G-Korfbal

G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking. De verstandelijke beperking houdt in dat zij een IQ van 75 of lager hebben en vaak diagnoses hebben als Syndroom van Down, ADHD, PDD NOS of autisme. Dat betekent dat voor het aanleren van vaardigheden steeds een goede uitleg nodig is en dat er vaak geoefend moet worden. Veel herhalen is belangrijk voor G-korfballers. Iets aanleren kost bij hen tijd, vraagt affiniteit met de doelgroep en bepaalde kwaliteiten van de uitvoerders. Daarom adviseren wij om G-Korfbal samen met adviseurs van het KNKV en met de organisatie Special Heroes op te zetten.

Op dit moment zijn al meer dan 70 korfbalverenigingen en circa 800 G-korfballers actief met G-Korfbal. 
 

Sporters met een verstandelijke beperking voelen zich over het algemeen thuis bij de vereniging. Ze doen actief mee aan nevenactiviteiten. Ze helpen bijvoorbeeld bij clubavonden en feesten, bezoeken wedstrijden, zijn behulpzaam in de kantine en helpen bij de verspreiding van het clubblad. 

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Daarnaast is kennis van mensen met een verstandelijke beperking belangrijk. Iedereen die voor G-sporters open staat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden.

Jaarlijks worden clinics en bijscholingen georganiseerd. Begeleiders van alle G-korfbalteams worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het doel van deze ontmoetingen is om ervaringen uit te wisselen en om contacten te leggen met andere verenigingen, ten gunste van de ontwikkeling van het G-korfbal. 

G-korfballers kunnen deelnemen aan de G-korfbal competitie. Daarnaast worden gedurende het jaar regionale toernooien georganiseerd. Eens in de twee jaar (in de oneven jaren) vindt het Nederlands Kampioenschap G-korfbal plaats in samenwerking met de Dirk Kuyt Foundation wat altijd weer een spannende en vooral leuke dag is voor de deelnemers. Het andere jaar worden de Special Olympics georganiseerd, waarvoor alle verenigingen zich kunnen inschrijven. 

De toolkit G-Korfbal kan je vereniging helpen bij het opzetten van G-korfbal.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Service & Ondersteuning.

Hieronder vind je links naar websites met interessante informatie over de gehandicaptensport.