Skip to the main content

Spelregelexperimenten tijdens de Korfbal Challenge

Korfbalaanbod Talentontwikkeling

Traditioneel is de Korfbal Challenge ook een gelegenheid om te experimenteren met de spelregels. Ook dit jaar zullen er tijdens het avondprogramma een aantal spelregels worden getest. Ook overdag, bij de Talenten Challenge, voeren we wat spelregelexperimenten uit.

Experimenten tijdens het avondprogramma

Allereerst geldt er tijdens de avondwedstrijden een maximaal aantal seconden balbezit van 4 seconden. Het doel hiervan is om de snelheid in het spel te houden en het korfbalspel zo aantrekkelijker te maken. Daarnaast gaan korfballers zich hierdoor nog beter ontwikkelen omdat zij leren om snel te beslissen in het spel. Verder gaan we testen met een schotklok van slechts 15 seconden in plaats van 25 seconden, eveneens om de snelheid van het spel te bevorderen. Het controleren van een wedstrijd wordt hierdoor nog moeilijker, wat resulteert in spectaculairdere wedstrijden in met name de slotfases.

Experimenten tijdens de Talenten Challenge en het avondprogramma

Bovenstaande spelregelexperimenten worden alleen tijdens het avondprogramma uitgevoerd, maar er is ook een aantal spelregels dat zowel overdag als ’s avonds getest wordt. Zo geldt tijdens de Korfbal Challenge dat bij een blessurebehandeling verplicht gewisseld moet worden. Ook dit is een manier om de snelheid in het spel te houden. Daarnaast wordt spelbederf door het veinzen van blessures om het tempo uit de wedstrijd te halen hiermee tegengegaan. Bij dit experiment hoort ook een verhoging van het maximale aantal wissels: dat gaat van maximaal acht wissels naar maximaal twaalf wissels in het avondprogramma en van maximaal vier naar maximaal zes wissels tijdens de Talenten Challenge.

Verder is het aanvragen van een time-out en/of wissel voorafgaand aan het nemen van een strafworp niet toegestaan. Dit experiment heeft opnieuw als doel om de snelheid in het spel te houden en bevordert daarnaast fair play. Als er een blessure is ontstaan bij het veroorzaken van de strafworp, dan treedt de hier bovenstaande regel in werking.

Het laatste experiment heeft te maken met de vrije worp: bij een vrije worp mogen tijdens de Korfbal Challenge de aanvallers als eerste positie innemen. Hierdoor zal de opstelling bij een vrije bal rustiger en duidelijker gaan verlopen.

Evaluatie en mogelijke invoering

Na afloop van de Korfbal Challenge zal er een spelregelevaluatie plaatsvinden, waarin zal worden gekeken welke spelregelexperimenten eventueel als voorstel naar de spelregelcommissie van de IKF zullen gaan. De IKF stelt uiteindelijk de spelregels vast voor alle korfballanden.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Talent TeamNL Korfbal speelde afgelopen week het U21 World Korfball Championship 2024 in het Turkse Kemer. Na een ontzettend sterk toernooi bleek Nederland ook in de finale onverslaanbaar. Er werd met 6-24 gewonnen van België en daarmee is de ploeg van bondscoaches Kees en Mike Vliestra Wereldkampioen. Talent TeamNL Korfbal begon direct scherp aan het […]
Lees meer
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
Competitie Verenigingsservice
Competitie 2.0: nog een keer alles op een rijtje
De afgelopen periode hield Team Competitie weer een ronde door Nederland om de verenigingen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot Competitie 2.0. Kon jij er niet bijzijn tijdens de avond in jouw regio of wil je alles nog eens nalezen? In het KNKV Magazine nemen we je nogmaals mee […]
Lees meer
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
KNKV Organisatie
'Elk einde is het begin van iets nieuws'
Na een uitermate succesvolle samenwerking heeft Jan Niebeek afgelopen maand afscheid genomen van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Gert-Jan Kraaijeveld, die veel ervaring heeft binnen de korfbalwereld, volgt Jan op als technisch directeur. In het KNKV Magazine blikken ze samen terug en vooruit. Jan Niebeek kijkt onder andere tevreden terug op de professionalisering van topkorfbal. Ook […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics