Veldkorfbal

Veldkorfbal vormt een belangrijke pijler binnen de korfbalsport. Met in totaal zo’n 500 accommodaties telt de korfbalsport, op het voetbal na, de meeste verenigingsaccommodaties van de grote teamsporten in Nederland. Korfbal heeft op dit moment zo’n 90.000 actieve leden in Nederland. Een volwaardige buitencompetitie in combinatie met een eigen clubhuis als hart van het verenigingsleven is een van de aspecten waar korfbal zich mee onderscheid van andere zaalsporten.

Voor veldkorfbal geldt dat er officiële KNKV-wedstrijden mogen worden georganiseerd op zand ingestrooid kunstgras en natuurgras, normblad NOCNSF-KNKV2-15.1 (kunstgras) en NOCNSF-KNKV2-15.2 (natuurgras). Hierbij geldt o.a. dat op natuurgras gespeeld wordt met losse belijning en voetplaten voor de korf. Voor kunstgras geldt dat de belijning verplicht vast wordt ingesneden in het veld en dat de korbalpalen verankerd worden in een grondpot. Het KNKV hanteert landelijk samen met NOC*NSF en andere grote buitensportbonden het Kwaliteitszorgsysteem. Om tot keuring en certificering te komen doorlopen nieuwe of gerenoveerde kunstgrasvelden het registratie- en beoordelingsproces.

Meer informatie is te vinden op de website van NOC*NSF, sportvloeren.sport.nl

In 2014 heeft het bestuur het besluit genomen om de velden aan te passen aan de afmetingen in de zaal. Het veldkorfbal wordt hiermee attractiever door sneller spel met meer schotpogingen vergelijkbaar met de zaal. Bijkomend voordeel is dat de investeringskosten voor aanleg en renovatie worden verlaagd, er nieuwe locaties mogelijk worden om korfbal te spelen met een grotere variatie aan type velden (jeugdvelden, centercourts, Beachvelden etc.).

Verenigingen die op zand ingestrooid kunstgras spelen hebben tot 30 juni 2026 om hun velden aan te passen aan de nieuwe veldafmetingen. Voor meer informatie over of ondersteuning bij deze overgang kun je contact opnemen met de projectleider Jan-Tonny Visser