Voor scheidsrechters

Als scheidsrechter, assistent scheidsrechter of jurylid zorg je dat sporten leuk blijft. Net als bestuurders, trainers en coaches heb je een belangrijke rol in het creëren van een veilige sportomgeving. Je faciliteert het spel en zorgt dat wedstrijden sportief verlopen, je beloont goed gedrag en grijpt in als iets niet door de beugel kan. Soms leiden beslissingen tot kritiek, agressie en geweld: sporters die verhaal komen halen, dreigende coaches en molestaties. Je krijgt er vroeg of laat – op elk niveau - wel eens in meer of mindere mate mee te maken. De meeste scheidsrechters, grensrechters en juryleden hebben inmiddels een dikke huid ontwikkeld en blijven hun ‘werk’ stoïcijns doen. Maar er zijn ook die er daadwerkelijk last van hebben en die graag wat weerbaarder zouden willen worden. Per slot van rekening gaat het óók om jouw eigen plezier in de sport.

Hiervoor biedt het KNKV verschillende arbitrale opleidingen aan.
Naast de kennis op gebied van (spel)regels en de kunde die je als scheidsrechter nodig hebt bij het leiden van een wedstrijd komen er in de praktijk tijdens de wedstrijden echter nog allerlei randzaken bij waar je je als scheidsrechter tegen moet wapenen, met name veroorzaakt door emoties van sporters, coaches en publiek. Er zijn genoeg factoren te bedenken die een negatieve invloed hebben op het functioneren van een arbiter. Met de bijscholing Weerbaarheid voor arbitrage word je je meer bewust van deze beïnvloedingsfactoren en kun je er meer en beter weerstand aan bieden. Door bewustwording en met behulp van de nodige tips, ben je beter in staat met deze specifieke omstandigheden om te gaan en daardoor je weerbaarheid te vergroten. Zo creëer je niet alleen voor de sporters en coaches een veilig en prettig sportklimaat, maar óók voor jezelf!

Met de bijscholing word je een ‘completere’ arbiter die onder alle omstandigheden naar eer en geweten de juiste beslissing neemt en bovenal plezier blijft houden in de sport!

Kijk voor meer informatie ook eens op de site van de Academie voor Sportkader, sportplezier of Sport.nl/voorclubs.