Skip to the main content

Wilson-erebeker voor Henk Lagerwaard, Ria Poelstra en Michel van Gent

Vrijwilligers

Elk jaar wordt in december de Wilson-erebeker uitgereikt. Dit is een onderscheiding voor een persoon of groep personen, die zich inzet om het korfbal of het KNKV te dienen. Dit jaar ontvingen Henk Lagerwaard, Ria Poelstra en Michel van Gent de prijs, welke voorafgaand aan de Bondsraad werd uitgereikt door voormalig voorzitter Rob Meijer en directeur Henry van Meerten. Lagerwaard, Poelstra en Van Gent houden zich al jaren bezig met het opschonen en structureren van het archief.

Ruim vijftien jaar geleden startte Lagerwaard met het opschonen en structureren van het archief, zodat dit overgebracht kon worden naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de korfbalgeschiedenis daar goed bewaard kan blijven. De laatste jaren kreeg hij daarbij hulp van Ria Poelstra en Michel van Gent. Inmiddels is alles wat naar het Nationaal Archief in Den Haag gaat klaar. In het nieuwe jaar gaan ze verder met alle documenten vanuit de districten en regionale afdelingen.

Vrijwilligers met korfbalkennis

De drie vrijwilligers zijn niet onbekend met de korfbalwereld en hebben een rijke historie aan kennis. Lagerwaard heeft zelf gekorfbald en vervulde verschillende functies binnen het bestuur van zijn eigen vereniging, van de afdeling Rotterdam en van district Zuid-West. Ook zette hij zelf de vereniging Maasglorie op. Voor Poelstra is korfbal een groot deel van haar leven. Ze vervulde veel vrijwilligersfuncties binnen de korfbalsport en zal bij velen bekend zijn van de jeugdkampen die zij organiseerde.

Van Gent was onder andere korfbalmedewerker bij het Leidsch Dagblad en was betrokken bij de inhoud van de vroegere fysieke adressenboekjes met alle informatie over korfbalverenigingen. Van Gent is ook al jaren bezig met een sportdatabank. Vanuit het project ‘Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 2000′ werkt hij aan een databank met alle bonden en verenigingen op het gebied van onder andere korfbal. Het gedeelte tot 1940 is online te vinden.

Passie en plezier

De vrijwilligers werken met passie en plezier aan het archief en dat is belangrijk volgens Lagerwaard: “Vrijwilligerswerk moet je vooral leuk vinden, anders moet je er niet aan beginnen.” Van Gent is blij dat hij een belangrijke taak uitvoert: “Het is belangrijk dat het archief naar Den Haag gaat, daar is de korfbalgeschiedenis openbaar en voor iedereen toegankelijk.” Ook Poelstra vindt historische documenten interessant: “Ik geniet ervan om oudere dingen tegen te komen en ik vind het heel gezellig om naar het kantoor te komen.”

De onderscheiding was voor allen een complete verrassing, Lagerwaard: “Ik vind het heel leuk om met het archief bezig te zijn en doe dit al zestien jaar. Ik was stomverbaasd toen we de Wilson-erebeker kregen uitgereikt, want we zijn nog niet klaar en dan krijg je al een prijs. Ik ben er heel blij mee!” Van Gent had de onderscheiding dit jaar ook niet verwacht ziet dit vooral als een aanmoediging: “Ik zie dit als een aanmoedigingsprijs want we zijn nog niet klaar.”

Geschiedenis goed bewaren

Directeur Henry van Meerten is blij met de inzet van Lagerwaard, Poelstra en Van Gent: “De overgang naar het Nationaal Archief in Den Haag is een belangrijke stap om onze geschiedenis op een goede manier te bewaren. De vrijwilligers werken met veel plezier en passie aan het archief en hierdoor is een goede overgang mogelijk geworden. Het is een voorbeeld van hoe een succesvolle samenwerking tussen vrijwilligers en professionals kan leiden tot een mooi resultaat waar met veel genoegdoening op kan worden teruggekeken.”

Terugblik Bondsraad

De Wilson-erebeker werd uitgereikt voorafgaand aan de Bondsraad van 12 december. Tijdens de Bondsraad heeft Irene van Rijsewijk de voorzittershamer van het KNKV overgenomen van Rob Meijer. Marita Verkaik trad toe tot het bestuur en Meijer werd benoemd tot erevoorzitter. Meer informatie hierover vind je hier en een afscheidsinterview met Meijer vind je hier. Later deze week volgt een uitgebreide terugblik op de Bondsraad.

Gerelateerde artikelen

Competitie-avonden in augustus en september
Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
In het voorjaar heeft team competitie een ronde door Nederland gemaakt om met verenigingen van gedachte te wisselen over het aanpassen van de jeugdcompetitie. Om verder in te zoomen op deze inhoud en dit breder te trekken, organiseren we in augustus en september een nieuwe ronde competitie-avonden. Deze avonden gaan niet alleen over de jeugdcompetitie, […]
Lees meer
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Competitie
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Aan het einde van het afgelopen seizoen heeft het KNKV verenigingen bevraagd over de opzet van de veldcompetitie. Hierbij was de vraag of de huidige opzet van een veldcompetitie in poules van acht ploegen verdeeld over het najaar en voorjaar nog voldeed aan de behoefte van verenigingen en leden. Op basis van de behoefte van […]
Lees meer
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’
Bestuurders KNKV Organisatie
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’
Bestuurders en jongeren opgelet! Wil jij meedenken met het KNKV en input leveren voor de weg die het KNKV gaat bewandelen de komende jaren? Pak dan deze unieke kans en meld jezelf aan voor één van de vier bijeenkomsten over het Strategisch Plan 2022+. Hier gaat het KNKV met de aanwezigen in gesprek over het […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
Competitie
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Bestuurders KNKV Organisatie
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’