Skip to the main content

Korfbaltrainer 2

Opleidingen Trainers

Spelers leren korfballen door het spel te spelen. Ben jij een beginnende trainer en ben je nieuwsgierig hoe je dit kan doen als trainer? Schrijf je dan in voor de deze opleiding. In de cursus wordt gewerkt aan de hand van de vier inzichten over trainerschap.

Tijdens de KT2-opleiding wordt aandacht besteed aan het lesgeven, de didactiek en de kernkwaliteiten van de trainer. Er wordt gewerkt met oefengroepen, beeldmateriaal en er is ruimte voor het geven van feedback aan medecursisten. Alle opdrachten voer je uit binnen je eigen praktijk omgeving, het team wat jij traint. Als deelnemer van de KT2 krijg je tijdens de opleiding toegang tot de app: Spelenderwijs Verbeteren. Hierin kun je oefenstof zoeken die past bij jouw groep! Alle opdrachten werk je uit in een Elektronische Leeromgeving (ELO).

Als trainer wil je natuurlijk dat iedereen met plezier naar de training komt. Dat er op z’n tijd gewonnen wordt, ook leuk. Maar hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Hoe blijft iedereen gemotiveerd en hoe blijven je spelers zich ontwikkelen? En hoever kan je daarin eigenlijk gaan? Soms raak je je sporters misschien aan om ze te helpen. Goed bedoeld, maar wat vindt de sporter in kwestie daar eigenlijk van? Of de ouders langs de kant. Bekijk de animatie hieronder eens. Dan weet je hoe het leuk houdt. Voor iedereen, ook jezelf.

Wat komt er aan bod tijdens de bijeenkomst en de praktijk?
  • Het geven van trainingen, met de nadruk op didactische vaardigheden;
  • Toepassing van de Vier Inzichten Trainerschap;
  • Het begeleiden van wedstrijden;
  • Veilig Sportklimaat.
Lesmateriaal

De cursist krijgt een jaar lang de beschikking over de applicatie van Spelenderwijs Verbeteren. Deze applicatie kan de trainers ondersteunen tijdens de opleiding om te komen tot nieuwe inzichten. Er worden praktische voorbeelden gegeven die aansluiten op de visie van het KNKV over de korfbalbedoelingen. Ook wordt in deze opleiding het aspect: ‘een veilig, sportief en ontwikkelingsgericht klimaat’ centraal gesteld. Dit gebeurt vanuit ‘4 Inzichten over Trainerschap‘.

Opleidingsduur

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Tussen iedere bijeenkomst zit minimaal zes weken. In de tussenliggende periode ga je binnen de eigen korfbalpraktijk aan de slag. Dit doe je onder begeleiding van een (zelf gekozen) praktijkbegeleider. De praktijkbegeleider is verplicht om bij de eerste cursusavond aanwezig te zijn.

Wat wordt er verwacht van de vereniging?

Dat lees je in dit document.

Start en toelating

Om een cursus te kunnen geven is het minimale aantal cursisten acht. Deelnemers kunnen starten als ze minimaal vijftien jaar zijn, ze zelfstandig of als assistent een ploeg trainen (breedte- of wedstrijdkorfbal), ze een praktijkbegeleider hebben, ze in het bezit zijn van een VOG en lid zijn van het KNKV.

Examen (Proeve van Bekwaamheid)

Het examen (PvB) bestaat uit de beoordeling door de docent van alle opdrachten. Wanneer al deze opdrachten als voldoende worden beoordeeld, reikt het KNKV de cursist het certificaat Korfbaltrainer 2 uit. Dit certificaat geeft recht de opleiding Korfbaltrainer 3 (KT3) te volgen.

Mochten opdrachten als onvoldoende worden beoordeeld, geeft de docent aan welke onderdelen opnieuw moeten worden ingestuurd. Wanneer de cursist niet aan alle opdrachten voldoet binnen 1 jaar, dan kan hij/zij zich eventueel opnieuw aanmelden voor de KT2-opleiding. Je dient dan het cursusgeld nogmaals te betalen.

PvB-formulieren en toetsdocumenten
Kosten

€ 47,50

Voor de KT2 opleiding is een financiële ondersteuning vanuit het lokale sportakkoord mogelijk. Neem vooraf contact op met een verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of het KNKV. Ook kun je contact opnemen met de adviseur lokale sport in jouw gemeente via info@adviseurlokalesport.nl 

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal is via een download beschikbaar.

Aanmelden en betalen

De KT 2 opleidingen voor het najaar 2021 zijn helaas vol. Aanmelden is daarom nu niet mogelijk. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met team Opleidingen via opleidingen@knkv.nl.

Een overzicht van alle trainersopleidingen vind je hier.

Gerelateerde Items

Verenigingsbegeleider
Arbitrage Opleidingen
Verenigingsbegeleider

Zit opleiden en begeleiden in jouw bloed? Wil jij scheidsrechters verder helpen en ben je in staat het leerproces vragende wijs te ondersteunen? Dan is de opleiding verenigingsbegeleider wat voor jou!

Lees meer
Vrijstelling/oud diploma
Opleidingen Trainers
Vrijstelling/oud diploma

Denk je dat je een vrijstelling kunt krijgen voor één van de KNKV-opleidingen omdat je al over bepaalde vaardigheden bezit? Hier lees je meer over eventuele vrijstellingen en oude diploma’s.

Lees meer
Best practices
Arbitrage Best practice Bestuurders Gezondere sportomgeving Ledenwerving/-behoud Trainers Vrijwilligers
Best practices

Je vindt hier een overzicht van verhalen uit de praktijk die inzichten kunnen geven en kunnen inspireren voor nieuwe acties en ideeën.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download