscoach benadrukte zijn vastberadenheid om de sport naar nieuwe hoogten te tillen: “Nederland en TeamNL hebben jarenlang een voorbeeldfunctie gehad, maar we zien dat onze voorsprong langzaam kleiner wordt. Om ons te onderscheiden en te blijven winnen, zullen we de komende tijd echt stappen moeten maken. Ik kijk graag samen met de staf, maar ook met de league-coaches en -clubs, naar hoe we de spelers nog beter en professioneler met hun sport bezig kunnen laten zijn. Zo kunnen we de volgende stappen gaan zetten in de ontwikkeling en de zichtbaarheid van korfbal.”

Korporaals instemming om een samenwerking van vier jaar aan te gaan, met een evaluatiemoment na twee jaar, getuigt van zijn enthousiasme en plannen om nationale en internationale prestaties naar een hoger niveau te tillen. Eind oktober van dit jaar speelt TeamNL Korfbal het WK in Taiwan nog onder de huidige bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode, die officieel tot 1 november actief zullen zijn als staf. Voor de periode tussen 1 november en 15 april wordt nog naar een passende invulling gezocht. Het KNKV kijkt vol vertrouwen uit naar de komende periode en verwelkomt alvast de nieuwe technische staf.

Foto: Marco Spelten

Gerelateerde artikelen

Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Nationale selecties
Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Om korfbal in de aanloop naar het WK in Taiwan onder de aandacht te brengen bij sportliefhebbers, zijn we gestart met de campagne ‘Dat is ook korfbal’. Onderdeel van deze campagne zijn de battles die TeamNL Korfbal-spelers en -speelsters aangaan met andere topsporters. In de eerste battle nam Harjan Visscher het op tegen topschaatser Kjeld […]
Lees meer
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Trainers
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Op vrijdagavond 17 november organiseren we op Papendal een inspirerende en informatieve avond speciaal voor vrouwelijke korfbalcoaches. Deze avond staat in het teken van kennisdeling, netwerken en empowerment. Een geweldige kans om jezelf als korfbalcoach verder te ontwikkelen, je te laten inspireren door succesvolle vrouwen in de sport en te netwerken met gelijkgestemden. Programma 17:30 […]
Lees meer
Week van de Scheidsrechter
Arbitrage
Week van de Scheidsrechter
Van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober is de Week van de Scheidsrechter 2023. Hét jaarlijkse moment waarop we met en namens de gezamenlijke sport onze scheidsrechters, juryleden en officials bedanken voor hun inzet.  Ook als KNKV moedigen we korfballers en verenigingen aan om hun scheidsrechters en officials tijdens de Week van […]
Lees meer

Topartikelen

Nationale selecties
Dat is ook korfbal met Laura Dijkema en Esther Cordus
Trainers
Vrijdag 17 november: vrouwelijke coaches aan zet!
Nationale selecties
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal