Skip to the main content

KNKV-scheidsrechter

Arbitrage Opleidingen

Lijkt het je een uitdaging om wedstrijden te fluiten in het wedstrijdkorfbal? Heb je een droom om ooit eens de Korfbal Leaguefinale te fluiten? Dan is de opleiding KNKV-scheidsrechter echt iets voor jou! De opleiding is geschikt voor iedereen die in het bezit van het spelregelbewijs of Basisopleiding B.

Wij verwachten van de KNKV Scheidsrechter de juiste houding en uitstraling. Je bent in staat feedback te ontvangen en voelt je betrokken bij iedereen die deelneemt aan onze sport. Met andere woorden: je bent een ambassadeur voor het KNKV en de korfbalsport!

Wat komt er aan bod tijdens de bijeenkomst en de praktijk?
  • Houding en presentatie;
  • Interpretatie en kennis van de spelregels;
  • Communicatie;
  • Sportiviteit en respect;
  • Weerbaarheid.
Opleidingsduur

Als cursist start je de opleiding. Je fluit, onder begeleiding van een verenigingsbegeleider of een KNKV Beoordelaar, zoveel wedstrijden (wedstrijdkorfbal) als nodig zijn om het examen (Proeve van Bekwaamheid) met goed gevolg af te leggen. Je leert in de praktijk.

Start en toelating

De opleiding start als de cursist een gediplomeerd verenigingsbegeleider of KNKV-beoordelaar heeft die hem/haar begeleid. Om te starten dien je in het bezit te zijn van het spelregelbewijs of daaraan gelijk gesteld diploma. Als je examen wilt doen dien je minimaal zeventien jaar te zijn.

Examen (Proeve van Bekwaamheid)

Let op! Het examen (Proeve van Bekwaamheid) dient binnen één jaar na aanmelding plaats te vinden. Als cursist en KNKV-beoordelaar denken dat het niveau voldoende is, vraagt de cursist een examen (PvB) aan bij de District Werkgroep Opleidingen. Het examen bestaat uit het fluiten van één wedstrijd in de wedstrijdcompetitie bij senioren of A-jeugd. Tijdens deze wedstrijd wordt van de cursist verwacht dat hij of zij laat zien de kennis van het spelregelbewijs te kunnen toepassen en de vaardigheden zoals aangeleerd in de begeleidingsperiode onder de knie heeft.

Als het examen als ‘niet voldaan’ wordt beoordeeld, heeft de kandidaat recht op één herkansing (tegen betaling).Als de herkansing als ‘niet voldaan’ wordt beoordeeld, heeft de kandidaat geen recht op nog een tweede herkansing. De kandidaat kan zich opnieuw aanmelden voor de betreffende module en dient dan het cursusgeld nogmaals te betalen.

Diegenen die het praktijkexamen met goed gevolg hebben afgelegd, ontvangen het certificaat ‘KNKV-scheidsrechter Wedstrijdkorfbal’.

Kosten

€ 40.00. Herkansing: € 30.00.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal is via een download beschikbaar.

Aanmelden en betalen

Op dit moment (begin oktober) is het nog niet mogelijk om je aan te melden voor arbitrale opleidingen. Door de afgelopen 2 jaar waarin er nagenoeg geen examens afgenomen konden worden is er een grote wachtlijst ontstaan. Op dit moment wordt eerst bij iedereen op de wachtlijst de examens afgenomen. Zodra het inschrijven weer mogelijk is zal dit via de website en aan de verenigingen gecommuniceerd worden.

Een overzicht van alle arbitrale opleidingen vind je hier.

Gerelateerde Items

Scheidsrechterskleding
Arbitrage
Scheidsrechterskleding

In samenwerking met Erima heeft KNKV een kledinglijn gericht op de arbitrage.

Lees meer
Korfbaltrainer 3
Opleidingen Trainers
Korfbaltrainer 3

Wil jij aan de slag met oefenvormen die bijdragen aan de ontwikkeling van spelers, die wedstrijdecht zijn en die oproepen wat spelers moeten leren? Dan is de KT3-opleiding wat voor jou!

Lees meer
Opleiding trainersbegeleiding
Opleidingen Trainers
Opleiding trainersbegeleiding

Goede trainers en coaches zijn de sleutel tot plezier. Wil jij trainers helpen bij het ontwikkelen van hun pedagogische- en inhoudelijke vaardigheden? Volg dan een opleiding tot trainersbegeleider.

Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download