Skip to the main content

Kleine spelregelwijzigingen vanuit IKF

Arbitrage Competitie

De Internationale Korfbalfederatie (IKF) heeft enkele kleine wijzigingen in de spelregels doorgevoerd. Ook zijn er wat aanbevelingen gedaan over de interpretatie van bepaalde spelregels. Tot slot hebben we als KNKV twee aandachtspunten voor (verenigings)scheidsrechters.

Wijzigingen in de spelregels

Allereerst is er een tekening opgenomen in de spelregels die uitlegt hoe het vrije worpgebied eruitziet. Er zijn verder geen wijzigingen aan het vrije worpgebied, het gaat puur om de toevoeging van de tekening. Verder is er een taalkundige wijziging in de Engelse versie van de spelregels, waarin time clock verandert in game clock. Voor de Nederlandse spelregels wijzigt hierin niets, het blijft wedstrijdklok. Tot slot is er onder subkopje d (de schotklok wordt gestopt wanneer de scheidsrechter fluit) een uitbreiding toegevoegd: Als de bal de korf direct raakt bij de eerste worp bij het nemen van een uitbal, wordt de schotklok niet teruggezet naar 25 seconden.

Aanbevelingen

De IKF geef verder een aantal aanbevelingen over de interpretatie van bepaalde spelregels. Zo wordt nogmaals benadrukt dat een spelhervatting niet mag worden toegekend als er voordeel mogelijk is. Ook het ‘duiken’ naar de bal, de laatste 25 seconden van een wedstrijd en het verkrijgen van balbezit komen aan de orde.

Aandachtspunten

Het eerste aandachtspunt vanuit het KNKV voor verenigingsscheidsrechters gaan over de registratie van formele waarschuwingen (gele kaarten). Ons dringende advies aan scheidsrechters is om, na het geven van een formele waarschuwing, de registratie hiervan in het DWF altijd af te stemmen met de aanvoerder van het betreffende team. Daarnaast willen we aan verenigingsscheidsrechters meegeven dat staken de meest zware sanctie is. Het is aan te bevelen dat er eerst handelend op wordt getreden tegen wangedrag in welke vorm dan ook. Er moeten dus eerst gele/rode kaarten worden gegeven voordat er over wordt gegaan tot het staken van een wedstrijd.

Meer informatie

De volledige notitie met toelichtingen is hier te vinden. Bekijk voor meer informatie over de spelregels ook het aangepaste spelregelboek en de pagina op de website over de spelregels.

Foto: Peter van Dieren, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Talent TeamNL Korfbal speelde afgelopen week het U21 World Korfball Championship 2024 in het Turkse Kemer. Na een ontzettend sterk toernooi bleek Nederland ook in de finale onverslaanbaar. Er werd met 6-24 gewonnen van België en daarmee is de ploeg van bondscoaches Kees en Mike Vliestra Wereldkampioen. Talent TeamNL Korfbal begon direct scherp aan het […]
Lees meer
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
Competitie Verenigingsservice
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
De afgelopen periode hield Team Competitie weer een ronde door Nederland om de verenigingen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot Competitie 2.0. Kon jij er niet bijzijn tijdens de avond in jouw regio of wil je alles nog eens nalezen? In het KNKV Magazine nemen we je nogmaals mee […]
Lees meer
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
KNKV Organisatie
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
Na een uitermate succesvolle samenwerking heeft Jan Niebeek afgelopen maand afscheid genomen van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Gert-Jan Kraaijeveld, die veel ervaring heeft binnen de korfbalwereld, volgt Jan op als technisch directeur. In het KNKV Magazine blikken ze samen terug en vooruit. Jan Niebeek kijkt onder andere tevreden terug op de professionalisering van topkorfbal. Ook […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics