Skip to the main content

Vademecum

Naslagwerk van het KNKV

Het Vademecum is het belangrijkste naslagwerk van het KNKV. Het telt zo’n honderd verschillende onderwerpen en de papieren uitgave ervan is zo’n vijfhonderd pagina’s dik. Het Vademecum werd opgesteld door Joop Bloemheuvel en werd later voortgezet door Rene van der Laan en Frans Grotendorst.

Een greep uit de vragen, die het Vademecum beantwoordt:

  • Wie was de eerste Europacupwinnaar-veldkorfbal (in twaalftallen)?
  • Hoeveel interlands speelde Cort van Dijk, ex-voorzitter van het KNKV?
  • Wie was de eerste kampioen van Nederland bij de aspiranten?
  • Hoe vaak won België van Nederland?
  • Wanneer werd het middenvak afgeschaft?

Het Vademecum bestaat uit onderstaande vier delen (klik op het kopje voor het betreffende deel):

Historisch overzicht

Het Historisch Overzicht beschrijft alle noemenswaardige gebeurtenissen in de geschiedenis van het korfbal. Het gaat terug tot de zomer van 1901, waarin twee Nederlanders voor het eerst kennis maakten met het Zweedse spel Ringboll. Laatst bijgewerkt: 22 augustus 2023.

Organisatie

Het hoofdstuk Organisatie behelst bijvoorbeeld alle namen van personen, die een onderscheiding kregen. Ook bij de afzonderlijke bonden (CKB en NDKB), toen die nog niet gefuseeerd waren. Ook de samenstelling van de verschillende hoofdbesturen staat vermeld, net als de oprichtingsdata van alle verenigingen, de fusies van verenigingen, de betekenis van de clubnaam, de ontwikkeling van het ledental et cetera. Laatst bijgewerkt: 22 augustus 2023.

Wedstrijdwezen

Het hoofdstuk Wedstrijdwezen telt alle kampioenen/winnaars van de diverse KNKV-toernooien/competities. Laatst bijgewerkt: 28 augustus 2023.

Internationaal

Het hoofdstuk Internationaal geeft een overzicht van alle internationale wedstrijden. Ook vermeld: alle Europa Cupwinnaars, het aantal gespeelde interlands van al onze (ex-)internationals, jeugdinterlands en semi-interlands door afdelingen of districten. Laatst bijgewerkt: 30 augustus 2023