Skip to the main content

Doping

(Sport) Medische zaken

Het KNKV volgt de reglementen van de Dopingautoriteit. De Dopingautoriteit is dè Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Op de site van de Dopingautoriteit is veel informatie te vinden over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. De meest essentiële informatie staat hier op een rijtje:

De sporter

In principe kan iedere sporter getest worden op doping, sport moet immers ‘dope free’ zijn. In de praktijk zijn het alleen sporters, uitkomend in de hoogste nationale klasse veld- of zaalkorfbalcompetitie en sporters die deelnemen aan EK’s, WK’s of andere internationale wedstrijden/toernooien, die getest worden. Ook juniorspelers die aan voorgenoemde voldoen, worden getest. Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen, die gebruikt worden, op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Bekijk hier de dopinglijst 

Whereabouts

Om een goed anti-dopingbeleid te kunnen voeren is het van belang ook buiten wedstrijdverband, dus tijdens trainingskampen, thuis of op een trainingslocatie, dopingcontroles uit te voeren. Sporters in de Testing Pool zijn daarom verplicht om periodiek hun contact- en verblijfsgegevens aan te leveren en te updaten: de zogenaamde whereabouts.

Meer daarover – inclusief de Whereaboutsbijlage – kun je hier vinden.

Dispensatiebijlage

Het gebruik door sporters van geneesmiddelen waarin dopinggeduide stoffen voorkomen slechts is toegestaan onder strikte voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Dispensatiebijlage, die onderdeel uitmaakt van het Nationaal Dopingreglement.

Klik hier door naar meer informatie over dispensaties, het Nationaal Dopingreglement en de dispensatiebijlage.

Onbewust

Het komt regelmatig voor dat dopingovertredingen onbewust gebeuren. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de grootste risico’s voor deze onbewuste overtredingen.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent via de voorlichtingspagina van de Dopingautoriteit.

Medicijngebruik

Komt het dan toch voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening medicatie moet gebruiken dat op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Wanneer dispensatie is verkregen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe lang de dispensatie geldig is.

Wist je dat… marihuana een lange afbraakperiode in je lichaam kent?

Wist je dat… insuline op de dopinglijst staat?

Wist je dat… veel astmamedicijnen verboden zijn?

Bekijk deze site voor meer informatie

Doping in je vitaminepil?

Uit onderzoek is gebleken dat 2% – 25% van alle voedingssupplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Deze stoffen staan dus niet op het etiket vermeld, maar zitten er soms wel in. Sporters kunnen hierdoor onbewust positief testen en geschorst worden. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Mocht je voedingssupplementen willen gebruiken, neem dan alleen NZVT- goedgekeurde voedingssupplementen. Dan hou je de kans op een positieve controle minimaal.

De dopingcontroleprocedure

Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Weigering van een dopingtest staat bijvoorbeeld gelijk aan het leveren van een positieve controle. Bekijk deze site voor verdere informatie.De dopingautoriteit heeft video’s gepubliceerd welke de sporter en eventuele begeleider goed informereed over hoe de dopingprocedure verloopt.

Vragen?

Voor antwoorden op alle dopingvragen kan je een mail sturen naar: dopingvragen@dopingautoriteit.nl. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.

Meest bekeken artikelen

Sponsoring verenigingen
Financiën Verenigingsservice
Sponsoring verenigingen
Er zijn verschillende manieren voor een vereniging om inkomsten te genereren.
Lees meer
KombiFit
Korfbalaanbod
KombiFit
KombiFit is een programma met een divers sport- en beweegaanbod dat je als vereniging kunt aanbieden aan (potentiële) sporters, die niet (meer) aan de reguliere korfbalcompetitie willen of kunnen deelnemen.
Lees meer
Veelgestelde vragen verenigingsmonitor
Veelgestelde vragen verenigingsmonitor
Veelgestelde vragen over de verenigingsmonitor.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download