Licenties auteursrechten muziek en beeld

Muziek
Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Zij zorgen ervoor dat de ruim 25.000 aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt.

Voor de openbaarmaking (uitvoering) van de muziek vraagt Sena namens de muzikanten en producenten een vergoeding in de vorm van een licentie. 

Bovenstaande komt erop neer dat iedereen die muziek afspeelt een vergoeding moet afdragen aan beide organisaties, voor zowel de bedenker als de uitvoerder van de muziek. Servicebureau SCAN regelt de financiële afhandeling van deze organisaties.

Televisie, film (beeld)
Of het nu gaat om een sportevenement, een nieuwsprogramma of een film, alles wat op tv wordt uitgezonden, is ooit gemaakt en heeft een rechthebbende. Deze rechthebbende heeft volgens de Auteurswet het exclusieve recht op openbaarmaking. Hij kan aan een derde toestemming geven voor openbaarmaking en in ruil daarvoor een vergoeding vragen. 

Videma fungeert als intermediair: je krijgt de noodzakelijke toestemming voor het vertonen, en de vergoeding die je betaalt komt via Videma terecht bij de rechthebbenden. 

Het KNKV heeft een collectief contract met deze organisaties, waardoor het voor jouw vereniging interessant is om je via het KNKV aan te melden of jullie inschrijving op eigen titel te laten omzetten naar een inschrijving via het KNKV. Gemiddeld levert dat je vereniging zo’n 15% korting op.

Via de onderstaande inschrijfformulieren kun je je vereniging aanmelden voor de licenties, waarbij een aantal criteria de vergoeding bepaalt. Denk hierbij aan: 

  • Spelen jullie radiomuziek af in de sportkantine?
  • Wordt er ook livemuziek (band, dj) op feestavonden gespeeld? Zo ja, hoe vaak per jaar?
  • Speelt de vereniging ook buiten muziek af, via speakers?
  • Voor hoeveel maanden sluit de vereniging een contract af (alleen veld, heel seizoen of iets anders)?
  • Hoe groot is jullie accommodatie?

Vul de formulieren compleet in en stuur deze naar ons op, dan regelen wij dat jullie vereniging via het collectieve contract kan aansluiten op voordeliger tarieven. Vergeet niet het KvK-nummer van de vereniging te vermelden! Je kunt deze formulieren sturen naar margriet.lemkes@knkv.nl. Is je vereniging wel al via het KNKV aangesloten bij deze organisaties en heb je vragen of wijzigingen, mail dan ook naar het genoemde adres.

<aanmeldformulier Sena> nog toevoegen

<aanmeldformulier Videma> nog toevoegen

<aanmeldformulier Buma> nog toevoegen

 

 

Datum: 6 april 2017 uur

Beleidszaken