Skip to the main content

Kleine spelregelwijzigingen vanuit IKF

Arbitrage Competitie

De Internationale Korfbalfederatie (IKF) heeft enkele kleine wijzigingen in de spelregels doorgevoerd. Ook zijn er wat aanbevelingen gedaan over de interpretatie van bepaalde spelregels. Tot slot hebben we als KNKV twee aandachtspunten voor (verenigings)scheidsrechters.

Wijzigingen in de spelregels

Allereerst is er een tekening opgenomen in de spelregels die uitlegt hoe het vrije worpgebied eruitziet. Er zijn verder geen wijzigingen aan het vrije worpgebied, het gaat puur om de toevoeging van de tekening. Verder is er een taalkundige wijziging in de Engelse versie van de spelregels, waarin time clock verandert in game clock. Voor de Nederlandse spelregels wijzigt hierin niets, het blijft wedstrijdklok. Tot slot is er onder subkopje d (de schotklok wordt gestopt wanneer de scheidsrechter fluit) een uitbreiding toegevoegd: Als de bal de korf direct raakt bij de eerste worp bij het nemen van een uitbal, wordt de schotklok niet teruggezet naar 25 seconden.

Aanbevelingen

De IKF geef verder een aantal aanbevelingen over de interpretatie van bepaalde spelregels. Zo wordt nogmaals benadrukt dat een spelhervatting niet mag worden toegekend als er voordeel mogelijk is. Ook het ‘duiken’ naar de bal, de laatste 25 seconden van een wedstrijd en het verkrijgen van balbezit komen aan de orde.

Aandachtspunten

Het eerste aandachtspunt vanuit het KNKV voor verenigingsscheidsrechters gaan over de registratie van formele waarschuwingen (gele kaarten). Ons dringende advies aan scheidsrechters is om, na het geven van een formele waarschuwing, de registratie hiervan in het DWF altijd af te stemmen met de aanvoerder van het betreffende team. Daarnaast willen we aan verenigingsscheidsrechters meegeven dat staken de meest zware sanctie is. Het is aan te bevelen dat er eerst handelend op wordt getreden tegen wangedrag in welke vorm dan ook. Er moeten dus eerst gele/rode kaarten worden gegeven voordat er over wordt gegaan tot het staken van een wedstrijd.

Meer informatie

De volledige notitie met toelichtingen is hier te vinden. Bekijk voor meer informatie over de spelregels ook het aangepaste spelregelboek en de pagina op de website over de spelregels.

Foto: Peter van Dieren, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Commercieel manager Sjoerd de Vries van LDODK/Rinsma Modeplein: ‘Onze resultaten zijn een echte teamprestatie!’
Strategische projecten
Commercieel manager Sjoerd de Vries van LDODK/Rinsma Modeplein: ‘Onze resultaten zijn een echte teamprestatie!’
In november 2023 ging oud-topschaatser Sjoerd de Vries aan de slag als commercieel manager bij de Korfbal League-club LDODK/Rinsma Modeplein in Gorredijk. Na bijna een jaar heeft hij samen met de vereniging al veel bereikt. Sjoerd was tot zijn 29e actief als professioneel langebaanschaatser. Met podiumplaatsen op diverse NK’s, World Cups en WK’s kijkt hij […]
Lees meer
Vacature: Algemeen directeur
KNKV Organisatie Vacatures
Vacature: Algemeen directeur
Wij zoeken een daadkrachtige en inspirerende Algemeen directeur met passie voor sport. Een mensgerichte, strategische leider met oog voor persoonlijke groei voor 32 tot 38 uur per week. Ben jij de persoon die we zoeken? Als Algemeen directeur neem je de dagelijkse leiding op je en behartig je de belangenv an het KNKV en haar […]
Lees meer
Workshops ‘Grensoverschrijdend gedrag, wat nu?’
Sociaal veilige sport
Workshops ‘Grensoverschrijdend gedrag, wat nu?’
Grensoverschrijdend gedrag, elke vereniging kan ermee te maken krijgen. Van bestuurders en vertrouwenscontactpersonen (VCP) wordt verwacht dat ze hier op een goede manier opvolging aan geven. Om hen te helpen, organiseren we samen met het Nederlands Handbal Verbond (NHV) de workshop ‘Een melding grensoverschrijdend gedrag, wat nu?’. Grensoverschrijdend gedrag gaat onder andere over pesten, discriminatie […]
Lees meer

Topartikelen

KNKV Organisatie Vacatures
Vacature: Algemeen directeur
Competitie
Nieuwe regels rondom speelgerechtigdheid uitgelegd 
Strategische projecten Verenigingsservice
Maak jij al gebruik van je ecosysteem?