Skip to the main content

Korfbaltrainer 2

Opleidingen Trainers

Het KNKV biedt diverse opleidingen aan en deze vinden plaats bij de verenigingen. In verband met het coronavirus is er besloten om geen KNKV-bijeenkomsten meer bij verenigingen te organiseren. Dit heeft tot gevolg dat alleen individuele opleidingstrajecten door gaan, dit betreft de opleidingen tot KNKV-scheidsrechter en verenigingsscheidsrechter. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met team Opleidingen via opleidingen@knkv.nl.

Spelers leren korfballen door het spel te spelen. Ben jij een beginnende trainer en ben je nieuwsgierig hoe je dit kan doen als trainer? Schrijf je dan in voor de deze opleiding. In de cursus wordt gewerkt aan de hand van de vier inzichten over trainerschap.

Tijdens de KT2-opleiding wordt aandacht besteed aan het lesgeven, de didactiek en de kernkwaliteiten van de trainer. Er wordt gewerkt met oefengroepen, beeldmateriaal en er is ruimte voor het geven van feedback aan medecursisten. Alle opdrachten voer je uit binnen je eigen praktijk omgeving, het team wat jij traint. Als deelnemer van de KT2 krijg je tijdens de opleiding toegang tot de app: Spelenderwijs Verbeteren. Hierin kun je oefenstof zoeken die past bij jouw groep! Alle opdrachten werk je uit in een Elektronische Leeromgeving (ELO).

Als trainer wil je natuurlijk dat iedereen met plezier naar de training komt. Dat er op z’n tijd gewonnen wordt, ook leuk. Maar hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Hoe blijft iedereen gemotiveerd en hoe blijven je spelers zich ontwikkelen? En hoever kan je daarin eigenlijk gaan? Soms raak je je sporters misschien aan om ze te helpen. Goed bedoeld, maar wat vindt de sporter in kwestie daar eigenlijk van? Of de ouders langs de kant. Bekijk de animatie hieronder eens. Dan weet je hoe het leuk houdt. Voor iedereen, ook jezelf.

Wat komt er aan bod tijdens de bijeenkomst en de praktijk?
  • Het geven van trainingen, met de nadruk op didactische vaardigheden;
  • Toepassing van de Vier Inzichten Trainerschap;
  • Het begeleiden van wedstrijden;
  • Veilig Sportklimaat.
Lesmateriaal
  • Boek: Korfbal spelen is Korfbal leren (Lof & Vlietstra);
  • Cursusboek KT2;
  • Verfilming cursusboek KT2 (deel 1deel 2);
  • Gebruik app Spelenderwijs Verbeteren.

De cursist krijgt een jaar lang de beschikking over de applicatie van Spelenderwijs Verbeteren. Deze applicatie kan de trainers ondersteunen tijdens de opleiding om te komen tot nieuwe inzichten. Er worden praktische voorbeelden gegeven die aansluiten op de visie van het KNKV over de korfbalbedoelingen. Ook wordt in deze opleiding het aspect: ‘een veilig, sportief en ontwikkelingsgericht klimaat’ centraal gesteld. Dit gebeurt vanuit ‘4 Inzichten over Trainerschap‘.

Opleidingsduur

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Tussen iedere bijeenkomst zit minimaal zes weken. In de tussenliggende periode ga je binnen de eigen korfbalpraktijk aan de slag. Dit doe je onder begeleiding van een (zelf gekozen) praktijkbegeleider. De praktijkbegeleider is verplicht om bij de eerste cursusavond aanwezig te zijn.

Start en toelating

Om een cursus te kunnen geven is het minimale aantal cursisten acht. Deelnemers kunnen starten als ze minimaal vijftien jaar zijn, ze zelfstandig of als assistent een ploeg trainen (breedte- of wedstrijdkorfbal), ze een praktijkbegeleider hebben, ze in het bezit zijn van een VOG en lid zijn van het KNKV.

Examen (Proeve van Bekwaamheid)

Het examen (PvB) bestaat uit de beoordeling door de docent van alle opdrachten. Wanneer al deze opdrachten als voldoende worden beoordeeld, reikt het KNKV de cursist het certificaat Korfbaltrainer 2 uit. Dit certificaat geeft recht de opleiding Korfbaltrainer 3 (KT3) te volgen.

Mochten opdrachten als onvoldoende worden beoordeeld, geeft de docent aan welke onderdelen opnieuw moeten worden ingestuurd. Wanneer de cursist niet aan alle opdrachten voldoet binnen 1 jaar, dan kan hij/zij zich eventueel opnieuw aanmelden voor de KT2-opleiding. Je dient dan het cursusgeld nogmaals te betalen.

PvB-formulieren en toetsdocumenten
Kosten

€ 45,00

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal is via een download beschikbaar.

Aanmelden en betalen

Vanwege het coronavirus is aanmelden op dit moment helaas niet mogelijk. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met team Opleidingen via opleidingen@knkv.nl.

Een overzicht van alle trainersopleidingen vind je hier.

Gerelateerde Items

Korfbaltrainer 4
Opleidingen Trainers
Korfbaltrainer 4

Wil je een persoonlijk groeitraject afleggen en een programma volgen waarin je kennis deelt, je laat inspireren door experts en je jezelf verder kunt specialiseren? Dan is de KT4-opleiding wat voor jou!

Lees meer
Korfbaltrainer 3
Opleidingen Trainers
Korfbaltrainer 3

Wil jij aan de slag met oefenvormen die bijdragen aan de ontwikkeling van spelers, die wedstrijdecht zijn en die oproepen wat spelers moeten leren? Dan is de KT3-opleiding wat voor jou!

Lees meer
Jeugdscheidsrechter
Arbitrage Opleidingen
Jeugdscheidsrechter

Lijkt het je een uitdaging om wedstrijden van de jeugd te fluiten? En kun je daarbij enthousiast te werk gaan? Dan is de opleiding jeugdscheidsrechter echt iets voor jou!

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download